21.6 C
Chișinău
miercuri, aprilie 17, 2024

Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial va finanța renovarea energetică a peste 8500 de locuințe cu o suprafață de peste 507 mii de metri pătrați

Proprietari ai peste 8.500 de locuințe din sectorul rezidențial vor beneficia de investiții destinate renovării din punct de vedere energetic. Se estimează că, în următorii trei ani, cca 507 mii de metri pătrați de locuințe, dintre care circa 75% vor fi clădiri rezidențiale și 25% – case individuale, vor fi supuse renovărilor care vor conduce la economii de energie de până la 40%. Obiectivele vor deveni realizabile cu suportul financiar oferit sub formă de grant și alocații din Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM).

Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) a fost aprobat de Guvern în ședința de azi, 10 aprilie. Conform estimărilor, acesta va mobiliza în jur 1,4 miliarde de lei în anii 2024-2027, iar bugetul FEERM va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și este constituit din mijloacele financiare colectate în cadrul Programului, privind implementarea mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice pentru perioada 2024-2026, granturi și donații din partea partenerilor de dezvoltare și/sau organizațiilor internaționale precum și din mijloacele financiare prevăzute în cadrul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„După depășirea crizei energetice cu prețuri maxime istorice, ne putem concentra acum pe priorități cu termen mai lung, cum este eficiența energetică în clădiri, care sunt responsabile de cca jumătate din consumul de energie al țării. Investind prin acest fond la eficientizarea energetică a clădirilor, vom ajuta populația să-și reducă facturile la energie, să reducem emisiile și să venim cu mai multe investiții în economie cu impact net pozitiv”, a declarat secretara de stat Carolina Novac.

„Eficiența energetică reprezintă o prioritate a statului, iar aprobarea de către Guvern a Hotărârii cu privire la Programul de finanțare FEERM vine să creeze cadrul necesar pentru reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale sub aspect organizatoric și financiar. Este important în acest context să avem acest mecanism de finanțare a proiectelor de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial, care pe lângă angajamentul ferm al guvernului de a susține renovarea energetică a fondului locativ, oferă și predictibilitate pentru sectorul privat în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor și lucrărilor de construcții în următorii ani. Totodată, acesta ne va ajuta și în discuțiile cu partenerii de dezvoltare și instituțiile financiare pentru atragerea resurselor financiare suplimentare”, a menționat directorul CNED, Ion Muntean, în cadrul conferinței de presă, dedicate aprobării programului de finanțare FEERM.

Principalii beneficiari ai proiectelor de renovare energetică a fondului locativ prin intermediul FEERM vor fi Asociațiile de Proprietari din Condominiu. Cel puțin 50% din suprafețele încălzite supuse renovării în cadrul FEERM vor reveni gospodăriilor vulnerabile, inclusiv celor aflate în situație de sărăcie energetică.

Până la 70% din valoarea investiției necesare pentru renovarea termică a blocurilor va fi acoperită sub formă de grant din FEERM, iar 30% va constitui contribuția proprie a locatarilor. Totodată, proprietarii de locuințe, înregistrați pe compensatii.gov.md și cărora le-a fost atribuită categorie de vulnerabilitate energetică vor beneficia de compensații pentru achitarea contribuției din Fondul de vulnerabilitate energetică.

Pentru anul curent, este planificată selectarea primelor proiecte, care urmează a fi renovate termic cu suportul FEERM, iar în acest sens au fost lansate 2 apeluri publice de selectare a Asociațiilor de locatari care vor beneficia de suport financiar pentru realizarea auditurilor energetice, cu scopul de a identifica problemele și necesitățile pentru renovarea energetică a blocurilor.

Printre lucrările de care pot beneficia locatarii din blocurile multietajate se numără termoizolarea fațadei, a acoperișului/tavanului/etajului tehnic, a subsolului, înlocuirea tâmplăriei vechi, a sistemului de distribuție a agentului termic din cel tradițional pe verticală, în altul mai modern și eficient pe orizontală, cu instalarea contoarelor individuale pentru fiecare apartament, care presupune și asigurarea livrării apei calde, iar ca rezultat renunțarea la boilere, punerea în practică a ideilor de îmbunătățire a sistemului de iluminat, ventilare etc.

OMUL ANULUI 2023. VOTEAZĂ TOATĂ ȚARA!

Au mai rămas câteva zile, votează OMUL ANULUI 2023.

OMUL ANULUI este cel mai prestigios concurs al premiilor de excelență din portofoliul revistei și a ajuns la a 18-a ediție. Concursul include peste 40 de categorii și subcategorii, în care au fost incluse cca 350 de personalități din diverse domenii de activitate.

Obiectivul concursului este aprecierea oamenilor care, prin prestația lor, corespund pilonilor modelului New VIP: Valoare – rol înalt în dezvoltarea societății, în general, și domeniului de activitate, în particular; Integritate – lipsa incidentelor privind probitatea și corectitudinea; Profesionism – dedicație și performanță în domeniul de activitate ales.

La fel, punem accent pe efortul celor desemnați de a dezvolta proiecte inovative și durabile acasă; dar și proiecte cu accent pe responsabilitate față de natură, societate și guvernanță (ESG).  

Concursul este apolitic, după cum este și activitatea New VIP Magazin. Candidații din partea diplomației și administrației publice locale au fost selectați în funcție de aportul lor la dezvoltarea comunității și nu a apartenenței politice.

Desemnarea candidaților pentru fiecare categorie a avut loc în perioada de 15 februarie-15 martie 2024, din domenii precum administrație, justiție, business, management, societate, sănătate, media, cultură, și showbiz.

Procesul de votare va dura 20 de zile și se va încheia la 5 aprilie 2024. Votarea poate fi prelungită doar pentru motive întemeiate. Desemnarea câștigătorilor se face în funcție de voturile publicului (în proporție de 50%) și decizia experților independenți, luată prin consens (celelalte 50%). Din juriu, fac parte Rodica Ciorănică, director NEW VIP magazin; Roger Gladei, avocat, Managing Partner Gladei & Partners; Victoria Musteață, fondatoare Proimagine; Diana Lazăr, USAID;  Dumitru Țîra, fondator Realitatea.

Rezultatele concursului vor fi publicate pe pagina web www.vipmagazin.md și vor putea fi găsite și în variantă tipărită a revistei New VIP Magazin.

Concursul OMUL ANULU 2023 va culmina, conform tradiției, cu o GALĂ. Ediția din acest an este dedicată  aniversării de 20 de ani a revistei VIP magazin. Astfel, redacția își propune să ofere doar 20 de titluri OMUL ANULUI 2023, pentru cele mai de impact personalități ale anului trecut, dar și 20 de titluri de Excelență în diverse domenii.

Lasă-ți și tu amprenta în galeria succesului, votează inovația, dedicarea și talentul celor mai buni dintre noi. Și nu uita, fiecare vot contează!

REDACTIA NEW VIP MAGAZIN

Aici LINKUL pentru voting si lista candidaților:

https://vot.vipmagazin.md/

Vernisarea expoziției stradale „GLEBUS SAINCIUC ȘI SCRIITORII” la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău

Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău anunță inaugurarea expoziției stradale „GLEBUS SAINCIUC ȘI SCRIITORII”, care va avea loc marți, 2 aprilie 2024, la ora 14.00, pe strada Alexei Mateevici, nr. 79.

Expoziția cuprinde 9 planșe ce prezintă șarjele renumitului artist plastic Glebus Sainciuc, însoțite de parodiile lui Petru Cărare, pe care poetul le-a dedicat unor poeți și prozatori de la noi. Cei 16 scriitori parodiați sunt nume de referință ale literaturii române dintre Prut și Nistru: Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc, Liviu Damian, Agnesa Roșca, Serafim Saca, Ion Vatamanu, Nicolae Esinencu, Marcela Benea, Aureliu Busuioc, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Petru Zadnipru, Emilian Bucov, Leo Butnaru și Nina Josu.

Vernisajul va reuni scriitori, oameni de cultură și admiratori ai creațiilor lui Glebus Sainciuc și Petru Cărare. Expoziția va putea fi vizitată până la 31 mai 2024.

Expoziție personală de caricatură ANATOL FORNEA „DE RÂS ȘI DE PLÂNS” la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

De Ziua Internațională a Umorului, Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o expoziție tematică de caricatură, semnată de Anatol Fornea.

Expoziția „DE RÂS ȘI DE PLÂNS” cuprinde peste 20 de caricaturi ce reflectă situații care amuză și întristează în același timp. Veți vedea în lucrări oameni, locuri și momente recognoscibile. Dacă e amuzant sau nu, rămâne la discreția d-voastră.

Anatol Fornea este un caricaturist, jurnalist și prezentator TV din Republica Moldova. S-a născut pe 19 iulie 1998, la Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii ,,Alexei Șciusev”, ulterior Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM). Este master în Științe ale Comunicării.

Anatol Fornea este moderatorul emisiunii de tip talk- show ,,Dialoguri Colorate”, un produs media unic, unde caricaturistul desenează portretul invitaților în timpul interviurilor.

Evenimentul de vernisare va avea loc la 1 aprilie 2024, ora 14:00, blocul central, spațiul expozițional, etajul II, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Istorii de succes la HUB-ul Antreprenorilor Sociali: Cum s-au dezvoltat și ce oferă afacerile cu impact Lunapads, Flavorya și Ecodream

Economia socială este domeniul care îmbină performanța economică cu impactul social. Acesta cuprinde antreprenorii sociali și afacerile sociale, și, inclusiv, mulți alți actori care sunt implicați în dezvoltarea sectorului. Afacerile sociale și locale, autoritățile publice locale și naționale, organizațiile de suport, hub-urile regionale, businessul cu impact, businessul cu responsabilitate socială corporativă, clienții și beneficiarii, fiecare din ei aduc valoare și contribuția sa dintr-o perspectivă nouă pentru dezvoltarea domeniului.

Printre exemple de business cu impact se numără afacerile conduse de Oxana Spinei (Lunapads), Valentina Buhnă (Flavorya) și Aurelia Vrancea (Ecodream). Antreprenoarele ne-au descris afacerile și produsele lor, ne-au vorbit despre impactul pe care îl generează, prin ce se deosebesc afacerile lor de altele din același domeniu, ce le motivează în această activitate, cum le-a ajutat HUB-ul Antreprenorilor Sociali, dar și de ce este important să trecem la modele de business mai sustenabile.

La HUB-ul Antreprenorilor Sociali ne bucurăm să implicăm în activitățile noastre și businessul cu impact. Business-ul care deși nu se poziționează ca o afacere socială, totuși implementează valorile și principiile economiei sociale. Și anume – grija față de mediu, oameni și comunitate”, spune Daniela Gurschi, directoarea HUB-ului Antreprenorilor Sociali.

În ultimii 2 ani am implementat proiectul „HUB-ul Antreprenorilor Sociali” cu suportul EEF și datorită suportului financiar al UE am reușit să acordăm suport pentru mai multe afaceri sociale, business cu impact și inițiative sociale, sub forma de instruiri, vizite de studiu, mentorat, consultanță, participare la târguri și expoziții. Ne crește inima să vedem progresele beneficiarilor noștri. Și acest fapt ne motivează în continuare să oferim suport pentru a dezvolta afacerile sociale și businessul cu impact”, mai spune Daniela Gurschi.

HUB-ul Antreprenorilor Sociali este locul unde vei găsi cele mai inovative și actuale oportunități pentru a dezvolta afacerea ta cu impact. Urmărește paginile de Facebook și Instagram. Următorul antreprenor sau antreprenoare socială de succes poți fi chiar tu!

Conferința „Enterprising for Tomorrow” revine cu cea de-a treia ediție: Lideri din Comisia Europeană participă la Iași la o importantă conferință dedicată economiei sociale

Pe 17 aprilie 2024, Iașul va reuni peste 150 de lideri europeni în economie socială, reprezentanți ai Comisiei Europene, antreprenori sociali, oameni de afaceri și autorități, în cadrul celei de-a treia ediție a Conferinței Europene ”Enterprising for Tomorrow”. Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, domnul Nicholas Schmit va transmite un mesaj video participanților.

Evenimentul este organizat de Grupul ADV România și își propune să pună în lumină cele mai importante subiecte legate de economia socială. Organizat sub forma a 5 sesiuni plenare, cu 7 ore de transmisiuni live, plus alte câteva evenimente conexe, conferința își propune să combine informația și inspirația, cu dorința de a pune în prim plan organizațiile de economie socială care aduc contribuții semnificative la rezolvarea problemelor sociale și de mediu.

Conferința va avea loc în format hibrid: fizic (Palas Mall Iași) și online live pe Zoom și Facebook, cu traducere simultană română-engleză/engleză-română. Participarea este gratuită, prin înregistrarea pe pagina conferinței.

Lideri europeni de prestigiu, pe agenda conferinței

Reprezentanți ai Comisiei Europene, OCDE și alți lideri importanți, naționali și internaționali, sunt așteptați să participe la cea de-a treia ediție a conferinței. Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, domnul Nicolas Schmit, va transmite un mesaj video participanților la eveniment.

Vor fi dezbătute teme care reflectă dezvoltarea sectorului la nivel național și european, pornind de la firul ierbii – al antreprenorilor sociali, până la nivelul celor care dezvoltă politici publice în acest domeniu.

Pe agenda evenimentului vor fi subiecte precum: planul european de acțiune pentru economia socială (rolul rețelelor europene și naționale), cum creăm în România un cadru favorabil de dezvoltare pentru economia socială, care sunt tendințele la nivel european cu privire la dezvoltarea resurselor umane și digitalizare în domeniul economiei sociale, dar și soluții pentru un viitor sustenabil al întreprinderilor sociale (economie circulară, achiziții responsabile social, finanțări sociale etc.). Agenda completă o puteți consulta pe site-ul conferinței.

Gala „Acceleratorul de întreprinderi sociale”

Dincolo de dezbateri și informații, evenimentul vrea să răsplătească operatorii economici care își îndreaptă viziunea și acțiunile către o dezvoltare durabilă și responsabilă. În acest sens, în cadrul Conferinței va fi organizată Gala „Acceleratorul de întreprinderi sociale”. Concepută sub forma unei competiții, Gala își propune să premieze întreprinderi sociale, companii clasice sau furnizori de servicii de suport în domeniul economiei sociale, în cadrul a 6 categorii. Vezi care sunt aceste categorii și criteriile de selecție accesând platorma conferinței, secțiunea Premiile „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”.

Buy Social – expoziție cu vânzare cu produse ale antreprenorilor sociali

Tot pe 17 aprilie 2024, în Palas Mall – zona Atrium, va fi organizată și o expoziție cu vânzare dedicată exclusiv întreprinderilor care au un impact pozitiv în comunitate. În cadrul Buy Social, vizitatorii vor putea descoperi produse și servicii create de 26 de antreprenori sociali din toată țara și R. Moldova. Vor putea fi achiziționate de la produse cosmetice, naturale, lumânări sau jucării, lucrate cu atenție la detalii și grijă față de oameni, natură și comunitate. De asemenea, pot fi accesate servicii furnizate de operatori de economie socială care fie sunt dezvoltate, fie sunt adresate unor categorii defavorizate. Fiecare achiziție de la aceste întreprinderi sociale va însemna o investiție în comunitate, pentru că 90 la sută din profit este reinvestit pentru îndeplinirea misiunii sociale.

Matchmaking event
Nu în ultimul rând, Conferința Enterprising for Tomorrow va fi și un pretext pentru socializare și pentru a conecta stakeholderii și întreprinzătorii din aria economiei sociale. Într-o atmosferă relaxată, antreprenorii sociali vor putea interacționa cu companii private din diverse sectoare de activitate, interesate de a face achiziții responsabile și de a susține astfel sectorul economiei sociale.
Participarea este gratuită, prin înregistrarea la evenimentul de matchmaking.

Lansare colecție de haine OPYA Fashion sub semnătura creatoarei de modă Irina Schrotter

În cadrul evenimentului, va fi lansată și o colecție de haine fashion realizate de către Grupul ADV România din materiale reciclate precum sacii de la cafeaua de specialitate OPYA , colecție realizată ca design de către creatoarea de modă Irina Schrotter.

Conferința este organizată de către Grupul ADV România împreună cu peste 50 de parteneri naționali și europeni!

Fundația Est-Europeană este partenerul Conferinței.

Muzeul Național al Literaturii Române organizează o expoziție cu genericul „Scriitori basarabeni ai Unirii, 27 martie 1918”

Muzeul Național al Literaturii Române anunță vernisarea expoziției „Scriitori basarabeni ai Unirii, 27 martie 1918”, eveniment care va avea loc miercuri, 27 martie 2024, ora 15.00, în Sala Galbenă a muzeului (strada Alexei Mateevici, nr. 79).

Expoziția este dedicată comemorării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România și evocă activitatea literară și publicistică a scriitorilor basarabeni, care au contribuit la făurirea acestui eveniment istoric important.

La eveniment vor participa scriitori, editori, oameni de cultură și cititori.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 27 martie 2024-10 mai 2024.

Vizitatorii vor putea admira o selecție de cărți, manuscrise și fotografii care ilustrează rolul semnificativ al scriitorilor în lupta pentru unitate națională.

MEDIA AZI. Generația conectată. Cum își construiește presa relația cu tinerii. Articol de opinie de Doru Curoșu

Doru Curoșu, specialist în resurse umane și politici de tineret | MEDIA AZI

Presa mereu a avut nevoie de o abordare diferită în comunicarea cu tinerii, din simplul motiv că cei din urmă sunt mai detașați de tot ce înseamnă știri și noutăți în diverse domenii. Înțeleg că generalizez, nu toți tinerii sunt la fel. De exemplu, îmi amintesc că, fiind la școală, primul lucru pe care îl făceam când ajungeam seara acasă de la ore și antrenamente era să includ televizorul la canalele de știri. Bineînțeles că nu eram atent la toate subiectele, dar cele din politica națională și externă, sport, chiar și meteo erau tematicile preferate. Pe 11 septembrie 2001 eram în clasa a 5-a, dar și acum țin minte cum am ajuns acasă și am stat lipit de televizorul următoarele câteva ore. Pe 7 aprilie 2009, ajuns acasă de la proteste, am stat cu ochii la TV, urmărind îngrozit tot ce a urmat. 

Bine, poate și din motivul că acum 15-20 de ani mass-media era o forță în societate, iar Internetul și știrile online erau un lux, televiziunea și presa scrisă (ziarele) erau surse importante de informare. Între timp, abundența de surse media și asocierea multora dintre ele cu diverși politicieni nepopulari, corupți etc. au redus mult din credibilitate, dar și interesul față de „primele surse de informare”. Chiar și pentru mine a urmat o perioadă în care urmăream o singură sursă de știri, creată de tineri și dedicată tinerilor, altele fie nu existau, fie erau vizibil părtinitoare unui grup direct interesat.

RELAȚIA MASS-MEDIA VS TINERII

Relația dintre presă și tineri în Republica Moldova a fost influențată de mai mulți factori, inclusiv contextul social, politic și economic al țării. Aceștia au impact asupra modului în care presa și tinerii interacționează. Situația socială, evenimentele politice și starea economică pot afecta tonalitatea și conținutul știrilor, precum și modul în care tinerii percep și reacționează la acestea. De exemplu, atunci când țara se află într-o criză politică puternică, așa cum le-am avut din 2009 până în 2020, tinerii s-au împărțit rapid în două categorii: fie cei care și-au găsit refugiu într-o echipă politică, îmbrățișând valorile și viziunile partidului; fie cei care au emigrat, devenind spectatori ai schimbărilor agitate din această perioadă. 

Un alt factor este nivelul de educație. Diferențele în nivelul de educație pot juca un rol semnificativ în modul în care tinerii înțeleg și interpretează informațiile furnizate de mass-media. Educația poate contribui la dezvoltarea gândirii critice și a discernământului în evaluarea știrilor. Desigur avem și educația impusă prin transfer manipulativ de valori și ideologii. Unii ar spune că în Moldova democrată nu există așa ceva, dar asta înseamnă doar să negăm un adevăr. Îndoctrinarea prin sistemul de învățamânt se poate deduce chiar și din banalul exercițiu de a-ți alege la școală orele opționale, care într-un final se transformă în ore de religie obligatorii sau ore de educație civică cu materiale și conținut învechit sau la discreția și expertiza profesorului.  

Exemplul setat în familie e și el un factor, dar, după părerea mea, care nu este valabil în cazul oricărui tânăr. Cel puțin în cazul meu – mereu am luat decizii independent, indiferent de opinia părinților. Desigur, valorile și comportamentele promovate în familie pot influența atitudinea tinerilor față de presă. Dacă familia încurajează o abordare critică și informarea responsabilă, tinerii pot fi mai puțin susceptibili la manipulare sau interpretări distorsionate ale știrilor. Dar dacă părinții au consumat în exclusivitate seriale rusești și turcești, atunci avem ce avem…

CE CONSUMĂ TINERII

Activitatea mea zilnică constă în interacțiunea cu tinerii prin sesiuni de formare, ghidare în dezvoltare personală și carieră, mentorat. La întrebarea de unde aceștia se informează, de cele mai multe ori primesc răspunsuri care pentru mine par pur și simplu absurde, deși înțeleg tedințele. Când zic absurd mă refer la faptul că tinerii preferă să caute știri/actualități pe rețelele de socializare, de cele mai multe ori pe platforme precum TikTok, de la persoane care nu au o experiență relevantă în jurnalism, care la prima vedere nu ar fi cea mai relevantă sursă de informare. Mai sunt și tineri care urmăresc direct canale de știri sau jurnaliști prin grupurile de Telegram.

Un studiu realizat în 2023 de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) arată că, pentru a găsi o informație sau o știre, tinerii își încep căutările prin motorul Google, iar de acolo aleg primele opțiuni oferite. Rețelele sociale sunt principala sursă din care se informează tinerii și doar 32% dintre ei aleg portalurile de știri în acest scop. Studiul arată că doar 35% din timpul în care navighează pe Internet tinerii îl folosesc pentru a citi știri. În rest, ei se preocupă de comunicarea cu prietenii, vizionarea filmelor și secvențelor video, audierea muzicii sau jocuri online. Întrebați despre fake news, 42% dintre respondenți au spus că tinerilor din Moldova le este dificil să facă diferența între știrile false și cele veridice, iar 30% au menționat că pot să deosebească falsul din mediul online de adevăr. 11% au bifat că tinerii nu fac diferența între știrile adevărate sau false și tot 11% cred că tinerii sesizează imediat un fake news. La sondajul național au participat peste 1.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani.

La întrebarea de ce urmăresc știrile și ce anume caută, tinerii zic că sunt interesați în mare parte de:

  • Evenimente locale și internaționale: știri importante din diverse domenii, atât din Moldova, cât și din alte țări;
  • Participare civică și voluntariat: diverse oportunități în care s-ar putea implica, dezvoltare personală, festivaluri etc., dar și evenimente care au avut loc și implică persoane pe care le cunosc.

Pe de altă parte, tinerii au mai multe motive de a nu urmări știrile. De cele mai multe ori ei dau vina pe conținutul negativ sau pe dificultatea de a le recunoaște ca fiind adevărate sau false, în special noutățile din domeniul politic. Alte motive ar fi:

  • Manipularea prin informație: ei se tem că pot fi expuși la știri false sau manipulare, ceea ce poate afecta percepția lor asupra evenimentelor și asupra realității;
  • Supraexpunerea la conținut controversat: o presă care se concentrează pe știri senzaționale sau controversate poate afecta modul în care ei percep lumea și poate contribui la dezvoltarea unei viziuni distorsionate asupra realităților sociale. Tot tinerii menționau la un eveniment că în mediul online ei pot alege singuri persoanele pe care să le urmărească, dar urmărind presă simt că le sunt impuse anumite tipare și persoane cu valori diferite de ale lor; 
  • Scepticism față de mass-media: tinerii sunt sceptici față de presă din cauza percepției că anumite surse de știri ar avea interese ascunse sau partizane, pe principiul „Cine plătește, acela alege muzica”. În plus, îmi amintesc o remarcă curioasă unui tânăr: „De ce să privesc știri? Ele nu sunt făcute pentru mine!”. Tinerii caută știri despre educație, voluntariat, locuri de muncă, sănătate mentală și fizică, drepturile lor, diversitatea și incluziunea, oportunități unice care să-i ajute să se dezvolte sau să iasă în evidență. 

Factorii enumerați mai sus au educat în ultimii ani tineri deconectați de la sursele de informare oficiale și media. Din păcate, foarte puțini tineri ascultă radio și urmăresc buletinele de știri televizate, iar de ziare și reviste nici nu mai vorbesc. Respectiv, ămâne ca presa să-și transfere resursele pe rețelele de socializare, unde tinerii petrec o parte covârșitoare din timp.

SOLUȚII?

Pentru a atrage tinerii să urmărească știrile, presa poate să adopte mai multe strategii și abordări care să se plieze pe preferințele și obiceiurile acestui segment de public. Între soluții s-ar număra: 

  • Conținut digital și interactiv: dezvoltarea unei prezențe puternice pe platformele digitale și sociale; crearea de conținut interactiv, cum ar fi sondaje, întrebări și răspunsuri sau evenimente live; implicarea persoanelor cunoscute și apreciate de tineri. 
  • Știri personalizate: furnizarea de conținut personalizat și relevant, adaptat preferințelor individuale ale utilizatorilor; utilizarea algoritmilor pentru a oferi recomandări de știri bazate pe istoricul de navigare al utilizatorilor. 
  • Grafică și multimedia: integrarea elementelor multimedia în conținut, cum ar fi videouri, infografice și animații; tilizarea unui design atractiv și modern pentru a face conținutul mai ușor de consumat. 
  • Colaborări cu influenceri: colaborarea cu influenceri sau personalități populare în mediul online pentru a promova și discuta știrile; articiparea la campanii de conștientizare și activism online.
  • Utilizarea limbajului accesibil: evitarea jargonului tehnic și utilizarea unui limbaj simplu și accesibil, explicarea contextului și a importanței evenimentelor/subiectelor într-un mod clar și concis.

Mai multe initiative ar putea ajuta tinerii să fie conectați cu știrile din țară și din lume. De exemplu, site-uri de știri din Republica Moldova care sunt dedicate tinerilor ar putea oferi publicului său spațiu pentru a se manifesta prin scris. Și sistemul de învățământ ar putea contribui, prin proiecte individuale și de grup, la scrierea articolelor pe diverse subiecte, care să fie ulterior publicate pe platformele de știri. Evident, interacțiunea între organizațiile media și tineri nu ar trebui să se limiteze doar la știri. Interacțiunea în cadrul evenimentelor publice, prezentări prin școli, concursuri de scriere cu premii ar putea ține tinerii mai aproape de cei care fac jurnalism și informează. 

Încurajarea tinerilor să citească mai mult știrile este o provocare, dar una care are soluții: 

  • Gamificare: dezvoltarea jocurilor sau activităților/concursurilor care să implice consumul de știri. De exemplu, se poate organiza un concurs de trivia pe baza știrilor sau jocuri educative care să-i încurajeze să înțeleagă mai bine subiectele din actualitatea zilnică. 
  • Integrare în educație. Profesorii pot utiliza știrile pentru a discuta subiecte curente în cadrul orelor de curs și pot încuraja elevii să citească și să înțeleagă diverse perspective. Această expriență am avut-o în calitate de student la un program de masterat în România și am fost rapid captivat să citesc cât mai multe știri ce țin de domeniul meu de studii.
  • Modelarea comportamentului. Dacă părinții, profesorii sau liderii de opinie citează și discută știrile, este posibil să-i inspire pe tineri să facă același lucru. Modelarea comportamentului prin propriul exemplu este o metodă eficientă de învățare.
  • Workshopuri și evenimente: Organizarea de workshopuri sau evenimente cu jurnaliști sau experți în domenii de interes pentru tineri, pentru a discuta despre importanța știrilor și modul în care acestea pot afecta societatea, la fel ar putea atrage tinerii de partea presei. 

Soluții ar fi mult mai multe, dar, într-un final, pe lângă dezvoltarea a zeci de instrumente de comunicare și interacțiune, este importantă educarea tinerilor încă de pe băncile școlii, atât să genereze știri (prin ziarele școlare și alte activități), dar mai ales să citească cât mai mult, pentru a fi informați și a deveni consumatori critici de știri.

Materialul este publicat în cadrul campaniei „Incluziunea începe de la mine”. Campania este organizată în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției. 

* * *

Media Azi este platforma Centrului pentru Jurnalism Independent care oferă, cu o periodicitate zilnică, informații relevante din domeniul mass-media, având menirea să explice publicului larg fenomenele, tendințele și problemele ce vizează spațiul informațional din Republica Moldova. Cu un flux constant de ştiri locale şi internaţionale despre presă, interviuri, articole analitice, emisiuni și caricaturi, ne propunem să creăm un mediu informaţional suficient pentru oricine vrea să cunoască ultimele actualităţi din presa din Moldova şi să-şi formeze o opinie argumentată.

Cartea ilustrată a anului — „Anunțuri hazlii pentru adulți și copii”, de Ionela Hadârcă și Irina Dobrescu

O veste fantastică: volumul de poezii Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, de Ionela Hadârcă, cu ilustrații de Irina Dobrescu, a luat premiul Cartea ilustrată a anului în cadrul ediției inaugurale a concursului Cărturino — primele premii dedicate exclusiv literaturii pentru copii în România, organizate de librăriile Cărturești. Premiul, în valoare de 2000 de euro, a fost decernat duminică, pe 10 martie, în librăria Cărturești Carusel din București.

Alături de acest volum, a mai fost nominalizat la aceeași categorie și Cofetăria, de Lavinia Braniște, ilustrată de Mihaela Paraschivu, apărută la Editura Cartier în 2023. 

Câștigătorii celorlalte categorii sunt: Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, Carmen Tiderle, ilustrator Vali Petridean, Editura Arthur, căreia i-a fost acordat Premiul Copiilor, Apă, praf și soare, Adriana C. Grigore, Editura Arthur, care a luat Premiul Librarilor, Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier, Flavius Ardelean-Bachmann, ilustrator Radu Răileanu, Editura Polirom, care a fost desemnată Cartea de literatură pentru copii a anului.

„Într-o zi, plimbându-mă prin parc, am observat un bilețel. L-am ridicat și am înțeles că era un ANUNȚ. Însă cu totul neobișnuit, scris cu litere strâmbe, de parcă erau ale unui copil care abia învață a scrie. Cu greu am deslușit următorul text:
„Amun viz deuzebit
Tare vreau la pezguit
Grecdă nu e nicio crimă
Cu drac, RÂMA.”
De atunci, am început să fiu atentă la orice detalii care mă înconjoară. Și… minune! am început să găsesc astfel de anunțuri PESTE TOT – unele înfipte în crengile copacilor, altele lipite pe stâlpi, altele uitate pe bănci, iar uneori, când las geamul deschis, cineva mi le aruncă direct în casă! Bănuiesc că e cioara care mă urmărește, curioasă, de pe acoperișul de vizavi. Când s-au adunat mai multe, am hotărât să le descifrez și să le public. Citindu-le, poate veți fi și voi mai atenți la erori,la culori și la melcii-călători!” (Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, de Ionela Hadârcă, cu ilustrații de Irina Dobrescu)

Ionela HADÂRCĂ, născută la Chișinău, în 1979, este licențiată a facultății de drept a Universității de Stat din Moldova. A publicat volumele pentru copii Uf! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici, 2020, Uhu – ghid de reeducare a părinților, 2021, Incredibila aventură a familiei Hodoronc, 2021, apărute la Editura Prut Internațional; Arci și sfatul pădurii, 2022, Pățania lui Sfredel, 2023, Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, 2023 volume apărute la Editura Cartier.

Irina DOBRESCU, născută în 1980, a studiat grafică la Universitatea de Arte din București. A ilustrat volume precum Regele Piticuț, de Radu Vancu, 2017, 2023, Câți ani ai? de Grigore Vieru, 2018, Evadarea lui Moș Columb, de Lavinia Braniște, 2020, Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, 2023, de Ionela Hadârcă, toate apărute la Editura Cartier. Regele Piticuț a intrat și pe prestigioasa listă internațională a celor mai frumoase cărți pentru copii, White Ravens.

Găsiți volumul în librării, precum și online, pe cartier.ro sau cartier.md.

Cu livrare din București în toată România AICI.

Cu livrare din Chișinău oriunde-n lume AICI.

Lansare de carte „REPERE METODOLOGICE PENTRU VOCALIȘTI. PREGĂTIREA FIZICĂ PROFESIONAL-APLICATIVĂ ȘI TRAINING MINTAL. GHID METODIC”, autor Adela Blîndu

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, organizează în cadrul Salonului muzical, lansarea Ghidului metodic Repere metodologice pentru vocaliști. Pregătirea Fizică Profesional-Aplicativă și Training Mintal, autor Adela Blîndu.

Participă: Tatiana BEREZOVICOVA, dr. în studiul artelor, prof. universitar AMTAP, Maestru în Artă; Marina VALUEVA magistru în psihologie, asistent universitar, Șefa Secției Formare Continuă, Validare și Ghidare în Carieră AMTAP; Marina SOROCEANU, medic de categorie superioară, ORL Foniatru.

Moderator: Adela BLÎNDU, dr. în științe ale educației, lector universitar AMTAP, Om Emerit.

Ghidul Repere metodologice pentru vocaliști. Pregătirea Fizică Profesional-Aplicativă și Training Mintal, autor Adela Blîndu, reprezintă un compartiment esențial al disciplinei Canto și are o importanță majoră în procesul de pregătire a unui cântăreț, specialist de o calificare înaltă în domeniul muzicii ușoare și jazz. Motivația acestui ghid este elaborarea recomandărilor practice pentru implementarea în programul de studiu la disciplina de specialitate.

În cadrul lansării se va desfășura un Master class pe baza ghidului metodologic, unde v-a fi demonstrat și argumentat exercițiilor din capitolul XI – Conținuturi de mijloace PFPA – ce reprezintă un complex de exerciții: gimnastica de dimineață, exerciții pentru o postură corectă, exerciții respiratorii, exerciții de încălzire a aparatului fonoarticulator și a mușchilor feții, exerciții de încălzire și dezvoltare a mușchilor implicați în fonație, exerciții de respirație, exerciții de mindfulness, exerciții pentru menținerea unei posturi corecte, exerciții și metode de recuperare după spectacol.

Evenimentul va avea loc la 18 martie 2024, ora 11:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).