7.7 C
Chișinău
vineri, aprilie 26, 2024

Tradițiile românești se sărbătoresc la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României.

Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești.

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5.

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova.

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare.

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

România și Republica Moldova se conectează prin „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film”

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) continuă anul acesta proiectul „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Bazat pe legăturile profunde de natură culturală, istorică și lingvistică dintre România și Republica Moldova, proiectul inițiat de UNATC consolidează comunitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului prin descoperirea, conștientizarea și utilizarea aptitudinilor tinerei generații. ”Aceste reclădiri ale fundamentelor noii generații sunt extrem de importante. Pe ele se bazează chiar și schimbarea mentalității, provocarea deschiderii către orizonturi noi și activarea propriilor capabilități, pentru un aport fantastic în viitoarea societate”, explică rectorul UNATC, Liviu Lucaci.

Obiectivele proiectului „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film”  se pot atinge cu metode folosite în domeniul teatrului și filmului, alături de suportul pedagogilor și al psihologilor. Startul acestui proces a fost dat în toamna anului 2022, când UNATC a lansat proiectul „Caravana UNATC și Educația prin teatru în Republica Moldova”, urmat în 2023 de ”Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”, un proiect finanțat de DRRM. Anul acesta se va continua această inițiativă de succes prin dezvoltarea unei structuri care să permită profesioniștilor din domeniul teatru și artele spectacolului să devină formatori și să se implice în educația și formarea tinerilor din Republica Moldova. 

Astfel, „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film” începe în data de 28 aprilie 2024 cu conferința ”Educație prin artă teatrală și cinematografică”, organizată la Chișinău, în Centrul ”Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă, la care vor participa zeci de specialiști, oficialități și alte persoane interesate. Proiectul se va derula prin componența sa de ateliere, cursuri de formare și de dezvoltare personală până în luna octombrie, 2024, când va avea loc conferința de închidere a proiectului și va fi lansat un volum despre această acțiune cu impact semnificativ asupra educației și culturii din Republica Moldova.

Copiii din Orhei învăță engleza într-un mod inedit. Cum o profesoară și-a transformat visul în realitate cu sprijinul Uniunii Europene

Silvia Rînja, una dintre beneficiarele „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, a fondat la Peresecina, raionul Orhei, Centrul „English Boom”, unde predă engleza copiilor. Motivată să ofere copiilor din sat acces la educație lingvistică de calitate, Silvia a obținut un grant de 2.000 de euro și a participat la un program intensiv de mentorat.

Împreună cu o echipă dedicată, a transformat visul ei în realitate, oferind lecții de engleză într-un mod inovator și distractiv. Elevii beneficiază nu doar de cunoștințele lingvistice, ci și de experiențe memorabile, cum ar fi petrecerile tematice organizate în cadrul centrului.

„Sunt din Orhei, știu că multe granturi erau pentru femei în afaceri și anume pentru femeile din zonele rurale și m-am gândit de ce nu aș putea să deschid ceva într-o zonă rurală într-un sat foarte frumos, mare, unde cerere este doar că la moment nu era un centru concret de engleză pentru că eu aveam câțiva copii cu care lucram în particular în Peresecina și am văzut că majoritatea pleacă sau la Orhei sau la Chișinău, unde este pierdere de timp și de bani. M-am gândit că este rentabil pentru ambele părți și pentru mine și pentru ei dacă aș deschide ceva aici”, menționează profesoara de engleză, fondatoarea centrului „English Boom”.

Afacerea Silviei a început cu pași siguri acum doi ani, grație unui grant de 2.000 de euro, a unui program amplu de mentorat și a mai multor instruiri.

„Ai foarte mult nevoie încrederea în tine sau de un sfat la timp. Ei au organizat foarte multe instruiri cu experți, cu contabili, cu persoane de la FISC. Pentru că am deschis SRL și foarte multe chestii juridice”, mai menționează Silvia.

Fiecare lecție este una specială, susțin micii elevi care frecventează centrul de engleză din Peresecina. Copiii au surprize din partea Silviei, iar cunoștințele obținute îi ajută la școală.

„În primul rând, îmi place profesoara, într-al doilea rând îmi place că organizăm foarte mule sărbători, „party-uri”, cum ar fi Revelionul, Halloween etc.”, spune Alexia Colac, elevă.

Fabian Sîouz, elev: „Vin aici, pe lângă lecțiile de la școală, deoarece vreau să învăț mult mai mult decât știu la școală. Și vreau să spun că este o lecție mai deschisă, mai interesantă, mai cu distracție. Când învățam ceva nou de exemplu, ne laudă că uite știm suplimentar și câteodată chiar ne ajută la evaluări. La școală învățăm ceea ce învățăm la școală, nu și aici, dar folosesc informația de aici acolo pentru a avea mai multe cunoștințe la școală”.

Silvia a dezvăluit planurile de viitor și a oferit un sfat celor care vor să pornească o mică afacere: „Vreau să investesc într-o tablă interactivă, acesta este următorul obiectiv la mine în agendă și lucrez la aceasta. Am scris un proiect, un plan de afaceri”.

„Dacă ai făcut primul pas, curajul vine din acțiune. Cu cât mai multă acțiune faci, cu atât mai mult curaj o să ai. Dacă aveți o idee și vi se pare că ar merge, înseamnă că ideea voastră este bună și are dreptul la supraviețuire”, mai spune tânăra antreprenoare.

Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial va finanța renovarea energetică a peste 8500 de locuințe cu o suprafață de peste 507 mii de metri pătrați

Proprietari ai peste 8.500 de locuințe din sectorul rezidențial vor beneficia de investiții destinate renovării din punct de vedere energetic. Se estimează că, în următorii trei ani, cca 507 mii de metri pătrați de locuințe, dintre care circa 75% vor fi clădiri rezidențiale și 25% – case individuale, vor fi supuse renovărilor care vor conduce la economii de energie de până la 40%. Obiectivele vor deveni realizabile cu suportul financiar oferit sub formă de grant și alocații din Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM).

Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) a fost aprobat de Guvern în ședința de azi, 10 aprilie. Conform estimărilor, acesta va mobiliza în jur 1,4 miliarde de lei în anii 2024-2027, iar bugetul FEERM va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și este constituit din mijloacele financiare colectate în cadrul Programului, privind implementarea mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice pentru perioada 2024-2026, granturi și donații din partea partenerilor de dezvoltare și/sau organizațiilor internaționale precum și din mijloacele financiare prevăzute în cadrul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„După depășirea crizei energetice cu prețuri maxime istorice, ne putem concentra acum pe priorități cu termen mai lung, cum este eficiența energetică în clădiri, care sunt responsabile de cca jumătate din consumul de energie al țării. Investind prin acest fond la eficientizarea energetică a clădirilor, vom ajuta populația să-și reducă facturile la energie, să reducem emisiile și să venim cu mai multe investiții în economie cu impact net pozitiv”, a declarat secretara de stat Carolina Novac.

„Eficiența energetică reprezintă o prioritate a statului, iar aprobarea de către Guvern a Hotărârii cu privire la Programul de finanțare FEERM vine să creeze cadrul necesar pentru reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale sub aspect organizatoric și financiar. Este important în acest context să avem acest mecanism de finanțare a proiectelor de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial, care pe lângă angajamentul ferm al guvernului de a susține renovarea energetică a fondului locativ, oferă și predictibilitate pentru sectorul privat în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor și lucrărilor de construcții în următorii ani. Totodată, acesta ne va ajuta și în discuțiile cu partenerii de dezvoltare și instituțiile financiare pentru atragerea resurselor financiare suplimentare”, a menționat directorul CNED, Ion Muntean, în cadrul conferinței de presă, dedicate aprobării programului de finanțare FEERM.

Principalii beneficiari ai proiectelor de renovare energetică a fondului locativ prin intermediul FEERM vor fi Asociațiile de Proprietari din Condominiu. Cel puțin 50% din suprafețele încălzite supuse renovării în cadrul FEERM vor reveni gospodăriilor vulnerabile, inclusiv celor aflate în situație de sărăcie energetică.

Până la 70% din valoarea investiției necesare pentru renovarea termică a blocurilor va fi acoperită sub formă de grant din FEERM, iar 30% va constitui contribuția proprie a locatarilor. Totodată, proprietarii de locuințe, înregistrați pe compensatii.gov.md și cărora le-a fost atribuită categorie de vulnerabilitate energetică vor beneficia de compensații pentru achitarea contribuției din Fondul de vulnerabilitate energetică.

Pentru anul curent, este planificată selectarea primelor proiecte, care urmează a fi renovate termic cu suportul FEERM, iar în acest sens au fost lansate 2 apeluri publice de selectare a Asociațiilor de locatari care vor beneficia de suport financiar pentru realizarea auditurilor energetice, cu scopul de a identifica problemele și necesitățile pentru renovarea energetică a blocurilor.

Printre lucrările de care pot beneficia locatarii din blocurile multietajate se numără termoizolarea fațadei, a acoperișului/tavanului/etajului tehnic, a subsolului, înlocuirea tâmplăriei vechi, a sistemului de distribuție a agentului termic din cel tradițional pe verticală, în altul mai modern și eficient pe orizontală, cu instalarea contoarelor individuale pentru fiecare apartament, care presupune și asigurarea livrării apei calde, iar ca rezultat renunțarea la boilere, punerea în practică a ideilor de îmbunătățire a sistemului de iluminat, ventilare etc.

OMUL ANULUI 2023. VOTEAZĂ TOATĂ ȚARA!

Au mai rămas câteva zile, votează OMUL ANULUI 2023.

OMUL ANULUI este cel mai prestigios concurs al premiilor de excelență din portofoliul revistei și a ajuns la a 18-a ediție. Concursul include peste 40 de categorii și subcategorii, în care au fost incluse cca 350 de personalități din diverse domenii de activitate.

Obiectivul concursului este aprecierea oamenilor care, prin prestația lor, corespund pilonilor modelului New VIP: Valoare – rol înalt în dezvoltarea societății, în general, și domeniului de activitate, în particular; Integritate – lipsa incidentelor privind probitatea și corectitudinea; Profesionism – dedicație și performanță în domeniul de activitate ales.

La fel, punem accent pe efortul celor desemnați de a dezvolta proiecte inovative și durabile acasă; dar și proiecte cu accent pe responsabilitate față de natură, societate și guvernanță (ESG).  

Concursul este apolitic, după cum este și activitatea New VIP Magazin. Candidații din partea diplomației și administrației publice locale au fost selectați în funcție de aportul lor la dezvoltarea comunității și nu a apartenenței politice.

Desemnarea candidaților pentru fiecare categorie a avut loc în perioada de 15 februarie-15 martie 2024, din domenii precum administrație, justiție, business, management, societate, sănătate, media, cultură, și showbiz.

Procesul de votare va dura 20 de zile și se va încheia la 5 aprilie 2024. Votarea poate fi prelungită doar pentru motive întemeiate. Desemnarea câștigătorilor se face în funcție de voturile publicului (în proporție de 50%) și decizia experților independenți, luată prin consens (celelalte 50%). Din juriu, fac parte Rodica Ciorănică, director NEW VIP magazin; Roger Gladei, avocat, Managing Partner Gladei & Partners; Victoria Musteață, fondatoare Proimagine; Diana Lazăr, USAID;  Dumitru Țîra, fondator Realitatea.

Rezultatele concursului vor fi publicate pe pagina web www.vipmagazin.md și vor putea fi găsite și în variantă tipărită a revistei New VIP Magazin.

Concursul OMUL ANULU 2023 va culmina, conform tradiției, cu o GALĂ. Ediția din acest an este dedicată  aniversării de 20 de ani a revistei VIP magazin. Astfel, redacția își propune să ofere doar 20 de titluri OMUL ANULUI 2023, pentru cele mai de impact personalități ale anului trecut, dar și 20 de titluri de Excelență în diverse domenii.

Lasă-ți și tu amprenta în galeria succesului, votează inovația, dedicarea și talentul celor mai buni dintre noi. Și nu uita, fiecare vot contează!

REDACTIA NEW VIP MAGAZIN

Aici LINKUL pentru voting si lista candidaților:

https://vot.vipmagazin.md/

Vernisarea expoziției stradale „GLEBUS SAINCIUC ȘI SCRIITORII” la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău

Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău anunță inaugurarea expoziției stradale „GLEBUS SAINCIUC ȘI SCRIITORII”, care va avea loc marți, 2 aprilie 2024, la ora 14.00, pe strada Alexei Mateevici, nr. 79.

Expoziția cuprinde 9 planșe ce prezintă șarjele renumitului artist plastic Glebus Sainciuc, însoțite de parodiile lui Petru Cărare, pe care poetul le-a dedicat unor poeți și prozatori de la noi. Cei 16 scriitori parodiați sunt nume de referință ale literaturii române dintre Prut și Nistru: Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc, Liviu Damian, Agnesa Roșca, Serafim Saca, Ion Vatamanu, Nicolae Esinencu, Marcela Benea, Aureliu Busuioc, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Petru Zadnipru, Emilian Bucov, Leo Butnaru și Nina Josu.

Vernisajul va reuni scriitori, oameni de cultură și admiratori ai creațiilor lui Glebus Sainciuc și Petru Cărare. Expoziția va putea fi vizitată până la 31 mai 2024.

Expoziție personală de caricatură ANATOL FORNEA „DE RÂS ȘI DE PLÂNS” la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

De Ziua Internațională a Umorului, Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o expoziție tematică de caricatură, semnată de Anatol Fornea.

Expoziția „DE RÂS ȘI DE PLÂNS” cuprinde peste 20 de caricaturi ce reflectă situații care amuză și întristează în același timp. Veți vedea în lucrări oameni, locuri și momente recognoscibile. Dacă e amuzant sau nu, rămâne la discreția d-voastră.

Anatol Fornea este un caricaturist, jurnalist și prezentator TV din Republica Moldova. S-a născut pe 19 iulie 1998, la Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii ,,Alexei Șciusev”, ulterior Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM). Este master în Științe ale Comunicării.

Anatol Fornea este moderatorul emisiunii de tip talk- show ,,Dialoguri Colorate”, un produs media unic, unde caricaturistul desenează portretul invitaților în timpul interviurilor.

Evenimentul de vernisare va avea loc la 1 aprilie 2024, ora 14:00, blocul central, spațiul expozițional, etajul II, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Istorii de succes la HUB-ul Antreprenorilor Sociali: Cum s-au dezvoltat și ce oferă afacerile cu impact Lunapads, Flavorya și Ecodream

Economia socială este domeniul care îmbină performanța economică cu impactul social. Acesta cuprinde antreprenorii sociali și afacerile sociale, și, inclusiv, mulți alți actori care sunt implicați în dezvoltarea sectorului. Afacerile sociale și locale, autoritățile publice locale și naționale, organizațiile de suport, hub-urile regionale, businessul cu impact, businessul cu responsabilitate socială corporativă, clienții și beneficiarii, fiecare din ei aduc valoare și contribuția sa dintr-o perspectivă nouă pentru dezvoltarea domeniului.

Printre exemple de business cu impact se numără afacerile conduse de Oxana Spinei (Lunapads), Valentina Buhnă (Flavorya) și Aurelia Vrancea (Ecodream). Antreprenoarele ne-au descris afacerile și produsele lor, ne-au vorbit despre impactul pe care îl generează, prin ce se deosebesc afacerile lor de altele din același domeniu, ce le motivează în această activitate, cum le-a ajutat HUB-ul Antreprenorilor Sociali, dar și de ce este important să trecem la modele de business mai sustenabile.

La HUB-ul Antreprenorilor Sociali ne bucurăm să implicăm în activitățile noastre și businessul cu impact. Business-ul care deși nu se poziționează ca o afacere socială, totuși implementează valorile și principiile economiei sociale. Și anume – grija față de mediu, oameni și comunitate”, spune Daniela Gurschi, directoarea HUB-ului Antreprenorilor Sociali.

În ultimii 2 ani am implementat proiectul „HUB-ul Antreprenorilor Sociali” cu suportul EEF și datorită suportului financiar al UE am reușit să acordăm suport pentru mai multe afaceri sociale, business cu impact și inițiative sociale, sub forma de instruiri, vizite de studiu, mentorat, consultanță, participare la târguri și expoziții. Ne crește inima să vedem progresele beneficiarilor noștri. Și acest fapt ne motivează în continuare să oferim suport pentru a dezvolta afacerile sociale și businessul cu impact”, mai spune Daniela Gurschi.

HUB-ul Antreprenorilor Sociali este locul unde vei găsi cele mai inovative și actuale oportunități pentru a dezvolta afacerea ta cu impact. Urmărește paginile de Facebook și Instagram. Următorul antreprenor sau antreprenoare socială de succes poți fi chiar tu!

Conferința „Enterprising for Tomorrow” revine cu cea de-a treia ediție: Lideri din Comisia Europeană participă la Iași la o importantă conferință dedicată economiei sociale

Pe 17 aprilie 2024, Iașul va reuni peste 150 de lideri europeni în economie socială, reprezentanți ai Comisiei Europene, antreprenori sociali, oameni de afaceri și autorități, în cadrul celei de-a treia ediție a Conferinței Europene ”Enterprising for Tomorrow”. Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, domnul Nicholas Schmit va transmite un mesaj video participanților.

Evenimentul este organizat de Grupul ADV România și își propune să pună în lumină cele mai importante subiecte legate de economia socială. Organizat sub forma a 5 sesiuni plenare, cu 7 ore de transmisiuni live, plus alte câteva evenimente conexe, conferința își propune să combine informația și inspirația, cu dorința de a pune în prim plan organizațiile de economie socială care aduc contribuții semnificative la rezolvarea problemelor sociale și de mediu.

Conferința va avea loc în format hibrid: fizic (Palas Mall Iași) și online live pe Zoom și Facebook, cu traducere simultană română-engleză/engleză-română. Participarea este gratuită, prin înregistrarea pe pagina conferinței.

Lideri europeni de prestigiu, pe agenda conferinței

Reprezentanți ai Comisiei Europene, OCDE și alți lideri importanți, naționali și internaționali, sunt așteptați să participe la cea de-a treia ediție a conferinței. Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, domnul Nicolas Schmit, va transmite un mesaj video participanților la eveniment.

Vor fi dezbătute teme care reflectă dezvoltarea sectorului la nivel național și european, pornind de la firul ierbii – al antreprenorilor sociali, până la nivelul celor care dezvoltă politici publice în acest domeniu.

Pe agenda evenimentului vor fi subiecte precum: planul european de acțiune pentru economia socială (rolul rețelelor europene și naționale), cum creăm în România un cadru favorabil de dezvoltare pentru economia socială, care sunt tendințele la nivel european cu privire la dezvoltarea resurselor umane și digitalizare în domeniul economiei sociale, dar și soluții pentru un viitor sustenabil al întreprinderilor sociale (economie circulară, achiziții responsabile social, finanțări sociale etc.). Agenda completă o puteți consulta pe site-ul conferinței.

Gala „Acceleratorul de întreprinderi sociale”

Dincolo de dezbateri și informații, evenimentul vrea să răsplătească operatorii economici care își îndreaptă viziunea și acțiunile către o dezvoltare durabilă și responsabilă. În acest sens, în cadrul Conferinței va fi organizată Gala „Acceleratorul de întreprinderi sociale”. Concepută sub forma unei competiții, Gala își propune să premieze întreprinderi sociale, companii clasice sau furnizori de servicii de suport în domeniul economiei sociale, în cadrul a 6 categorii. Vezi care sunt aceste categorii și criteriile de selecție accesând platorma conferinței, secțiunea Premiile „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”.

Buy Social – expoziție cu vânzare cu produse ale antreprenorilor sociali

Tot pe 17 aprilie 2024, în Palas Mall – zona Atrium, va fi organizată și o expoziție cu vânzare dedicată exclusiv întreprinderilor care au un impact pozitiv în comunitate. În cadrul Buy Social, vizitatorii vor putea descoperi produse și servicii create de 26 de antreprenori sociali din toată țara și R. Moldova. Vor putea fi achiziționate de la produse cosmetice, naturale, lumânări sau jucării, lucrate cu atenție la detalii și grijă față de oameni, natură și comunitate. De asemenea, pot fi accesate servicii furnizate de operatori de economie socială care fie sunt dezvoltate, fie sunt adresate unor categorii defavorizate. Fiecare achiziție de la aceste întreprinderi sociale va însemna o investiție în comunitate, pentru că 90 la sută din profit este reinvestit pentru îndeplinirea misiunii sociale.

Matchmaking event
Nu în ultimul rând, Conferința Enterprising for Tomorrow va fi și un pretext pentru socializare și pentru a conecta stakeholderii și întreprinzătorii din aria economiei sociale. Într-o atmosferă relaxată, antreprenorii sociali vor putea interacționa cu companii private din diverse sectoare de activitate, interesate de a face achiziții responsabile și de a susține astfel sectorul economiei sociale.
Participarea este gratuită, prin înregistrarea la evenimentul de matchmaking.

Lansare colecție de haine OPYA Fashion sub semnătura creatoarei de modă Irina Schrotter

În cadrul evenimentului, va fi lansată și o colecție de haine fashion realizate de către Grupul ADV România din materiale reciclate precum sacii de la cafeaua de specialitate OPYA , colecție realizată ca design de către creatoarea de modă Irina Schrotter.

Conferința este organizată de către Grupul ADV România împreună cu peste 50 de parteneri naționali și europeni!

Fundația Est-Europeană este partenerul Conferinței.

Muzeul Național al Literaturii Române organizează o expoziție cu genericul „Scriitori basarabeni ai Unirii, 27 martie 1918”

Muzeul Național al Literaturii Române anunță vernisarea expoziției „Scriitori basarabeni ai Unirii, 27 martie 1918”, eveniment care va avea loc miercuri, 27 martie 2024, ora 15.00, în Sala Galbenă a muzeului (strada Alexei Mateevici, nr. 79).

Expoziția este dedicată comemorării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România și evocă activitatea literară și publicistică a scriitorilor basarabeni, care au contribuit la făurirea acestui eveniment istoric important.

La eveniment vor participa scriitori, editori, oameni de cultură și cititori.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 27 martie 2024-10 mai 2024.

Vizitatorii vor putea admira o selecție de cărți, manuscrise și fotografii care ilustrează rolul semnificativ al scriitorilor în lupta pentru unitate națională.