2.7 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

MEDIA AZI. Generația conectată. Cum își construiește presa relația cu tinerii. Articol de opinie de Doru Curoșu

Doru Curoșu, specialist în resurse umane și politici de tineret | MEDIA AZI

Presa mereu a avut nevoie de o abordare diferită în comunicarea cu tinerii, din simplul motiv că cei din urmă sunt mai detașați de tot ce înseamnă știri și noutăți în diverse domenii. Înțeleg că generalizez, nu toți tinerii sunt la fel. De exemplu, îmi amintesc că, fiind la școală, primul lucru pe care îl făceam când ajungeam seara acasă de la ore și antrenamente era să includ televizorul la canalele de știri. Bineînțeles că nu eram atent la toate subiectele, dar cele din politica națională și externă, sport, chiar și meteo erau tematicile preferate. Pe 11 septembrie 2001 eram în clasa a 5-a, dar și acum țin minte cum am ajuns acasă și am stat lipit de televizorul următoarele câteva ore. Pe 7 aprilie 2009, ajuns acasă de la proteste, am stat cu ochii la TV, urmărind îngrozit tot ce a urmat. 

Bine, poate și din motivul că acum 15-20 de ani mass-media era o forță în societate, iar Internetul și știrile online erau un lux, televiziunea și presa scrisă (ziarele) erau surse importante de informare. Între timp, abundența de surse media și asocierea multora dintre ele cu diverși politicieni nepopulari, corupți etc. au redus mult din credibilitate, dar și interesul față de „primele surse de informare”. Chiar și pentru mine a urmat o perioadă în care urmăream o singură sursă de știri, creată de tineri și dedicată tinerilor, altele fie nu existau, fie erau vizibil părtinitoare unui grup direct interesat.

RELAȚIA MASS-MEDIA VS TINERII

Relația dintre presă și tineri în Republica Moldova a fost influențată de mai mulți factori, inclusiv contextul social, politic și economic al țării. Aceștia au impact asupra modului în care presa și tinerii interacționează. Situația socială, evenimentele politice și starea economică pot afecta tonalitatea și conținutul știrilor, precum și modul în care tinerii percep și reacționează la acestea. De exemplu, atunci când țara se află într-o criză politică puternică, așa cum le-am avut din 2009 până în 2020, tinerii s-au împărțit rapid în două categorii: fie cei care și-au găsit refugiu într-o echipă politică, îmbrățișând valorile și viziunile partidului; fie cei care au emigrat, devenind spectatori ai schimbărilor agitate din această perioadă. 

Un alt factor este nivelul de educație. Diferențele în nivelul de educație pot juca un rol semnificativ în modul în care tinerii înțeleg și interpretează informațiile furnizate de mass-media. Educația poate contribui la dezvoltarea gândirii critice și a discernământului în evaluarea știrilor. Desigur avem și educația impusă prin transfer manipulativ de valori și ideologii. Unii ar spune că în Moldova democrată nu există așa ceva, dar asta înseamnă doar să negăm un adevăr. Îndoctrinarea prin sistemul de învățamânt se poate deduce chiar și din banalul exercițiu de a-ți alege la școală orele opționale, care într-un final se transformă în ore de religie obligatorii sau ore de educație civică cu materiale și conținut învechit sau la discreția și expertiza profesorului.  

Exemplul setat în familie e și el un factor, dar, după părerea mea, care nu este valabil în cazul oricărui tânăr. Cel puțin în cazul meu – mereu am luat decizii independent, indiferent de opinia părinților. Desigur, valorile și comportamentele promovate în familie pot influența atitudinea tinerilor față de presă. Dacă familia încurajează o abordare critică și informarea responsabilă, tinerii pot fi mai puțin susceptibili la manipulare sau interpretări distorsionate ale știrilor. Dar dacă părinții au consumat în exclusivitate seriale rusești și turcești, atunci avem ce avem…

CE CONSUMĂ TINERII

Activitatea mea zilnică constă în interacțiunea cu tinerii prin sesiuni de formare, ghidare în dezvoltare personală și carieră, mentorat. La întrebarea de unde aceștia se informează, de cele mai multe ori primesc răspunsuri care pentru mine par pur și simplu absurde, deși înțeleg tedințele. Când zic absurd mă refer la faptul că tinerii preferă să caute știri/actualități pe rețelele de socializare, de cele mai multe ori pe platforme precum TikTok, de la persoane care nu au o experiență relevantă în jurnalism, care la prima vedere nu ar fi cea mai relevantă sursă de informare. Mai sunt și tineri care urmăresc direct canale de știri sau jurnaliști prin grupurile de Telegram.

Un studiu realizat în 2023 de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) arată că, pentru a găsi o informație sau o știre, tinerii își încep căutările prin motorul Google, iar de acolo aleg primele opțiuni oferite. Rețelele sociale sunt principala sursă din care se informează tinerii și doar 32% dintre ei aleg portalurile de știri în acest scop. Studiul arată că doar 35% din timpul în care navighează pe Internet tinerii îl folosesc pentru a citi știri. În rest, ei se preocupă de comunicarea cu prietenii, vizionarea filmelor și secvențelor video, audierea muzicii sau jocuri online. Întrebați despre fake news, 42% dintre respondenți au spus că tinerilor din Moldova le este dificil să facă diferența între știrile false și cele veridice, iar 30% au menționat că pot să deosebească falsul din mediul online de adevăr. 11% au bifat că tinerii nu fac diferența între știrile adevărate sau false și tot 11% cred că tinerii sesizează imediat un fake news. La sondajul național au participat peste 1.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani.

La întrebarea de ce urmăresc știrile și ce anume caută, tinerii zic că sunt interesați în mare parte de:

  • Evenimente locale și internaționale: știri importante din diverse domenii, atât din Moldova, cât și din alte țări;
  • Participare civică și voluntariat: diverse oportunități în care s-ar putea implica, dezvoltare personală, festivaluri etc., dar și evenimente care au avut loc și implică persoane pe care le cunosc.

Pe de altă parte, tinerii au mai multe motive de a nu urmări știrile. De cele mai multe ori ei dau vina pe conținutul negativ sau pe dificultatea de a le recunoaște ca fiind adevărate sau false, în special noutățile din domeniul politic. Alte motive ar fi:

  • Manipularea prin informație: ei se tem că pot fi expuși la știri false sau manipulare, ceea ce poate afecta percepția lor asupra evenimentelor și asupra realității;
  • Supraexpunerea la conținut controversat: o presă care se concentrează pe știri senzaționale sau controversate poate afecta modul în care ei percep lumea și poate contribui la dezvoltarea unei viziuni distorsionate asupra realităților sociale. Tot tinerii menționau la un eveniment că în mediul online ei pot alege singuri persoanele pe care să le urmărească, dar urmărind presă simt că le sunt impuse anumite tipare și persoane cu valori diferite de ale lor; 
  • Scepticism față de mass-media: tinerii sunt sceptici față de presă din cauza percepției că anumite surse de știri ar avea interese ascunse sau partizane, pe principiul „Cine plătește, acela alege muzica”. În plus, îmi amintesc o remarcă curioasă unui tânăr: „De ce să privesc știri? Ele nu sunt făcute pentru mine!”. Tinerii caută știri despre educație, voluntariat, locuri de muncă, sănătate mentală și fizică, drepturile lor, diversitatea și incluziunea, oportunități unice care să-i ajute să se dezvolte sau să iasă în evidență. 

Factorii enumerați mai sus au educat în ultimii ani tineri deconectați de la sursele de informare oficiale și media. Din păcate, foarte puțini tineri ascultă radio și urmăresc buletinele de știri televizate, iar de ziare și reviste nici nu mai vorbesc. Respectiv, ămâne ca presa să-și transfere resursele pe rețelele de socializare, unde tinerii petrec o parte covârșitoare din timp.

SOLUȚII?

Pentru a atrage tinerii să urmărească știrile, presa poate să adopte mai multe strategii și abordări care să se plieze pe preferințele și obiceiurile acestui segment de public. Între soluții s-ar număra: 

  • Conținut digital și interactiv: dezvoltarea unei prezențe puternice pe platformele digitale și sociale; crearea de conținut interactiv, cum ar fi sondaje, întrebări și răspunsuri sau evenimente live; implicarea persoanelor cunoscute și apreciate de tineri. 
  • Știri personalizate: furnizarea de conținut personalizat și relevant, adaptat preferințelor individuale ale utilizatorilor; utilizarea algoritmilor pentru a oferi recomandări de știri bazate pe istoricul de navigare al utilizatorilor. 
  • Grafică și multimedia: integrarea elementelor multimedia în conținut, cum ar fi videouri, infografice și animații; tilizarea unui design atractiv și modern pentru a face conținutul mai ușor de consumat. 
  • Colaborări cu influenceri: colaborarea cu influenceri sau personalități populare în mediul online pentru a promova și discuta știrile; articiparea la campanii de conștientizare și activism online.
  • Utilizarea limbajului accesibil: evitarea jargonului tehnic și utilizarea unui limbaj simplu și accesibil, explicarea contextului și a importanței evenimentelor/subiectelor într-un mod clar și concis.

Mai multe initiative ar putea ajuta tinerii să fie conectați cu știrile din țară și din lume. De exemplu, site-uri de știri din Republica Moldova care sunt dedicate tinerilor ar putea oferi publicului său spațiu pentru a se manifesta prin scris. Și sistemul de învățământ ar putea contribui, prin proiecte individuale și de grup, la scrierea articolelor pe diverse subiecte, care să fie ulterior publicate pe platformele de știri. Evident, interacțiunea între organizațiile media și tineri nu ar trebui să se limiteze doar la știri. Interacțiunea în cadrul evenimentelor publice, prezentări prin școli, concursuri de scriere cu premii ar putea ține tinerii mai aproape de cei care fac jurnalism și informează. 

Încurajarea tinerilor să citească mai mult știrile este o provocare, dar una care are soluții: 

  • Gamificare: dezvoltarea jocurilor sau activităților/concursurilor care să implice consumul de știri. De exemplu, se poate organiza un concurs de trivia pe baza știrilor sau jocuri educative care să-i încurajeze să înțeleagă mai bine subiectele din actualitatea zilnică. 
  • Integrare în educație. Profesorii pot utiliza știrile pentru a discuta subiecte curente în cadrul orelor de curs și pot încuraja elevii să citească și să înțeleagă diverse perspective. Această expriență am avut-o în calitate de student la un program de masterat în România și am fost rapid captivat să citesc cât mai multe știri ce țin de domeniul meu de studii.
  • Modelarea comportamentului. Dacă părinții, profesorii sau liderii de opinie citează și discută știrile, este posibil să-i inspire pe tineri să facă același lucru. Modelarea comportamentului prin propriul exemplu este o metodă eficientă de învățare.
  • Workshopuri și evenimente: Organizarea de workshopuri sau evenimente cu jurnaliști sau experți în domenii de interes pentru tineri, pentru a discuta despre importanța știrilor și modul în care acestea pot afecta societatea, la fel ar putea atrage tinerii de partea presei. 

Soluții ar fi mult mai multe, dar, într-un final, pe lângă dezvoltarea a zeci de instrumente de comunicare și interacțiune, este importantă educarea tinerilor încă de pe băncile școlii, atât să genereze știri (prin ziarele școlare și alte activități), dar mai ales să citească cât mai mult, pentru a fi informați și a deveni consumatori critici de știri.

Materialul este publicat în cadrul campaniei „Incluziunea începe de la mine”. Campania este organizată în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției. 

* * *

Media Azi este platforma Centrului pentru Jurnalism Independent care oferă, cu o periodicitate zilnică, informații relevante din domeniul mass-media, având menirea să explice publicului larg fenomenele, tendințele și problemele ce vizează spațiul informațional din Republica Moldova. Cu un flux constant de ştiri locale şi internaţionale despre presă, interviuri, articole analitice, emisiuni și caricaturi, ne propunem să creăm un mediu informaţional suficient pentru oricine vrea să cunoască ultimele actualităţi din presa din Moldova şi să-şi formeze o opinie argumentată.

Cartea ilustrată a anului — „Anunțuri hazlii pentru adulți și copii”, de Ionela Hadârcă și Irina Dobrescu

O veste fantastică: volumul de poezii Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, de Ionela Hadârcă, cu ilustrații de Irina Dobrescu, a luat premiul Cartea ilustrată a anului în cadrul ediției inaugurale a concursului Cărturino — primele premii dedicate exclusiv literaturii pentru copii în România, organizate de librăriile Cărturești. Premiul, în valoare de 2000 de euro, a fost decernat duminică, pe 10 martie, în librăria Cărturești Carusel din București.

Alături de acest volum, a mai fost nominalizat la aceeași categorie și Cofetăria, de Lavinia Braniște, ilustrată de Mihaela Paraschivu, apărută la Editura Cartier în 2023. 

Câștigătorii celorlalte categorii sunt: Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, Carmen Tiderle, ilustrator Vali Petridean, Editura Arthur, căreia i-a fost acordat Premiul Copiilor, Apă, praf și soare, Adriana C. Grigore, Editura Arthur, care a luat Premiul Librarilor, Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier, Flavius Ardelean-Bachmann, ilustrator Radu Răileanu, Editura Polirom, care a fost desemnată Cartea de literatură pentru copii a anului.

„Într-o zi, plimbându-mă prin parc, am observat un bilețel. L-am ridicat și am înțeles că era un ANUNȚ. Însă cu totul neobișnuit, scris cu litere strâmbe, de parcă erau ale unui copil care abia învață a scrie. Cu greu am deslușit următorul text:
„Amun viz deuzebit
Tare vreau la pezguit
Grecdă nu e nicio crimă
Cu drac, RÂMA.”
De atunci, am început să fiu atentă la orice detalii care mă înconjoară. Și… minune! am început să găsesc astfel de anunțuri PESTE TOT – unele înfipte în crengile copacilor, altele lipite pe stâlpi, altele uitate pe bănci, iar uneori, când las geamul deschis, cineva mi le aruncă direct în casă! Bănuiesc că e cioara care mă urmărește, curioasă, de pe acoperișul de vizavi. Când s-au adunat mai multe, am hotărât să le descifrez și să le public. Citindu-le, poate veți fi și voi mai atenți la erori,la culori și la melcii-călători!” (Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, de Ionela Hadârcă, cu ilustrații de Irina Dobrescu)

Ionela HADÂRCĂ, născută la Chișinău, în 1979, este licențiată a facultății de drept a Universității de Stat din Moldova. A publicat volumele pentru copii Uf! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici, 2020, Uhu – ghid de reeducare a părinților, 2021, Incredibila aventură a familiei Hodoronc, 2021, apărute la Editura Prut Internațional; Arci și sfatul pădurii, 2022, Pățania lui Sfredel, 2023, Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, 2023 volume apărute la Editura Cartier.

Irina DOBRESCU, născută în 1980, a studiat grafică la Universitatea de Arte din București. A ilustrat volume precum Regele Piticuț, de Radu Vancu, 2017, 2023, Câți ani ai? de Grigore Vieru, 2018, Evadarea lui Moș Columb, de Lavinia Braniște, 2020, Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, 2023, de Ionela Hadârcă, toate apărute la Editura Cartier. Regele Piticuț a intrat și pe prestigioasa listă internațională a celor mai frumoase cărți pentru copii, White Ravens.

Găsiți volumul în librării, precum și online, pe cartier.ro sau cartier.md.

Cu livrare din București în toată România AICI.

Cu livrare din Chișinău oriunde-n lume AICI.

Lansare de carte „REPERE METODOLOGICE PENTRU VOCALIȘTI. PREGĂTIREA FIZICĂ PROFESIONAL-APLICATIVĂ ȘI TRAINING MINTAL. GHID METODIC”, autor Adela Blîndu

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, organizează în cadrul Salonului muzical, lansarea Ghidului metodic Repere metodologice pentru vocaliști. Pregătirea Fizică Profesional-Aplicativă și Training Mintal, autor Adela Blîndu.

Participă: Tatiana BEREZOVICOVA, dr. în studiul artelor, prof. universitar AMTAP, Maestru în Artă; Marina VALUEVA magistru în psihologie, asistent universitar, Șefa Secției Formare Continuă, Validare și Ghidare în Carieră AMTAP; Marina SOROCEANU, medic de categorie superioară, ORL Foniatru.

Moderator: Adela BLÎNDU, dr. în științe ale educației, lector universitar AMTAP, Om Emerit.

Ghidul Repere metodologice pentru vocaliști. Pregătirea Fizică Profesional-Aplicativă și Training Mintal, autor Adela Blîndu, reprezintă un compartiment esențial al disciplinei Canto și are o importanță majoră în procesul de pregătire a unui cântăreț, specialist de o calificare înaltă în domeniul muzicii ușoare și jazz. Motivația acestui ghid este elaborarea recomandărilor practice pentru implementarea în programul de studiu la disciplina de specialitate.

În cadrul lansării se va desfășura un Master class pe baza ghidului metodologic, unde v-a fi demonstrat și argumentat exercițiilor din capitolul XI – Conținuturi de mijloace PFPA – ce reprezintă un complex de exerciții: gimnastica de dimineață, exerciții pentru o postură corectă, exerciții respiratorii, exerciții de încălzire a aparatului fonoarticulator și a mușchilor feții, exerciții de încălzire și dezvoltare a mușchilor implicați în fonație, exerciții de respirație, exerciții de mindfulness, exerciții pentru menținerea unei posturi corecte, exerciții și metode de recuperare după spectacol.

Evenimentul va avea loc la 18 martie 2024, ora 11:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Vernisarea expoziției „25 de voci feminine din literatura română” la Muzeul Național al Literaturii Române

Marți, 12 martie 2024, la Muzeul Național al Literaturii Române, va avea loc vernisarea expoziției „25 de voci feminine din literatura română”.

Expoziția evocă activitatea literară a 25 de poete și prozatoare române din prin cărți, manuscrise, scrisori, fotografii și artă plastică.

La eveniment vor participa scriitori, editori, oameni de cultură și cititori.

Vernisarea expoziției va începe la ora 15.00, în Sala de expoziții nr. 1, strada Alexei Mateevici, nr. 79, Muzeul Național al Literaturii Române.

25 de voci feminine din literatura română:

Carmen Sylva (1843-1916)

Veronica Micle (1850-1889)

Matilda Cugler-Poni (1851-1931)

Lucreția Suciu-Rudow (1859-1900)

Iulia Hașdeu (1869-1888)

Hortensia Papadat-Bengescu (1876-1955)

Elena Farago (1878-1954)

Otilia Cazimir (1894-1967)

Olga Crușevan-Florescu (1896-1975)

Liuba Dimitriu (1901-1930)

Olga Vrabie (1902-1928)

Lotis Dolënga (1905-1961)

Magda Isanos (1916-1944)

Irina Stavschi (1919-1994)

Ana Lupan (1922-1998)

Sanda Lesnea (1922-2008)

Ariadna Șalari (1923-2016)

Vera Malev (1926-1995)

Raisa Lungu-Ploaie (1928-2017)

Lidia Istrati (1941-1997)

Constanța Buzea (1941-2012)

Ana Blandiana (n. 1942)

Marcela Benea (n. 1948)

Leonida Lari (1949-2011)

Ludmila Sobietsky  (n. 1952)

Elevii din Moldova sunt invitați să participe la competiția internațională „World Scholar’s Cup” 2024!

Etapa regională a competiției internaționale „World Scholar’s Cup” se va desfășura în curând la Chișinău, astfel că toți elevii din Moldova sunt invitați să se înregistreze pentru a-și putea demonstra competențele la cele 4 probe. Școala Internațională Heritage găzduiește pentru a patra oară acest concurs și îi așteaptă pe doritorii care vorbesc limba engleză, au abilități de a lucra în echipă, au gândire critică, sunt ageri și plini de creativitate să participe.

Competiția va avea loc în data de 30 martie 2024, toate școlile din țară fiind binevenite să înscrie mai multe echipe formate din câte 3 elevi fiecare, în cele trei categorii de vârstă: 8-10 ani, 10-13 ani, 14+ ani. Pe lângă o experiență foarte valoroasă, toți participanții vor primi și câte o alpaca de pluș, care reprezintă simbolul concursului.

Tatiana Popa, directoare adjunctă pentru educație, Școala Internațională Heritage: „World Scholar’s Cup este platforma perfectă pentru tinerii noștri cetățeni globali unde să-și arate talentele la dezbateri, la scriere creativă, dar și abilitățile de lucru în echipă la fiecare dintre probele concursului. Această competiție globală le permite să se manifeste, studiind teme din diverse domenii și demonstrând mai apoi agerimea minții, mai ales sub presiunea timpului limitat. O oportunitate de a descoperi culturi și de a-și face prieteni din toate școlile Moldovei, dar și de pe toate continentele. Este foarte important pentru elevi să se expună și să iasă din zona de confort, deoarece este o experiență de neuitat și capătă deprinderi de colaborare atât de necesare pentru viață. Acesta este un concurs modern și interesant, care îi face să crească intelectual și cultural!”

„World Scholar’s Cup” se va desfășura în limba engleză, iar subiectul acestei ediții este „Reimagining the Present”, cuprinzând următoarele probe: dezbateri în echipă, scriere în echipă, test de cunoștințe generale și evenimentul principal – „Scholar’s Bowl”. Finaliștii care se vor califica pentru Runda Globală, vor putea concura cu reprezentanții altor țări la etapa finală a competiției din 12-17 iulie la Stockholm, Suedia.

Echipele formate din câte 3 elevi se pot înscrie până pe 7 martie accesând butonul „registration form” de pe acest link: https://www.scholarscup.org/calendar/1331-chisinau-round/.

„World Scholar’s Cup” se desfășoară anual în peste 50 de țări (cu excepția perioadei pandemice, când concursul a fost suspendat). În Republica Moldova celebra competiție a fost găzduită în anii 2018, 2019 și 2023 de Școala Internațională Heritage, singura Școală Cambridge din Moldova, întrunind sute de elevi și profesori din numeroase școli din țară. Câștigătorii rundelor de la Chișinău au participat ulterior la Rundele Globale, de unde au revenit cu medalii de aur și argint.

Pregătiți să devină voluntari: 65 de tineri din raioanele Căușeni și Anenii Noi au beneficiat de o pregătire specială în desfășurarea activităților de animație socio-educativă pentru copii

Un eveniment de recunoaștere a calității de voluntari și de consolidare a capacităților de echipă a avut loc la 24 februarie curent, unde 65 de tineri din raioanele Căușeni și Anenii Noi și din satele Grădinița, Bulboaca și Gura Bîcului, au avut ocazia să își etaleze abilitățile și cunoștințele dobândite în urma unui parcurs de formare și informare, asigurat de Asociația „Amici dei Bambini – Moldova”.

Instruirea tinerilor s-a axat pe 8 sesiuni tematice, în care tinerii au beneficiat de o pregătire ghidată cu privire la desfășurarea misiunii de voluntar în teritoriu, în special în activitățile cu copiii. Astfel, pe parcursul a 40 ședințe totale de lucru cu cele cinci echipe de viitori-voluntari comunitari, au fost abordate subiecte ce țin de: identificarea factorilor stresanți, acceptarea și gestionarea emoțiilor, managementul conflictului, comunicarea eficientă, dezvoltarea stimei de sine, lucrul în echipă și, nu în ultimul rând Politica de Protecție a Copilului.

Pe lângă suportul teoretic, în cadrul sesiunilor au fost prevăzute și discuții în grupuri mici și în comun, simularea jocurilor de rol și analiza studiilor de caz – momente care au contribuit la o asimilare mai eficientă a informației învățate.

În context, psihologul Rodica Bunescu-Chilimciuc, care a ghidat ședințele cu tinerii, a menționat că pe parcursul celor 5 luni de formare și informare în cadrul programului de suport psiho-social „…. elevii au dezvoltat bune competențe pentru o relaționare eficientă – printre acestea: comunicarea asertivă, ascultarea activă, empatia, cooperarea, crearea relațiilor bazate pe încredere și respect reciproc. Tot la acest program au participat și adolescenți care s-au refugiat în țara noastră din Ucraina, procesul de integrare a acestora fiind facilitat de semenii lor din Moldova. Astfel, am avut un mediu sigur și incluziv în care participanții s-au implicat în mod egal și s-au bucurat împreună de succesele comune”.

La sfârșitul ultimei sesiuni de lucru, tinerii au semnat Declarația privind Politica de Protecție a Copilului promovată de Asociația „Amici dei Bambini – Moldova”, asumându-și astfel angajamentul de a respecta principiile de salvgardare și de a adopta o conduită corectă și corespunzătoare în relația cu grupurile de copii și (pre)adolescenți cu care vor interacționa în calitate de voluntari.

La evenimentului de consolidare a echipelor de voluntari, tinerii au participat la un atelier de lucru, unde și-au schițat și prezentat planurile de activități pe care le vor implementa, în viitorul apropiat, în propriile comunități. 

Activitățile sus-menționate au fost organizate de A.O. Amici dei Bambini, Moldova în cadrul proiectului „Ludobusul pentru Pace”, care face parte dintr-un proiect mai amplu de „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”, implementat de Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF). Proiectul este finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (AA) prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH).

VINEXPO PARIS: VINUL MOLDOVEI, ALĂTURI DE CELE MAI IMPORTANTE ȚĂRI PRODUCĂTOARE DE VINURI

Un an nou aduce o nouă premieră pentru Vinul Moldovei. 18 vinării reunite sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” au participat la Vinexpo Paris, una dintre cele mai importante platforme pentru sectorul vinicol la nivel mondial, desfășurată anual în capitala franceză.

Evenimentul este caracterizat de prezența tuturor regiunilor viticole ale Franței, de anunțarea tendințelor sectorului vinicol pentru perioada următoare și de interesul continuu al unui număr mare de buyeri internaționali care își planifică achizițiile.

Participarea vinăriilor reunite sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” la Vinexpo Paris a fost organizată de către Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova.

La ediția din acest an, în cele 3 zile de Vinexpo, au participat 4070 de vinării din întreaga lume, iar vinurile prezentate au atras peste 41.000 de vizitatorii din 137 de țări, 40% dintre aceștia fiind oaspeți din străinătate.

În ultima zi a evenimentului, Republica Moldova a fost în centrul atenției, găzduind un masterclass condus de jurnalistul și criticul de vinuri din Marea Britanie, Robert Joseph, actualmente consultant în cadrul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova. Alături de Excelența Sa, Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, și Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, oaspeții s-au familiarizat cu planurile de viitor ale Vinului Moldovei și parcursul său incredibil pe scena mondială.

Corina Călugăru, Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța: „Ceea ce trăim astăzi este o oportunitate. În următoarea decadă s-ar putea să nu vorbim despre o revoluție, ci despre o transformare sau reinventare, mai ales în industria vinicolă. Moldova este o țară cu un patrimoniu bogat și oameni harnici. Realizările noastre în industria vinului sunt un testament al sprijinului politic și internațional, dar cel mai important, al dedicației producătorilor noștri de vin și al rezilienței poporului nostru. Acesta, cred eu, este piatra de temelie a progresului nostru”.

Directorul ONVV a reiterat succesul Vinului Moldovei pe piețele externe de export, pe măsură ce vinurile din categoria premium câștigă teren în străinătate.

Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV): „După 10 ani revoluționari de la crearea unui brand vinicol de țară, exporturile de vinuri s-au triplat în valoare către țările din întreaga lume”.

Robert Joseph, jurnalist de vinuri din Marea Britanie: „Oamenii s-au îndrăgostit de Vinul Moldovei și împărtășesc această pasiune cu alții. Totuși, nu este ușor să-ți faci vocea auzită. Deci, Moldova se află de abia la începutul drumului”.

Participarea la Vinexpo Paris a avut loc în contextul în care Vinul Moldovei marchează un deceniu de revoluționare a sectorului vinicol național. În această perioadă, exporturile s-au reorientat spre piețele UE, iar vinificatorii continuă să investească în modernizarea podgoriilor și echipamentelor de vinificație de ultimă generație, sporind reputația țării drept producător de vinuri de calitate și o importantă destinație oenoturistică. În plus, soiurile autohtone de struguri cultivate într-o proporție tot mai mare și terroir-ul local confirmă statutul Moldovei de țară vinicolă în plină ascensiune.

De mai bine de 10 ani, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) oferă sprijin esențial pentru consolidarea industriei vinicole – un pilon important al patrimoniul național și a economiei țării, care contribuie cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor.

USAID Moldova, prin proiectele sale, a investit în viticultură durabilă și în producția de vin de calitate, a susținut fiecare etapă a procesului de producție a vinului, de la îmbunătățirea calității în viticultură și vinificație, până la implementarea programelor complexe de marketing pentru a crește vânzările pe piețele UE și pe alte piețe cu valoare adăugată înaltă. De asemenea, a facilitat îmbunătățirea guvernării sectorului bazate pe parteneriat public-privat (PPP) și a susținut crearea ONVV, care implementează programul Vinul Moldovei și asigură dezvoltarea continuă a industriei vinicole.

Abordarea complexă și asistența transformațională a USAID a contribuit la afirmarea Moldovei ca fiind o țară producătoare de vinuri de calitate, lucru confirmat prin sutele de medalii câștigate de vinificatorii moldoveni la cele mai importante expoziții internaționale de profil.

Expoziție de colaje cu genericul „Unora le place poezia” de Wislawa Szymborska, poetă poloneză

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul Polonez din București organizează o nouă ședință a Salonului de Artă, în cadrul căruia va fi vernisată expoziția de colaje cu genericul „Unora le place poezia”, fiind expuse lucrări ale elevilor clasei a VIII-a, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, ghidați de profesorii și artiștii plastici Anatolie Gherasimov și Iana Proka. Evenimentul este unul de totalizare a proiectului „2023 – Anul Szymborska”, Institutului Polonez din București.

Participă : Wojciech MROZOWSKI, director adjunct Institutul Polonez din București; Katarzyna ZALASZEWSKA, reprezentant al Institutului Polonez din București și coordonatoarea proiectului „2023- Anul Szymborska”.

Expoziția conține circa 20 de lucrări în tehnica colajului în artele vizuale, care este un mod nou de exprimare a viziunii tinerilor artiști asupra poeziei Wislawa Szymborska. La fel vor fi expuse și lucrări realizate de elevii de la Școala de Arte din București.

Evenimentul va avea loc la 21 februarie 2024, ora 14.00, Sala Arte și hărți”, blocul II (str. 31 august 1989, 78), Biblioteca Națională a Republicii Moldova. 

Facem cunoștință cu JURNALISMUL COMUNITAR prin parabole. Parabola #5

Într-o noapte, într-un sat a pornit o ninsoare grea. Dimineața, când copiii au văzut zăpada mai înaltă decât gardul, aproape cât casa, s-au adunat și și-au întrebat părinții: „Ce trebuie să facem acum?”

Și până să răspundă mama sau tata, un copil a spus: „O să se încălzească afară și atunci vom ieși”.

Alt copil a fost de acord: „Trebuie să așteptăm”. „Nu oprește nimeni primăvara”.

Al treilea a zis: „Dar ce frumos e afară! Să fotografiem toată zăpada din curte”.

După asta părinții i-au oprit: „Acum ascultați ce o să vă spunem noi”.

Copiii s-au pregătit să descopere marea înțelepciune. Dar tata s-a uitat în ochii lor, a oftat puțin și a spus: „Lopețile în mână și la treabă!”

Și care este învățătura aici? ne veți întreba.

Nouă ni se pare că asta este morala. Aici contează ceea ce funcționează cu adevărat, ceea ce mișcă lucrurile din loc. Adică acțiunea! Adică munca și lopata!

Nu câte aprecieri a acumulat zăpada. Nu ce audiență a avut transmisiunea clipului video în direct despre ninsoarea de afară. Și nu alte chestii mărunte și, în fond, mai trecătoare decât zăpada multă. Ci fapta.

#jurnalismcomunitar #spune #cere #faceva #stiripozitive #fundatiaesteuropeana #suedia

„LIBRARIUS”: „Dăruiți cărți cu dragoste!”

În Februarie, mai mult ca oricând, celebrăm Luna Dragostei de Carte! Rețeaua de librării „LIBRARIUS” vă îndeamnă să vă bucurați de lectura celor mai inspirate cărți despre iubire, compasiune și curaj.

Dacă sunteți în căutare de recomandări, în librării și online pe www.librarius.md au fost pregătite sugestii de cărți, care vor crea momente memorabile. În perioada 12 februarie– 25 februarie 2024, în librării și online, beneficiați de 14% reducere la fiecare a doua unitate la cărțile preferate, jucării și jocuri de societate interactive.

Pe 14 februarie celebrăm și Ziua Internațională a Dăruirii Cărților. Această zi îi reunește pe toți cei care oferă în dar cărți copiilor și încurajează micii cititori să îndrăgească lectura.