Prima pagină / Lucruri / Cultură

Cultură

Partiturile salvate de la incendiu vor fi trecute în format digital
02.10.2020
Biblioteca Națională a Republicii Moldova a venit cu inițiativa de a transpune în format electronic partiturile care au reușit să fie salvate în urma incendiului de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Operele vor fi uscate și plasate în arhivele online ale bibliotecii.
    
Soarta unei picturi în destinul unui pictor-decorator: Marina Șendrea
21.04.2020, 16:46
La zece ani când a experimentat pentru prima dată pictura, Marina Șendrea avea să fie prinsă în vraja artistică a culorii în așa măsură încât să se dedice trup și suflet acestei arte.
Expoziție retrospectivă a Taberei de Design în Sat
22.10.2019
Centrul Industriilor Creative Artcor găzduiește expoziția retrospectivă „Ce și cum a fost la Tabară de Design în Sat”. Expoziția cu lucrările participanților poate fi vizitată în perioada 19-23 octombrie.
    
Atelier de film documentar pe tema migrației
09.09.2019, 09:41
Dacă ești tânăr cineast, tânăr cinefil sau doar tânăr, te invităm să participi la un atelier de film documentar pe tema migrației (o abordare pozitivă!), care va avea ca finalitate producțiaunui film documentar.
(Video) Tradiții orientale în vizită la Muzeul de Arte din Chișinău
11.02.2019
Muzeul Național de Arte al Moldovei a devenit pentru perioada 5 februarie - 10 martie gazdă a unei expoziții inedite de păpuși japoneze. Prin intermediul acestor figurine iscusit confecționate, expoziția aduce la cunoștință moldovenilor cultura și chiar unele activități practicate în Japonia.
    
Pianul
23.01.2019, 15:29
Știe orice Wikipedie că pianul este un instrument muzical, Și ce bine că este!
Mefodii Gheorghevici | Bunatate.ro
03.08.2018
Astăzi asta s-ar numi workshop de creativ writing. Cu elemente de debate club și public speaking. Și mentorat cu multă dragoste. Pe atunci însă asta se chema, în satul Micleușeni în anii 70-80 ai secolului trecut, foarte simplu. Cenaclul ”Muguraș”. Opera omnia a învățătorului basarabean Mefodii Terguță. Iar până să se nască nepoțica lui în generația lui Harry Potter erau încă vreo două decenii.
    
În orașul Ravenna, Italia a fost dat startul unei iniţiative extraordinare. Festivalul Copiilor şi a Familiei s-a desfăşurat pe 17 iunie
25.06.2018, 17:03
Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală „Inima Moldovei” din Ravenna, președinte, Liliana Țurcanu, cu suportul Ministerului Educatiei, Culturii și Cercetarii al Republicii Moldova și cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova în Italia.
(Foto) Expoziţie inedită. Chipurile a 29 de medici au fost imortalizate de către un fotograf din capitală
19.06.2018
Sala cu Orgă din Chișinău găzduieşte expoziţia „În ochii lor, ai medicilor”, susținută și organizată de Medpark International Hospital.
    
(Foto) Peste 15 tipuri de costume populare de pe teritoriul Republicii Moldova sunt expuse în cadrul unui centru comercial din capitală
14.06.2018, 12:33
Centrul comercial Shopping MallDova găzduieşte o expoziție de costume tradiționale, care pune în valoare bogăția artei populare autohtone, ca obiect de patrimoniu cultural național. Expoziţia a fost inaugurată pe 5 iunie şi va continua să uimească privirile trecătorilor până pe 15 iunie, curent, cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular.
Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, a IV-a ediție în Republica Moldova
17.05.2018
Astăzi, Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova (CFUM) și Asociația Tineretului Ucrainean ”Zlagoda” au organizat “Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene”, a IV-a ediție în Moldova, pentru a promova valorile culturale ale ucrainenilor etnici, cetățeni ai Republicii Moldova, care prin păstrarea tradițiilor lor contribuie la dezvoltarea dragostei pentru tradiţiile populare, precum și la armonizarea societății noastre multietnice, cu o diversitate culturală exprimată și prin vestimentația de o frumuseţe inegalabilă.
    
Documente, cărți, albume din colecția Serviciului Arte și hărți ale BNRM au fost vernisate astăzi în cadrul expoziţiei cu genericul „Parcursul European al Republicii Moldova”
08.05.2018, 14:06
În contextul celebrării Zilei Europei 2018 în Republica Moldova și a Anului European al Patrimoniului Cultural, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat expoziția cu genericul „Parcursul European al Republicii Moldova”.
Conferință de comemorare a Unirii Basarabiei cu România, la Trento, Italia
02.04.2018
Cu ocazia aniversării a 100 ani de la semnarea Declarației de Unire din 27 martie 1918, în orașul Trento, Italia, Consulatul Onorific al României a organizat o Conferință de Comemorare.
    
(Foto) Cei mai curajoși tineri poeți și-au dat întâlnire la Poetry Slam, un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei
22.03.2018, 15:31
Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei Centrul Cultural German AKZENTE în colaborare cu Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” și Sala Germană de Lectură a organizat a IV-a ediție Poetry Slam, categoria de vârstă 15-18 ani.
Ultimul număr al revistei francofone „L’Année Francophone Internationale” a fost lansat la Chişinău
20.03.2018
În contextul marcării Zilei Internaționale a Francofoniei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova, Alianța Franceză la Chișinău, Agora francophone, Camera de Comerț și Industrie Franța - Moldova au lansat astăzi ultimul număr al revistei „L’Année Francophone Internationale” (AFI ).
    
O expoziţie de cărţi, monografii şi albume a fost vernisată la Biblioteca Naţională a Moldovei
16.01.2018, 14:07
Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, pe 15 ianuarie, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat expoziția cu genericul „Patrimoniul Cultural al Republicii Moldova în context European".
Ion Sfeclă, promotorul acuarelei şi-a vernisat lucrările la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
12.01.2018
Ion Sfeclă s-a născut la 19 noiembrie, 1941, în Boian, Noua Suliţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina.
    
„Mândrele şi dorul de casă” ale artistului plastic Mihai Ungureanu
17.11.2017, 15:13
Mihai Ungureanu este student în cadrul Academiei de Arte din Veneția, Italia. Odată stabilit în Italia, acesta a început să redea prin tablouri, dorul și dragostea pentru ACASĂ! Vă propunem să urmăriți cum arată, din Venetia, acest dor de patrie.
Exercițiu de imaginație: „Voi veni cu o carte”
06.11.2017
Echipa Stiripozitive.eu a decis să continuie exercițiul de imaginație. De data aceasta, luând exemplu de la tânărul de pe Strada pietonală, o fată dintr-o altă sculptură din Chișinău, ne-a demonstrat ce cărți trebuie să aibă în biblioteca sa orice tânăr.
    
Exercițiu de imaginație: „Voi avea o carte în mână”
31.10.2017, 15:59
Echipa Stiripozitive.eu a făcut un exercițiu de imaginație: oare cum ar fi arătat tânărul din sculptura de pe Strada pietonală din Chișinău, dacă fata i-ar fi zis să aibă o carte în mână ca să-l recunoască. Sau dacă el i-ar fi zis că va avea o carte în mână.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.