Prima pagină / Lucruri / Societate

Societate

„Povestea vinului și a turismului moldovenesc” - podcast marca HotNews.ro
06.08.2020
Printre seria de podcasturi lansate HotNews.ro, poate fi găsită o ediție a „Caia și Bejan. Călătorii” în care se vorbește despre turismul moldovenesc și unul dintre lucrurile care îl definește în cel mai frumos mod - vinul.
    
SMART HUB – proiect de facilitare a accesului la piață pentru fermierii mici și mijlocii din Regiunea de Nord
02.07.2020, 12:16
HUB-ul „Facilitarea accesului la piață pentru fermierii mici și mijlocii din Regiunea de Nord” este un proiect inițiat de Asociația Obștească Pro Cooperare Regională, care are menirea de a contribui la crearea condițiilor de cooperare regională întru dezvoltarea societății civile din Republica Moldova.
(Vox) Cum se pregătesc liceenii de BAC pe timp de pandemie
13.05.2020
Bacalaureatul 2020 este o adevărată provocare pentru elevi. Am decis să întrebăm absolvenții cum se desfășoară și care sunt metodele de pregătire pe ultima sută de metri pentru acest eveniment din viața lor.
    
Lily Prisăcaru: „Nu știu cum se descurcă elevii la alte discipline, însă noi cu artele plastice facem față situației”
15.04.2020, 17:03
Știm bine că în această perioadă de carantină majoritatea activităților s-au transferat în mediul online, iar fiecare profesor apelează la propria creativitate și încearcă să predea orele cât mai original și atractiv. Despre cum decurge la ei învățământul la distanță ne-a vorbit doamna Lily Prisăcaru, artistă plastică, profesoară și director adjunct a Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”.
Fondul pentru Tineri Cahul a ales câștigătorii Programului de Granturi Mici
07.04.2020
Concursul Programul de Granturi Mici pentru Tineri din cadrul proiectului Fondul pentru Tineri Cahul, care a luat startul la data de 17 februarie 2020 s-a încheiat pe data de 8 martie 2020. După îndelungatul proces de preselecție, evaluare și analiză, echipa Fondul pentru Tineri Cahul a ales câștigătorii proiectelor ce urmează a fi finanțate și implementate în cadrul Programului de Granturi Mici pentru Tineri 2020, ediția a VII-a.
    
Grupul de inițiativă „Generația nouă” schimbă imaginea comunei Gangura cu suportul Fondului pentru Tineri Ialoveni
02.04.2020, 13:09
Tinerii comunei Gangura s-au mobilizat umăr la umăr și au contribuit la punerea în valoare a curții gimnaziului, amenajând-o cu toate cele necesare, pentru ca ea să devină un adevărat loc de recreere pentru copiii localității și părinții acestora. Astfel, grupul de inițiativă „Generația nouă” a reușit să schimbe în bine imaginea gimnaziului și a satului, demonstrând încă o dată că doar împreună pot fi realizate lucruri durabile și frumoase.
ARDE - piesa despre acceptarea de sine, lupte interioare și găsirea păcii sufletești
24.03.2020
Cronic este trupa rock creată în februarie 2019 care-și definește stilul drept unul cu influențe indie, post-punk și alternative. La aproximativ un an de la fondare, Cronic a lansat piesa, „Arde”, care ne bucură nu doar auzul, dar și văzul în primăvara aceasta.
    
Cele mai apreciate proiecte din cadrul programului de granturi inițiat de Fondul pentru Tineri Ialoveni
17.03.2020, 12:14
În perioada 10 – 15 martie 2020, publicul a avut posibilitatea să voteze inițiativele favorite din lista celor 41 proiecte depuse spre finanțare de către consilii locale de tineret și grupuri de inițiativă, din douăzeci localități ale raionului Ialoveni, în runda a XX-a a Programului de granturi mici. În total, proiectele au adunat 5342 voturi.
Studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai, printre care și doi basarabeni, au câștigat etapa locală a competiției „CFA Institute Research Challenge”
05.03.2020
O echipă de studenți ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai,(UBB-FSEGA), printre care și doi studenți din Republica Moldova, Cristina Bivol și Marius Semeniuc, a câștigat etapa locală a competiției CFA Institute Research Challenge, desfășurată la București.
    
Dorina Țurcan: „Suntem diferiți, dar la fel”
11.02.2020, 11:58
Proiectul „21” realizat de Dorina Țurcan în cadrul primei ediții de Fashion Proiect a Universității Tehnice a Moldovei vine să promoveze solidaritatea față de persoanele cu sindromul Down.
Expoziție personală în memoria artistului plastic Gheorghe Munteanu
12.12.2019
Expoziția personală, „In memoriam Gheorghe Munteanu”, a fost inaugurată recent la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău. Vernisajul cuprinde aproximativ 60 de lucrări de pictură realizate, de-a lungul anilor, de regretatul artist plastic.
    
Femei primare la primul mandat – instruire în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”
02.12.2019, 11:54
34 de femei alese în funcția de primară la primul mandat s-au reunit, la 29 și 30 noiembrie 2019, la Chișinău, în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” pentru o instruire axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale.
„Casa Speranțelor” din Soroca și Clubul Sportiv „Atletica” din Tiraspol au construit un nou „pod” pentru ambele maluri ale Nistrului
06.11.2019
În cadrul proiectului „Construim punți, depășim barierele”, împreună cu Fundația Est-Europeană, Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” din Soroca și Clubul Sportiv din Tiraspol și-au unit puterile, construind un nou pod pentru ambele maluri ale Nistrului.
    
Soarele, familia și iubirea – pe tine ce te face om fericit?
29.10.2019, 12:20
După atelierul de educație media, organizat de Centrul Media pentru Tineri la Ungheni, o echipă de tineri și-a provocat colegii să răspundă la o întrebare simplă, dar cu multe variante de răspuns – „de unde vine fericirea?”.
Egale, libere și diferite – persoanele LGBT din Moldova sunt protejate de discriminare
29.10.2019
În Republica Moldova, legea prevede că oamenii nu pot fi discriminați în baza orientării lor sexuale, nici la locul de muncă, nici pe stradă sau în oricare alte spații. Despre drepturile persoanelor LGBT și despre provocările lor s-a discutat la Media Tur 2019, organizat la Bălți, de către Centrul Media pentru Tineri, în parteneriat cu IREX Europe. Au participat jurnaliști, tineri interesați de media și reprezentanți ai ONG-urilor.
    
Eco-business: Construiește, dar nu distruge!
24.10.2019, 15:14
Întreprindere socială pentru producția de scoarță decorativă și beton din lemn „Eco-business: Construiește, dar nu distruge!” este proiectul realizat în Satul Glinoe, raionul Slobozia, în cadrul ONG-ului „EtEko”, și se ocupă de reciclarea deșeurilor din lemn și reutilizarea lemnului în alte domenii ale vieții de zi cu zi.
„Fitness în aer liber” – un proiect care promovează modul sănătos de viață la Andrușul de Jos
08.10.2019
Grupul de inițiativă „Mișcarea este viață” a lansat la Andrușul de Jos un proiect care promovează modul de viață sănătos. Băștinașii din localitate vor avea posibilitatea de a face sport în aer liber, acolo fiind instalate mai multe echipamente sportive.
    
Afacere socială la Isacova
17.09.2019, 13:32
În satul Isacova, raionul Orhei, acolo unde se află Casa Angelus, a fost lansată o afacere socială. În acest an, a fost cultivată o livadă de pomi fructiferi și două sere cu roșii, castraveți și ardei care asigura consumul intern al Centrului de Îngrijire Paliativă. Acest proiect a fost realizat din resursele acordate de către Uniunea Europeană prin intermediul Fundației Est-Europene.
Întreprinderea socială apicolă „Darul Albinelor” a strâns prima recoltă de miere
06.09.2019
Asociația Copiilor Surzi din Moldova (ACSM) anunță lansarea unei Întreprinderi sociale apicole – „Darul Albinelor” – o stupină de albine cu peste 50 de familii, situată în satul Cimișeni, raionul Criuleni. Lansarea stupinei a fost marcată de recoltarea și degustarea mierii, care a fost un prilej de dialog dintre organizațiile de suport și întreprinderile sociale.
    
Cum este văzută Molovata Nouă de către tineri
28.06.2019, 12:02
Tinerii din Molovata Nouă te invită să descoperi satul lor. Instruiți de către formatorii Centrului Media pentru Tineri, aceștia au realizat un reportaj despre localitatea natală și legenda apariției acestui sat.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.