Cultură

Andrei Mudrea: „Mereu am visat să fac parte din lumea frumoasă a artei moderne”
18.10.2019
Figuri geometrice și gamă coloristică neordinară, astfel poate fi descrisă noua expoziție a marelui artist plastic Andrei Mudrea. Vernisată pe 17 octombrie, expoziția de pictură și artă obiect intitulată „Raze de lumină” a stârnit o mulțime de reacții atât în rândul vizitatorilor, cât și a criticilor de artă.
    
Expoziția aniversară „Culori din ghemurile Mamei”
15.10.2019, 17:00
O nouă expoziție marca Timotei Bătrânu așteaptă iubitorii de artă în cadrul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”.
Zilele Filmului Românesc la Chişinău îl omagiază pe actorul Ilarion Ciobanu
01.10.2019
Un omagiu dedicat actorului român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, o selecţie cu scurtmetraje de şcoală ale regizorilor noului cinema şi un film celebru pentru copii fac parte din programul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc între 10 şi 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon” şi la AMTAP.
    
Au fost aleși câștigătorii Festivalului „48h Film Challenge. Way up!”
30.09.2019, 18:44
Pe 29 septembrie, după 48 de ore de filmări și montaj, au fost aleși câștigătorii acestei ediții. În concurs au fost înscrise 6 echipe din Republica Moldova, una din Belarus și alta din Azerbaidjan, iar duminică seara scurtmetrajele au fost privite și de către spectatori.
„Dicționar Auafed 4” a fost lansat la Librăria din Centru
30.09.2019
Doru Ciocanu și-a lansat, la Librăria din Centru, cel de-al patrulea Dicționar Auafed, „parte a unei serii foarte lungi de dicționare care vor urma să apară în număr din intervalul de la 800 la 4 miliarde”, după cum a precizat însuși autorul.
    
„Culorile toamnei”
28.09.2019, 17:28
Masterclass-ul de acuarelă „Culorile toamnei”, ghidat de pictorul Adrian Moraru, s-a desfășurat recent la Biblioteca Națională. Aproximativ 20 de tineri, înregistrați prealabil, au beneficiat de un atelier de creație condus de pictorul Adrian Moraru, revenit acasă pentru o perioadă scurtă de timp.
De Reuniunea Teatrelor se privesc spectacole!
20.09.2019
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a 5-a este plină de surprize. Pe lângă numeroase piese iconice, la data de 19 și 20 septembrie a avut loc premiera spectacolului radiofonic „Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii”.
    
Moldovan National Youth Orchestra duce muzica clasică și în stânga Nistrului
12.09.2019, 11:23
Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) lansează un nou proiect cultural inedit - un turneu muzical complex și variat cu un parcurs total de circa 2.500 km. În perioada septembrie 2019 - iunie 2020, orchestra va organiza 10 concerte pe ambele maluri ale Nistrului, dintre care nouă în stânga Nistrului.
Lelița Franța joacă sârba moldovenească
09.09.2019
Concertul de închidere al turneului „Lelița Franța joacă sârba moldovenească” a avut loc recent, în curtea bisericii Sf. Dumitru din Chișinău, artiștii francezi și basarabeni au încântat audiența cu operele mai puțin cunoscute ale compozitorilor basarabeni ai secolului XX.
    
Dragoș Turea povestește despre cei zece ani în care a documentat „Grădina Sovietică”. Unde puteți viziona filmul la Chișinău?
03.09.2019, 12:04
„Subiectul m-a ales pe mine, după ce bunica mi-a povestit despre experimentele secrete efectuate în agricultura Moldovei, în perioada sovietică”, povestește Dragoș Turea, regizorul din Moldova care, după zece ani de investigație intensă, lansează filmul „Grădina Sovietică”. Documentarul de lung-metraj a avut deja premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo. Deși premiera în Moldova va avea loc mai târziu, pe 14 septembrie, la inițiativa echipei Hai Moldova, îl puteți viziona într-o proiecție specială la IarmarEco.
Radu Rățoi a ocupat locul I la Cupa Mondială la Acordeon
21.08.2019
Radu Rățoi este tânărul basarabean, care la vârsta de 20 de ani s-a clasat pe locul I la Cupa Mondiala la Acordeon (The INTERNATIONAL COMPETITION FOR ACCORDION SOLOISTS 2019).
    
Lansarea cărții „Vișinul baronului Münchhausen”, de Valeriu Turea
19.08.2019, 17:18
Cartea „Vișinul baronului Münchhausen” de Valeriu Turea a fost lansată la Librăria din Centru, unde s-au adunat oamenii dragi ai autorului, scriitori, cât și prietenii din diasporă. Numită drept o carte de atmosferă, o îmbinare originală dintre cuvânt și imagini, noua apariție literară vine să aducă memorii, personaje și stări ale scriitorului, diplomatului și ziaristului Valeriu Turea.
Vezi programul celui mai tare festival de film documentar din Moldova, MOLDOX!
15.08.2019
Crezi că documentarele au potențialul de a produce o schimbare socială? Atunci nu rata MOLDOX – cel mai progresist și accesibil festival internațional de film documentar din țară, care și în acest an îți aduce o selecție de pelicule actuale, inedite, motiv pentru care au adunat numeroase premii în palmares.
    
Imnul Republicii Moldova s-a auzit la deschiderea unui Festival Folcloric din Portugalia
31.07.2019, 11:43
Localitatea Montargil, comuna Ponte de Sor din regiunea Alentejo, Portugalia, a organizat în perioada 20 – 21 iulie 2019, cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor, eveniment care face parte din seria proiectelor organizate de Primăria acestei localități împreună cu grupurile folclorice din regiune. De această dată, evenimentul a avut loc în amfiteatrul localității, loc cultural de valoare istorică.
(Video) Incluziune socială prin muzică: La La Play Voices 2019
29.07.2019
Timp de șapte zile, 130 de copii din toată țara au participat în cadrul proiectului de incluziune socială prin muzică, La La Play Voices, inițiat de către dirijorul Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian. Sprijinit financiar de către Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, proiectul muzical se află la cea de-a II-a ediție și s-a încheiat cu un concert susținut în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului.
    
Tineri originari din Moldova premiați la Festivalul Vienez de Artă
29.07.2019, 12:53
Ion Breahna, Sergiu Zdanski și Magdalena Andritcaia sunt tinerii originari din Moldova care s-au clasat pe locuri de frunte pe una dintre cele mai mari scene de dans din lume, în cadrul Festival Vienez de Artă (Viena International Arts Festival). Festivalul a găzduit o serie de evenimente dedicate muzicii și dansului, inclusiv cea de-a opta ediție a Competiției Internaționale de Balet și Dans Contemporan.
Expoziție la Muzeul Național de Arte al Moldovei: Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere
24.07.2019
La Muzeul Național de Arte a Moldovei, pe 5 iulie, a fost inaugurată expoziția Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere. Expoziţia prezintă 100 de măști din papier-maché din colecția privată a familiei artistului, cât și lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
    
Asociația Culturală MIORIȚA din Portugalia promovează tradițiile naționale
28.06.2019, 17:33
Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni Miorița din Portugalia a reprezentat Republica Moldova în cadrul Zilelor Culturii. Organizatorii evenimentului au fost primăria orașului Barreiro, sectorul Seixalinho, Santo André și Verderena.
Lansarea volumului „A(II)Rh+eu & Apa.3D” de Emilian Galaicu-Păun
20.06.2019
„Dialogie”, „trilingvism”, „carte în două cărți”, „o carte cu link-uri” – volumul A(II)Rh+eu & Apa.3D semnat de Emilian Galaicu-Păun a fost lansat recent la Librăria din Centru.
    
10 motive să mergi la Festivalul de muzică clasică DescOperă
07.06.2019, 12:19
Festivalul de muzică clasică în aer liber, DescOPERĂ, oferă oportunitatea de a asculta opere ale unor compozitori notorii într-un mediu absolut special, dar și de a participa la activitățile organizate pe parcursul zilei în pensiunile și restaurantele din împrejurime. Vedeți mai jos 10 motive pentru care trebuie să rezervați bilete la unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.