Cultură

Asociația Culturală MIORIȚA din Portugalia promovează tradițiile naționale
28.06.2019
Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni Miorița din Portugalia a reprezentat Republica Moldova în cadrul Zilelor Culturii. Organizatorii evenimentului au fost primăria orașului Barreiro, sectorul Seixalinho, Santo André și Verderena.
    
Lansarea volumului „A(II)Rh+eu & Apa.3D” de Emilian Galaicu-Păun
20.06.2019, 12:53
„Dialogie”, „trilingvism”, „carte în două cărți”, „o carte cu link-uri” – volumul A(II)Rh+eu & Apa.3D semnat de Emilian Galaicu-Păun a fost lansat recent la Librăria din Centru.
10 motive să mergi la Festivalul de muzică clasică DescOperă
07.06.2019
Festivalul de muzică clasică în aer liber, DescOPERĂ, oferă oportunitatea de a asculta opere ale unor compozitori notorii într-un mediu absolut special, dar și de a participa la activitățile organizate pe parcursul zilei în pensiunile și restaurantele din împrejurime. Vedeți mai jos 10 motive pentru care trebuie să rezervați bilete la unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
    
Dansuri, cosplay și lecții de limba japoneză la Festivalul Bunkasai
01.06.2019, 18:00
Muzică tematică, bucătărie japoneză, dansul gheishelor, cosplay, jocuri video, origami anime și lecții de japoneză. Acestea sunt doar câteva din activitățile de care s-au putut bucura astăzi cei pasionați de cultura țării nipone.
Arta unește oameni la Festivalul Cronograf & Art Fusion
24.05.2019
La data de 23 mai a avut loc deschiderea Festivalului Cronograf & Art Fusion, muzica rock și hohotele oamenilor răsunau pe strada pietonală din Chișinău. Evenimentul se va desfășura timp de 4 zile, unde va fi loc pentru film, muzică și alte tipuri de artă.
    
Romanul „Spitalul de suflete” de Diana Farca, lansat la Chișinău
21.05.2019, 13:13
După ce în anul 2016 și-a lansat cartea „La limită”, Diana Farca a revenit la Chișinău cu cel de-al doilea roman, „Spitalul de suflete”, care a cucerit deja cititorii de peste Prut. Evenimentul de lansare a cărții a avut loc în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, alături de invitați și cititorii fideli.
DescOPERĂ: peste 500 de artiști și 3 zile de muzică bună
17.05.2019
De pe 14 până pe 16 iunie 2019, pentru al patrulea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va găzdui unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est: DescOPERĂ.
    
Bienala Internațională de Pictură
17.05.2019, 14:27
La data de 16 mai, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei, este inaugurată expoziția celei de-a VI-a ediții a Bienalei Internaționale de Pictură.
Scriitoarea Diana Farca lansează la Chișinău romanul „Spitalul de suflete”
13.05.2019
Tânăra scriitoare din România, Diana Farca, vine la Chișinău pentru a aduce mai aproape de publicul de aici cel mai recent roman, „Spitalul de suflete”. Pe data de 18 mai, ora 13:00, în incinta foișorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc lansarea cărții.
    
Romanul „URMA PAȘILOR EI. Iulia Hasdeu între viaţă și nemurire” de Adriana Ungureanu a fost lansat la Chișinău
23.04.2019, 14:42
Pe 20 aprilie, într-o atmosferă primăvăratică, autoarea de peste Prut, Adriana Ungureanu a pornit împreună cu cititorii de la Chișinău pe urmele celei care a fost Iulia Hasdeu.
Reînnoiește biblioteca la Salonului Internațional de Cartea pentru Copii și Tineret
11.04.2019
În perioada 11-14 aprilie, în incinta C.I.E Moldexpo, circa 100 de edituri din țară și de peste hotare își prezintă noutățile editoriale în cadrul Salonului Internațional de Cartea pentru Copii și Tineret, ediția a XXIII-a.
    
Adriana Ungureanu lansează cartea „URMA PAȘILOR EI. Iulia Hasdeu între viaţă și nemurire”
08.04.2019, 16:40
Pe 20 aprilie, ora 13:00, Adriana Ungureanu va lansa cartea „URMA PAȘILOR EI. Iulia Hasdeu între viaţă și nemurire”, dedicată personalității literare Iulia Hasdeu.
„Descoperă Moldova Rurală” – târg de promovare a produselor autohtone
03.04.2019
La data de 3 aprilie 2019 scuarul Palatului Republicii s-a transformat într-un adevărat târg de artizanat al producătorilor autohtoni, de la articole vestimentare și bucate până instrumente muzicale și obiecte de decor.
    
Hai la teatru!
02.04.2019, 12:33
Săptămâna bună se cunoaște de la început... sau după evenimentele pe care le avem în agendă. Teatrele din capitală își continuă stagiunile, așa că noi îți recomandăm câteva spectacole pe care le puteți viziona în această săptămână.
La depănat povești
03.03.2019
Ajuns la cea de-a IV-a ediție, concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, desfășurat în cadrul Zilelor Creangă, a adunat de această dată circa 100 de elevi din mai multe licee din Chișinău. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, care organizează acest concurs, a creat toate condițiile necesare ca fiecare să-și poată spune povestea. Din cele două săli pline cu elevi, însoțiți de profesori și părinți, se tot auzeau voci de copii, mai mari și mai mici, care povesteau despre șotiile, năzbâtiile, peripețiile lor sau ale părinților și bunicilor.
    
Chipul femeii în arta plastică
27.02.2019, 16:58
O serie de lucrări de pictură şi grafică dedicată femeii au fost expuse la Muzeul Naţional de Artă, venită să consfinţească chipul femeii ca sursă nesecată de inspiraţie a spiritelor artistice.
Expoziție de pictură și fotografie „I’m Art’’.
20.02.2019
La data de 19 februarie 2019, la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, a avut loc evenimentul de deschidere a expoziției de pictură și fotografie „I’m Art”. Aceasta cuprinde 40 de picturi și 30 de fotografii și este organizată de către Centru de Informații GENDERDOG-M, care este unica organizație din Moldova care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT.
    
O seară cu „Săgeţi” şi „Parodii”
18.02.2019, 14:28
Plină de amintiri și umor – așa s-a petrecut „Seara Poetică Petru Cărare”, dedicată apariţiei volumelor „Săgeţi” şi „Parodii”. Deși interzisă în timpul Uniunii Sovietice pentru caracterul său provocator care a indignat autorităţile anilor `70, cartea „Săgeţi” a adunat la re-lansarea sa nume notorii ale literaturii autohtone.
Vernisajul celor patru anotimpuri
14.02.2019
Sala cu Orgă a devenit gazda unui vernisaj , plin de farmec şi culoare ,al pictorului Alexandru Alavaţchi.
    
60 de ani de artă, cuprinși în brațele unei cărți
13.02.2019, 17:40
Criticul de artă Ludmila Toma a analizat şase decenii de pictură, grafică și sculptură și și-a prezentat viziunile în monografia sa „Procesul artistic în Republica Moldova (1940-2000)”, lansată recent la Muzeul Naţional de Artă. Volumul cuprinde ilustrarea, datarea şi expunerea viziunilor proprii asupra picturii, graficii şi sculpturii din perioada respectivă, dar şi o relatare a faptelor la care Ludmila Toma a fost martor ocular.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.