Prima pagină / Oameni / Cultură

Cultură

Update Galerie online cu oamenii desenați de Glebus Sainciuc
16.10.2020
Dacă oamenii pe care i-a desenat măcar o dată pictorul Glebus Sainciuc ar aduna aceste desene într-un album, am crea astfel o bibliotecă imensă, cu milioane de pagini.
    
Ana-Felicia Scutelnicu: Republica Moldova este o sursă de inspirație și va fi mereu pentru că este originea mea, ceea ce eu sunt și ceea ce eu simt
05.08.2020, 13:08
Ana-Felicia Scutelnicu este regizoare originară din Republica Moldova stabilită cu traiul în Germania de aproape 20 de ani. Recent, regizoara a discutat cu directoarea Centrului Cultural German Akzente, doamna Corina Gîrla, despre activitatea profesională pe timp de pandemie și cea personală de mamă a doi copii și multe alte subiecte de actualitate. Am făcut o selecție de păreri de la Ana-Felicia Scutelnicu din live-ul care poate fi găsit pe pagina de Facebook a Akzente.
Veronica Mereuță - o Stea a circului: ,,Scena pentru mine este locul unde toate relele se uită’’
15.05.2020
Este o femeie ambițioasă și ne-a demonstrat că urcă pe funia succesului la propriu și la figurat. Aflându-se la o distanță de câțiva metri de pământ a obținut ceea ce și-a propus, echilibrul acestui success fiind format din ambiția și curajul care o țin mereu acolo sus. Vorbim despre o acrobată de la noi din Republica Moldova care de la vârsta de 4 ani practică acrobația aeriană și până în prezent se manifestă pe această latură. Se numește Veronica Mereuță și în interviul ce urmează ne va povesti despre cum a pornit pe această cale și cum a ajuns să atingă culmea pe care o dorea.
    
Blitz interviu cu Daniela Burlaca, actrița, regizoarea și co-fondatoarea Teatrului „Geneza Art”
11.05.2020, 13:42
„Arta teatrului are nevoie de firi de structură excepțională”, spunea Camil Petrescu. Daniela Burlaca este femeia puternică care timp de 10 ani se află în fruntea unui teatru independent și ființa care trăiește prin artă și arta prin ea. Prin muncă, curaj, dăruire de sine și talent a reușit nu doar să pună bazele Teatrului „Geneza Art”, să monteze peste 10 spectacole, dar și să cucerească admirația publicului, să trezească în oameni setea de artă, de teatru și de tot ce este frumos.
Oxana Traci-Bănăruc: „Toți mugurii se nasc din iubire”
08.03.2020
Oxana Traci-Bănăruc este o moldoveancă care din 2015 locuiește în Singapore, împreună cu soțul și cei doi copii. Dorul de casă, dorul de tatăl care nu mai este în viață, de primăverile de acasă – au stat la baza debutului literar. Pentru Oxana Traci-Bănăruc, cartea „Muguri” este despre renaștere și curajul de a împărtăși emoțiile cu lumea.
    
Ștefan Susai: Omul în căutarea țăranului autentic
12.02.2020, 13:38
Ștefan Susai este scriitor, jurnalist român, care de ani buni colindă satele din Republica Moldova. Aici a pornit în descoperirea stațiilor de așteptare - numite metaforic Stațiile Vieții, iar în ultimii ani a salvat de la dispariție covoarele din Cioropcani – o adevărată comoară pentru patrimoniul național.
Raisa Ambros: Revenirea la pictură, expoziții și culmi atinse
04.02.2020
Personalitate multilateral dezvoltată, originară din satul Călugăr, raionul Fălești și devenită cunoscută peste hotarele țării – Raisa Ambros. La vârsta de 19 ani a obținut o bursă de studii la Academia de Teatru și Film în România, destinul însă a dus-o spre tărâmul media, acolo unde a atins cele mai înalte performanțe. În anul 2019 s-a reîntors la una dintre marile pasiuni – pictura, acolo unde se regăsește cel mai bine și unde a reușit, în scurt timp, să devină o figură prezentă la marile expoziții de la Paris, Londra și altele.
    
Stela Botez: Etnoromanul „Fata cu cobza” – o poveste de dragoste gustoasă
29.01.2020, 15:00
Stela Botez, numită și Fata cu cobza este cunoscută în spațiul nostru drept o promotoare a cântecului folcloric, a tradițiilor, dar puțini știu că „chemările ei au fost din diverse domenii, nu doar muzică, actoria – la un moment dat, cât și scrisul”. Cum a ajuns să scrie un etnoroman, primul de acest gen din țara noastră, care este povestea din spatele cărții și ce vor descoperi între coperțile Fata cu cobza, ne povestește în interviul oferit pentru stiripozitive.eu.
Ce duminică frumoasă la Geneva!
24.01.2020
Întrucât mulți dintre noi n-au reușit să meargă de sărbători acasă, echipa Ambasadei Republicii Moldova la Geneva, în frunte cu Excelența Sa Ambasadoarea Oxana Domenti,a reușit să aducă un colțișor din Casa Mare, cu DOR-ul izvorât din bucuriile și durerile celor plecați din țară, din setea și dragostea de frumos și sfânt, din mirosul de brad și gustul de gutui, din aroma cozonacilor și clinchetele de clopoței!
    
1 milion plus alți 10 mii de spectatori la concertul Orchestrei Fraților Advahov împreună cu Andra la Cluj-Napoca
03.12.2019, 10:28
Un milion de spectatori la LIVE-ul de pe Facebook și Youtube și alți 10 mii de spectatori au adunat, pe 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României, la Cluj Arena, Orchestra Fraților Advahov și Andra în cadrul unui „Tradițional” Tour.
Nadia Izosimova, pictoriță: „Vreau ca toți oamenii să înțeleagă că viața este frumoasă, chiar și atunci când ei nu își dau seama de aceasta”
15.11.2019
Nadia Izosimova este o tânără pictoriță din Moldova care, putem spune, vede frumosul în tot ce o înconjoară. Pasionată de pictură, aceasta urmărește să dea culoare nu doar frumosului, dar și lucrurilor, emoțiilor pe care adesea le considerăm negative.
    
Adrian Moraru: Arta mea este destinată tuturor celor care iubesc și apreciază frumosul în general și arta plastică în particular
01.11.2019, 16:09
Adrian Moraru pictorul contemporan, originar din Moldova, recunoscut internațional și stabilit cu traiul în SUA, vorbește despre modul în care abordează fiecare dintre lucrările sale și pasiunea mai puțin cunoscută, în interviul de mai jos.
Pianista Ecaterina Baranov ne vorbește despre muzica clasică basarabeană și dorul de acasă
24.10.2019
Ecaterina Baranov este o pianistă recunoscută în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei. De ceva timp este stabilită în Franța, acolo unde își desfășoară activitatea. În contextul celei de a treia ediție a Festivalului Arc Muzical-Istoric, care se desfășoară la Chișinău în perioada 22-26 octombrie, am vorbit cu Ecaterina Baranov despre importanța muzicii basarabene, cum este primită aceasta de către publicul străin, cât și despre dorul de acasă.
    
Haine cu broderii în stil etno, create cu pasiune la Sângerei
15.10.2019, 16:00
De îndată ce intri în atelierul de brodat al Lidiei, îți dai seama că aici se lucrează intens, cu multă bucurie și plăcere. Dulapurile și rafturile sunt pline de stofe colorate, pe cuiere stau rochii și bluze cu broderii în stil etno, iar mașinile de cusut și brodat creează un zumzet energic. Tânăra Lidia Bîrsanu din orașul Sângerei, cunoscând deopotrivă entuziasmul și dificultățile prin care trece orice antreprenor, este mândră de ceea ce a realizat până acum și își imaginează cum va arăta afacerea ei peste câțiva ani.
Urma, debutul în lungmetraj al lui Dorian Boguță, în premieră mondială la Namur
30.09.2019
Urma, lungmetrajul de debut al regizorului și actorului născut la Chișinău, Dorian Boguță, va fi proiectat în această seară, 30 septembrie, în premieră mondială, la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Belgia). Pe covorul roșu, la proiecția de gală, vor fi prezenți Dorian Boguță, alături de actorii Mădălina Ghenea, Marin Grigore, Irina Rădulescu și producătoarea Oana Giurgiu.
    
Ion Cârchelan: Picturile care te fac să te simți acasă
11.09.2019, 13:23
Ion Cârchelan este acuarelistul care a reușit prin intermediul lucrărilor sale să transmită peste ocean frumusețea satului moldovenesc. Pentru a afla mai multe din viața și activitatea pictorului, urmăriți interviul de mai jos.
Radu Croitoru, violoncelist: Muzica are nevoie de oameni și nu invers
08.08.2019
Radu Croitoru, tânărul care vrea muzică clasică în căști, dar nu zgomot. Noi am realizat un interviu în care am aflat cum a fost parcursul muzical de până acum, dar și ce a stat la baza ideii de a aduce muzica mai aproape de oameni: în parc, piață, mall sau chiar în stradă. Ce ne-a povestit, vedeți în interviul de mai jos.
    
Visul lui Radu Croitoru de a asculta „Bach în căști”
05.08.2019, 23:16
O serie de concerte în căști wireless în spații publice din toată țara. Radu Croitoru își dorește implementarea acestui nou concept de concerte de muzică clasică pentru formarea societății noastre în sensul gustului muzical și al dragostei față de frumos. Acest tip de concerte este inovativ și în același timp atractiv pentru acei oameni care n-au avut ocazia să asiste la un concert de muzică clasică într-o sală de concerte.
Adriana Babin, fata cu naiul: Muzica chiar poate salva lumea
04.07.2019
La vârsta de 9 ani i s-a pus naiul în mână și a înțeles că muzica este domeniu în care vrea să se revadă peste ani. Acum, la 18 ani, Adriana Babin a absolvit Liceul Ciprian Porumbescu și urmează alegerea facultății la care să-și continue studiile. Câștigătoare a mai multor concursuri naționale și internaționale, tânără a devenit tot mai cunoscută publicului de acasă, cel mai recent a fost admirată pe scena Teatrului de Vară, la „O seară în parc".
    
Tudor Popa: M-am îndrăgostit de muzică de mic copil
14.06.2019, 13:11
Tudor Popa, originar din Telenești, în vârstă de 24 ani și în curând absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău este un exemplu eminent a faptului că, în pofida circumstanțelor, talentul însoțit de multă muncă mereu are în consecință rezultate frumoase.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.