Prima pagină / Oameni / Cultură

Cultură

Claudia Partole: „Mi-am regăsit şi eu copilăria printre voi”
11.02.2019
După datina străbună, lăsată din moși-strămoși, invitații de onoare se întâmpină cu pâine şi sare. Astfel şi-au primit oaspeții şi elevii Școlii Primare nr. 21 „Spiridon Vangheli” din municipiul Bălţi. Le-au dat curs invitației doamna Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” şi doamna Claudia Partole, poetă, prozatoare şi dramaturg.
    
Augustina Renița-Mirjol: „Includ în lucrările mele elemente tradiționale românești pentru a le transmite celor dragi de acasă că mă gândesc la ei”
01.02.2019, 16:18
Arta niciodată nu a avut limite sau restricții și un exemplu potrivit este Augustina Renița-Mirjol, pictorița din Moldova, stabilită în Franța. Prin picturile sale aceasta tinde să redea o stare de calm și echilibru, folosind tehnici variate precum ulei, acuarelă, dar și tehnici mixte uneori, iar elementele cele mai apropiate sufletului fiind cele tradiționale românești care îi amintesc de patrie.
Luceafărul pe nume Eminescu
15.01.2019
În ciuda naturii amorțite de afară, data de 15 ianuarie prinde viață și culoare datorită Luceafărului universului artistic și mândriei poporului românesc – Mihai Eminescu.
    
Crâmpei din biografia pictorului contemporan, Gheorghe Lisiţa
28.12.2018, 14:52
Gheorghe Lișiță este pictorul al cărui talent este indiscutabil. Să-l descoperim deci împreună pe artistul din spatele culorilor: Gheorghe Lisița.
Sergiu Cotruță — 36 de poze în 36 de albume în 36 de luni
05.11.2018
Fotografia este o artă, pe care fotograful unghenean Sergiu Cotruță a decis s-o imortalizeze într-un proiect intitulat „36”.
    
GentleQuArt: „Putem aduce muzică frumoasă în sufletele oamenilor”
23.10.2018, 12:18
Sunt tineri, ambițioși și noi pe piața din Republica Moldova. Este vorba de GentleQuArt, un cvartet de coarde cu o orientare mai deosebită decât cea tradițională.
Victor Ignat şi marea pasiune care a ajuns să fie teatrul
11.10.2018
La data de 9 octombrie 2018, echipa Știri Pozitive a vizitat Casa de Cultură din Străşeni. Regizorul Victor Ignat a fost cel care ne-a găzduit și ne-a povestit despre activitatea sa în calitate de coordonator şi fondator al „Teatrului pentru copii şi tineret din Strășeni”.
    
Tânărul artist din Moldova, Radu Rățoi, a câștigat Cupa Mondială la Acordeon 2018
01.10.2018, 12:29
Tânărul artist originar din Moldova, Radu Rățoi, a câștigat, la Kaunas, în Lituania, Cupa Mondială la Acordeon, organizată de Confederația Internațională a Acordeoniștilor.
(Video) „Simboluri și elemente tradiționale în designul și arhitectura modernă”: arhitectul italian Arnaldo Tranti
27.09.2018
Arhitectul italian Arnaldo Tranti a susținut în Moldova o prezentare axată pe simboluri și elemente tradiționale în designul și arhitectura modernă. Prezența arhitectului italian la Bulboaca, la vinăria „Castel Mimi”, s-a produs în contextul acțiunilor de celebrare a Zilelor Europene ale Patrimoniului 2018.
    
Doina Strulea a lansat noua sa carte „69% de dor”
20.09.2018, 12:40
Mi-e dor de pașii rătăciți pe câmpȘi de apusul întâlnit în rouă,Unde zidind speranțele plângând,Ne prefăceam, fugari, că plouă.Autor: Doina Strulea
Arhitectul italian Arnaldo Tranti: „Prietenia, ospitalitatea, implicarea, tradițiile, familia – toate ne-au cucerit imediat în Moldova”
17.07.2018
La câțiva ani după redeschiderea Castel Mimi, arhitectul italian, Arnaldo Tranti, care a renovat vinăria, a revenit în Moldova și mărturisește într-un interviu că aceasta muncă a fost „o experiență fantastică, din prima zi”.
    
Doina Strulea: „Îmi place să mă autodepășesc, să mă arunc acolo unde e mai greu și să sfidez dificultățile, doar așa pot crește”
14.06.2018, 14:06
Doina Strulea este o tânără scriitoare originară din Republica Moldova dar stabilită de câţiva ani în Italia. Prin intermediul muncii, dorinţei, ambiţiei şi a curajului, aceasta de la o vârstă fragedă a reuşit să obţină rezultate bune la diferite concursuri naţionale cât şi internaţionale. Iată că şi în acest an, Doina a cules roadele muncii sale, despre ce este vorba, aflaţi în continuare.
Oreste Tărîță: „Am visat întotdeauna la o lume virtuoasă, capabilă să armonizeze relațiile între semeni și să ne conducă spre ceea ce numim noi sublim și înălțător”
25.04.2018
Născut în satul Hâjdieni, raionul Glodeni, iubitor de tot ce este frumos, elegant și preocupat de educația tinerei generații, expertul în protocol Oreste Tărîță a decis să scrie o carte a bunelor maniere. Timp de doi ani autorul a adunat informație pentru a închega cele mai de preț reguli ale bunelor maniere, lansând mai apoi cartea "Bunele Maniere" sau "Cartea Virtuţiilor". Motivația principală a constituit-o lipsa unui îndrumar de bune maniere complex în societatea noastră. Oreste Tărâță a răspuns la întrebările echipei Stiripozitive.eu.
    
Liuba Sârbu: „Revista PICI VOINICI pentru mine este o gură de aer într-o încăpere plină de fum. Îmi doresc să devină așteptată de mii de copii, nu doar de zeci”
15.03.2018, 14:36
Liuba Sârbu are 36 de ani și este originară din satul Secăreni, raionul Hâncești. De 8 ani locuieşte în Canada, provincia Quebec, orașul Montreal numit și Capitala Culturală a Basarabenilor.
O moldoveancă din Italia, Veronica Mogâldea: Cartea „La solitudine della neve” înseamnă mii de istorii şi destine lovite de migraţie
12.03.2018
Un interviu realizat de Ecaterina Deleu cu Veronica Mogâldea, originară din satul Zubreşti, Străşeni, stabilită de 19 ani în Italia, și autoare a cărţii „La solitudine della neve”, publicată de Editura EuropaEdizioni, în Italia.
    
Moldova din amintirile Sabrinei Roibu, un copil emigrat în Italia
16.01.2018, 15:24
Sabrina Roibu s-a născut la Chișinău, dar a emigrat în Italia, împreună cu părinții. Este pasionată de psihologie. Povestirea Caro Jack a fost scrisă când avea 12 ani, după care a fost trimisă pentru a participa la concursul național.
Elena Mihalachi: „Am așteptat cartea mea ca pe un copil...”
16.11.2017
Elena Mihalachi este tânăra autoare care a evoluat în fiecare zi și a îndrăgit poezia încă de mică. În fiecare an, prin muncă asiduă, a crescut pe plan poetic. Fiind o fire realistă, Elena a descoperit lumea cu ochii deschiși, apoi și-a așternut pe hârtie fiecare vers, fiecare trăire, sentiment. A scris tot timpul, cu pași mici dar siguri, a găsit calea spre poezie, iar după experiențele vieții a ajuns și la cartea de debut „Locuieşte-mă”, apărută la începutul anului 2016 la editura Charmides din Bistrița, în urma Concursului Național de Poezie „Porni Luceafărul…”, organizat la Botoșani.
    
Augustina Dogot: „Lucrul cel mai de preţ pe care mi l-a dat Dumnezeu este vocea”
10.11.2017, 14:53
Augustina Dogot este dovada clară că interesul tinerilor pentru muzica populară românească nu a dispărut. De la o vârstă fragedă la care mulți dintre noi încă nu ne căutăm un rost în viaţă, interpreta știa că cântecul popular este „mirele ei”. Cântă cu pasiune despre tradiţiile şi obiceiurile străbunicilor noştri, îi face pe tineri să se reîntoarcă la tradițiile pierdute și îi bucură pe cei din jur cu piesele ei care merg direct la suflet.
Tânărul originar din Moldova, Iulian Ciobanu, de patru ori campion al Portugaliei la acordeon
08.11.2017
Tânărul Iulian Ciobanu, care s-a născut în Moldova și în 2012 s-a stabilit împreună cu părinții în Portugalia, a participat recent, la Praga, la Ziua Internațională a Acordeonului, și este cvadruplu campion al Portugaliei la acordeon.
    
Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu: 97 de ani și mulți ani înainte!
28.10.2017, 16:15
La 28 octombrie, cunoscuta pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Maestru Emerit în Artă, Artistă a Poporului, deţinătoare a „Ordinului Republicii” și-a sărbătorit cea de-a 97-a aniversare. Valentina Rusu-Ciobanu este un model demn de urmat pentru tânăra generaţie prin tenacitatea, verticalitatea şi talentul de care a dat dovadă, potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.