Prima pagină / Oameni / Cultură

Cultură

Citesc, deci sunt tânăr. Sunt tânăr, deci citesc?
22.09.2017
„Adolescentul meu nu vrea să citească”. Îţi sună cunoscut? Dacă da, află că nu eşti singurul părinte care se confruntă cu această problemă.
    
Romina Chetraru. „Punctul” (Video)
06.09.2017, 17:57
„Emoțiile oamenilor sunt trăite în fiecare vers dintr-o poezie, pe care o scrie fiecare dintre noi”, este de părere Romina Chetraru, autoarea cărții „Punctul”.
Andrea Hasan: Curajul și libertatea este poezia
01.09.2017
Andrea Hasan este tânăra care te cucerește prin recitaluri și versuri pătrunzătoare. Este o fată de 15 ani, originară din satul Toceni, raionul Cantemir. În poezie, Andrea își găsește liniștea și refugiul, trăiește fiecare vers pe care îl recită.
    
Romina Chetraru: Poezia Albă
23.08.2017, 14:11
După cum se descrie tânăra scriitoare: „o ciudată cu eşarfă oranj și cu un creier invadat de surâsuri”, Romina Chetraru este omul cu o gândire cosmică și cu stări lăuntrice colorate.
(INTERVIU) Ana Lungu: Totul a început dintr-o joacă, până atunci nu am fost niciodată fanul versurilor
23.08.2017
Originară din s. Chișcăreni, r-ul Sîngerei, Ana Lungu este tânăra cu o fire mai lirică, iubește să citească romane de dragoste, de aventură, dar și unele cărți pentru dezvoltarea personală. Scrie poezii cu scopul de a ajunge la sufletele oamenilor, de a sensibiliza și invita să descopere frumusețea și profunzimea versului.
    
(Teaser) Romina Chetraru: poezia albă
22.08.2017, 15:21
Romina Chetraru, tânăra îndrăgostită de apus, fotografie și poezie, lansează o carte de suflet în care își întinde ideile pe strunele fără capăt ale chitarii sale Phoenix.
O catedră „Eugeniu Coșeriu” a fost inaugurată la Universitatea din Montevideo, Uruguay
18.08.2017
Universidad de la Republica din Montevideo, Uruguay, a inaugurat în aceste zile, sub patronajul Academiilor de Științe din Argentina, Chile și Uruguay, o catedră de studii umaniste, ce poartă numele marelui nostru înaintaș, savantul-lingvist Eugeniu Coșeriu.
    
Tânăra din Moldova, stabilită în Spania, care a publicat câteva cărţi în spaniolă
08.08.2017, 16:05
Interviu cu Mona Camuari, pseudonimul literar al Mariei Mocanu, tânăra din Republica Moldova, stabilită în Spania, care a publicat până acum câteva cărţi în limba spaniolă.
Basistul Alex Calancea și sculptorul Alexei Vidrașco devin cetățeni de onoare ai satului lor de baștină, Cuhnești
31.07.2017
La mijlocul lunii august 2017, Consiliul Local al comunei Cuhnești ar putea să le acorde titlul de „Cetățean de onoare” cunoscutului basist Alex Calancea și sculptorului Alexei Vidrașco, ambii originari din această localitate din raionul Glodeni.
    
Sculptorul Alexei Vidrașco și basistul Alex Calancea pun la cale cel mai sincer festival de artă – „Cuhnești Art Fest”
11.07.2017, 14:26
„Ne propunem să facem un cocktail de artă aici, la Cuhnești, Glodeni. Să îmbinăm cioplitul în lemn sau în piatră cu muzică, să armonizăm pictura cu muzica”, spune sculptorul cuhneștean, Alexei Vidrașco, care împreună cu basistul Alex Calancea, originar și el din Cuhnești, organizează Festivalul „Cuhnești Art Fest”.
(Video) 160 de lucrări de grafică de carte pentru copii de Lică Sainciuc
04.07.2017
Grafica de carte pentru copii a pictorului Lică Sainciuc, care a împlinit în aceste zile 70 de ani, poate fi admirată într-o expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei, versnisată la 4 iulie 2017.
    
„Oamenii m-au făcut să cred că este posibil”: Vitalie Vovc
21.06.2017, 10:06
Vitalie Vovc este omul care, atunci când nu organizează şi optimizează fluxuri pentru mari grupuri industriale la Paris, scrie. Iar din iunie 2017 este și autorul cărții „Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole”, apărută la Chișinău editura „Prut Internațional”.
Primul „Album Folcloric” al muzicianului Nichita Comendant
31.05.2017
Nichita Comendant este cunoscut ca fiind profesor și pedagog în instruirea tinerelor muzicieni. Fiind absolvent al Școlii de Muzică „Ștefan Neaga” (1980) și al Conservatorului Moldovenesc de Stat (1986). Nichita Comendant este cel care educă frumosul și dragostea pentru folclorul național prin intermediul țambalului, contrabasului și a orchestrei de muzică populară din școlile de muzică. Recent, a scos la lumina tiparului un „Album Folcloric” pentru consolidarea școlii țambaliste din țară.
    
Revelația Festivalului de Pâques din Aix-en-Provence, violonista Alexandra Conunova
25.05.2017, 12:34
Născută în Moldova, stabilită în Elveția și cu o serie de premii internaționale în palmares, violonista Alexandra Conunova este o mândrie pentru țara sa de origine. Recent, Alexandra a devenit revelația Festivalului de Pâques din Aix-en-Provence. De asemenea, a evoluat pe scenele mari ale lumii, alături de interpreți valoroși precum: Valerii Gergiev, Yurii Bashmet, Gianandrea Noseda, etc.
„Chiar dacă lumânările se sting…” de Ioan Caliniuc
24.05.2017
Ioan Caleniuc, născut la 30 iunie 1945 la Râmnicul – Vâlcea, România. Copilăria și-a petrecut-o la Grinăuți – Moldova, județul Soroca. E un om al stelelor printre noi, e „om al șuruburilor” așa cum îi place să se definească. Academicianul, inginerul, fizicianul, scriitorul, fotograful și cineastul Ioan Caliniuc a tipărit recent și o carte de poezii „Chiar dacă lumânările se sting…”. Pe parcursul celor 70 de ani pe care-i are, destinul i-a hărăzit succes grație calităților sale profesionale.
    
Brâncuşi de Cuhneşti: Alexei Vidrașco
19.05.2017, 15:13
Departe de Chișinău, un tânăr sculptor se ambiționează să facă artă modernă, să participe la crearea unui nou limbaj și viziuni plastice în sculptura modernă. Mai mult, Alexei Vidrașco încearcă să mențină de câțiva ani, la Cuhnești, raionul Glodeni, pe linia de plutire Festivalul de Artă „vidCamp” la care participă oameni de artă din Moldova și din străinătate, transmite într-o corespondență din nordul țării Eugen Urușciuc.
Moldoveanca Cristina Dogolici va reprezenta Franța la un concurs din Hollywood
27.04.2017
Cristina Dogolici studiază actoria în Franța, la Școala de Cinema EICAR. Cristina a fost selectată să reprezinte Franța la Concursul „World Championships of Performing Arts”, acestuia i se mai spune și Jocurile Olimpice pentru Artiști. Este un concurs care reunește actori, cântăreți, dansatori din peste 60 de țări.
    
Update Galerie online cu oamenii desenați de Glebus Sainciuc
26.04.2017, 09:15
Dacă oamenii pe care i-a desenat măcar o dată pictorul Glebus Sainciuc ar aduna aceste desene într-un album, am crea astfel o bibliotecă imensă, cu milioane de pagini.
Iulian Ciocan povesteşte despre ecoul romanului „Tărâmul lui Sașa Kozak” tradus în limba franceză
25.04.2017
Iulian Ciocan este scriitorul basarabean care recent a lansat cel de-al doilea roman tradus în limba franceză de Florica Courriol, cu titlul „Le Royaume de Sacha Kozak” (în original „Tărâmul lui Sașa Kozak”). Romanul a fost publicat la Editura Belleville din Paris și a fost prezentat pe standurile României la Salonul Internațional al Cărții din capitala franceză. Scriitorul şi jurnalistul Iulian Ciocan a povestit mai multe detalii despre personajele, mesajul şi ecoul romanului.
    
Maria Paula Erizanu. Cum este să te naști în Moldova, să lucrezi la CNN, să scrii pentru „The Guardian” | Revista MOLDOVA de oriunde
07.04.2017, 13:03
Născută la Chișinău. Cu studii în Marea Britanie. Cu o carte apărută în 2012 și tradusă în engleză, franceză, germană și cehă. Plus o altă carte, de asemenea, premiată. Cu un discurs la TEDxAUBG. Și cu multe alte reușite. Maria Paula Erizanu povestește cum este să fii originară din Moldova, să lucrezi la CNN, să scrii pentru „The Guardian”. Acolo unde oamenii se simt apreciați și de asta „lucrează mai cu spor și mai dedicat”.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.