Prima pagină / Oameni / Cultură

Cultură

1 milion plus alți 10 mii de spectatori la concertul Orchestrei Fraților Advahov împreună cu Andra la Cluj-Napoca
03.12.2019
Un milion de spectatori la LIVE-ul de pe Facebook și Youtube și alți 10 mii de spectatori au adunat, pe 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României, la Cluj Arena, Orchestra Fraților Advahov și Andra în cadrul unui „Tradițional” Tour.
    
Nadia Izosimova, pictoriță: „Vreau ca toți oamenii să înțeleagă că viața este frumoasă, chiar și atunci când ei nu își dau seama de aceasta”
15.11.2019, 14:30
Nadia Izosimova este o tânără pictoriță din Moldova care, putem spune, vede frumosul în tot ce o înconjoară. Pasionată de pictură, aceasta urmărește să dea culoare nu doar frumosului, dar și lucrurilor, emoțiilor pe care adesea le considerăm negative.
Adrian Moraru: Arta mea este destinată tuturor celor care iubesc și apreciază frumosul în general și arta plastică în particular
01.11.2019
Adrian Moraru pictorul contemporan, originar din Moldova, recunoscut internațional și stabilit cu traiul în SUA, vorbește despre modul în care abordează fiecare dintre lucrările sale și pasiunea mai puțin cunoscută, în interviul de mai jos.
    
Pianista Ecaterina Baranov ne vorbește despre muzica clasică basarabeană și dorul de acasă
24.10.2019, 16:30
Ecaterina Baranov este o pianistă recunoscută în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei. De ceva timp este stabilită în Franța, acolo unde își desfășoară activitatea. În contextul celei de a treia ediție a Festivalului Arc Muzical-Istoric, care se desfășoară la Chișinău în perioada 22-26 octombrie, am vorbit cu Ecaterina Baranov despre importanța muzicii basarabene, cum este primită aceasta de către publicul străin, cât și despre dorul de acasă.
Haine cu broderii în stil etno, create cu pasiune la Sângerei
15.10.2019
De îndată ce intri în atelierul de brodat al Lidiei, îți dai seama că aici se lucrează intens, cu multă bucurie și plăcere. Dulapurile și rafturile sunt pline de stofe colorate, pe cuiere stau rochii și bluze cu broderii în stil etno, iar mașinile de cusut și brodat creează un zumzet energic. Tânăra Lidia Bîrsanu din orașul Sângerei, cunoscând deopotrivă entuziasmul și dificultățile prin care trece orice antreprenor, este mândră de ceea ce a realizat până acum și își imaginează cum va arăta afacerea ei peste câțiva ani.
    
Urma, debutul în lungmetraj al lui Dorian Boguță, în premieră mondială la Namur
30.09.2019, 14:17
Urma, lungmetrajul de debut al regizorului și actorului născut la Chișinău, Dorian Boguță, va fi proiectat în această seară, 30 septembrie, în premieră mondială, la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Belgia). Pe covorul roșu, la proiecția de gală, vor fi prezenți Dorian Boguță, alături de actorii Mădălina Ghenea, Marin Grigore, Irina Rădulescu și producătoarea Oana Giurgiu.
Ion Cârchelan: Picturile care te fac să te simți acasă
11.09.2019
Ion Cârchelan este acuarelistul care a reușit prin intermediul lucrărilor sale să transmită peste ocean frumusețea satului moldovenesc. Pentru a afla mai multe din viața și activitatea pictorului, urmăriți interviul de mai jos.
    
Radu Croitoru, violoncelist: Muzica are nevoie de oameni și nu invers
08.08.2019, 16:16
Radu Croitoru, tânărul care vrea muzică clasică în căști, dar nu zgomot. Noi am realizat un interviu în care am aflat cum a fost parcursul muzical de până acum, dar și ce a stat la baza ideii de a aduce muzica mai aproape de oameni: în parc, piață, mall sau chiar în stradă. Ce ne-a povestit, vedeți în interviul de mai jos.
Visul lui Radu Croitoru de a asculta „Bach în căști”
05.08.2019
O serie de concerte în căști wireless în spații publice din toată țara. Radu Croitoru își dorește implementarea acestui nou concept de concerte de muzică clasică pentru formarea societății noastre în sensul gustului muzical și al dragostei față de frumos. Acest tip de concerte este inovativ și în același timp atractiv pentru acei oameni care n-au avut ocazia să asiste la un concert de muzică clasică într-o sală de concerte.
    
Update Galerie online cu oamenii desenați de Glebus Sainciuc
10.07.2019, 14:59
Dacă oamenii pe care i-a desenat măcar o dată pictorul Glebus Sainciuc ar aduna aceste desene într-un album, am crea astfel o bibliotecă imensă, cu milioane de pagini.
Adriana Babin, fata cu naiul: Muzica chiar poate salva lumea
04.07.2019
La vârsta de 9 ani i s-a pus naiul în mână și a înțeles că muzica este domeniu în care vrea să se revadă peste ani. Acum, la 18 ani, Adriana Babin a absolvit Liceul Ciprian Porumbescu și urmează alegerea facultății la care să-și continue studiile. Câștigătoare a mai multor concursuri naționale și internaționale, tânără a devenit tot mai cunoscută publicului de acasă, cel mai recent a fost admirată pe scena Teatrului de Vară, la „O seară în parc".
    
Tudor Popa: M-am îndrăgostit de muzică de mic copil
14.06.2019, 13:11
Tudor Popa, originar din Telenești, în vârstă de 24 ani și în curând absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău este un exemplu eminent a faptului că, în pofida circumstanțelor, talentul însoțit de multă muncă mereu are în consecință rezultate frumoase.
Valentina Naforniță și Mihai Dogotari: „Doi oameni de succes sub același acoperiș este succes la pătrat”
05.06.2019
Soprana Valentina Naforniță și baritonul Mihai Dogotari sunt un cuplu de invidiat atât pe scenă, cât și în viață. Cu toate că preferă să vorbească despre performanțele lor profesionale și să-și țină povestea de dragoste departe de ochii curioșilor, ne-a reușit să aflăm câteva detalii din relația de cuplu.
    
Florin Guzgă, tenor: „Scopul meu este să înmulțesc talentul primit de la Dumnezeu”
05.06.2019, 12:37
Acum se numără printre cei mai buni tenori ai României, puțini însă știu că, de fapt, acesta a absolvit Facultatea de Teologie, iar pe scenă a ajuns întâmplător. Din cauza lipsei banilor în anii de studenție, Florin Guzgă a fost nevoit să se întrețină din muzică, ca mai apoi să nu se poată despărți nici pentru o clipă de această mare pasiune.
Leonid Serbin despre arta dansului popular
24.05.2019
Leonid Serbin este coregraf de dansuri populare la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova. În anul 1994 a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, catedra de coregrafie și a decis să-și lege viitorul cu dansul și coregrafie, inspirând tinerii să-i urmeze exemplul.
    
„Pictez ceea ce simt și simt ceea ce pictez”
21.05.2019, 11:56
Pictura reprezintă starea lăuntrică exprimată în culori, este ecoul prin care sufletele artiștilor se exteriorizează. Inspirată de lumea sa interioară, tânara pictoriță din Ungheni își valorifică potențialul artistic prin prisma operelor sale.
Moldoveanul Radu Ratoi a obținut Premiul întâi la Concursul Internațional de Acordeon din Klingenthal, Germania
17.05.2019
Acordeonistul Radu Ratoi, tânărul originar din Chișinău, s-a clasat pe locul întâi la Concursul Internațional de Acordeon din Klingenthal, Germania.
    
Cristina Movileanu: „Prin pictură transmit lumii bucuria de a trăi și a observa frumosul”
13.05.2019, 14:44
De mic copil Cristina a preluat de la tatăl său pasiunea pentru pictură, iar acum aceasta poate spune ferm că pictura pentru ea este viață. Peisaje, oameni, natură statică – totul este în puterile sale.
Alexandr Alavațchi: Pictura este oglinda timpului
08.05.2019
Alecandr Alavațchi este un pictor contemporan, membrul Uniunii Artiștilor din Moldova, a cărui tablori nu pot fi trecute cu vederea. Lucrările cu flori, case, fructe în culori vii, peisaje, chipuri omanește – îți captează nu doar vizorul, dar și sufletul.
    
Oamenii și arta Teatrului Radical
08.05.2019, 14:08
Arta este o adevărată hrană pentru suflet, numai că în zilele noastre supraviețuiește doar cel mai puternic. „Oamenii și teatrul” – o relație aparent puternică și frumoasă dar greu de menținut cel puțin în Republica Moldova, în care arta se prețuiește, dar nu se cultivă frumos mai departe, nu se răsplătește, nu se valorifică la justa valoare.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.