Prima pagină / Oameni / High Tech

High Tech

Ei sunt campionii celei de-a III-a ediții a olimpiadei de robotică FIRST Global Challenge
05.11.2019
Echipa Națională de Robotică a Moldovei a devenit campioana celei de a 3-a ediții a olimpiadei specializate FIRST Global Challenge, unde au obținut 3 medalii de aur. Echipa formată din 6 membri și 2 mentori a reușit să facă performanță la cele 3 categorii: Premiul „Grand Challenge” pentru cel mai mare punctaj cumulativ; Alianța Învingătoare „FIRST Global” – performanță obținută în colaborare cu echipele din Belarus, Norvegia și echipa „Hope” (formată din refugiați sirieni), Premiul „Ustad Ahmad Lahori” pentru Inovație în Inginerie.
    
Tinerii basarabeni s-au clasat pe locuri de frunte la Olimpiada Internațională de Informatică
19.08.2019, 14:09
Republica Moldova a obținut o medalie de argint și una de bronz în cadrul Olimpiadei Internaționale de Informatică, care s-a desfășurat în perioada 04 – 11 august 2019, în orașul Baku, Azerbaidjan.
Andrei Gramatschii, designer de obiect: Soluții creative pentru probleme cotidiene
07.08.2019
„Designul de obiect înseamnă a găsi niște soluții geniale pentru problemele noastre zilnice”. Andrei Gramatschii, fondatorul Gramatschii Design Studio, ne spune ce este designul de produs și cum acesta poate da o înfățișare estetică împrejurărilor noastre. Recent, tânărul a participat la Tabără de Design în Sat, desfășurată în satul Ciutești, și ne povestește despre experiența trăită acolo.
    
Corneline Spataru, designer: VEGArte, minimalism și alte forme de artă
12.07.2019, 10:59
A deprins gustul modei fiind mică și a avut curajul să și-l materializeze prin studii. Corneline Spataru face parte din categoria tinerilor designeri care vor să schimbe concepții și să atragă atenția asupra problemelor de mediu, încercând să facă din artă un factor de responsabilizare a societății. Cum a fost experiența de studii în România și Franța, cum ar vrea să se vorbească peste ani despre ea, cât și despre proiectele pe care le realizează, aflați în interviul de mai jos.
Iulia Mazilu: „Un job trebuie să-ți ofere aripi pentru ca tu să-ți urmezi aspirațiile. IT-ul îți asigură această posibilitate”
09.07.2019
Cu o diplomă de licență în Jurnalism, Iulia Mazilu a sfidat toate stereotipurile, iar acum își construiește o carieră frumoasă în IT. Este Inginer în Managementul Aplicațiilor la compania Endava, poziție ce implică mentenanța întregului ciclu de dezvoltare a unei aplicații.
    
Cristina Chiu-Cucu: „În clasa a șasea am fost curioasă să aflu cum funcționează un calculator, iar de aici a început totul”
03.07.2019, 12:13
Un cadou primit de la tatăl ei s-a dovedit a fi un „dar al destinului” care i-a definit cariera profesională. La vârsta de 13 ani, Cristina Chiu-Cucu a fost extrem de curioasă să afle cum funcționează calculatorul dăruit. Avea o listă întreagă de comenzi pe care le aplica și le testa continuu, iar rezultatele o încurajau și mai mult să studieze informatica. Așa a ajuns să facă studii la Facultatea de Informatică a Universității Tehnice a Moldovei.
Svetlana Sura, Database Developer: „Cel mai important e să ai dorința de a reuși și să fii perseverent”
27.06.2019
A văzut calculatorul pentru prima dată la lecțiile de informatică și a fost de-a dreptul fascinată de posibilitățile pe care le oferea. Așa au fost începuturile carierei de succes a Svetlanei Sura, o profesionistă care impresionează prin tenacitate, consecvență și voința de a atinge excelența în tot ce face.
    
Olesea Oaserele: „În IT poți schimba lumea la distanța unui click”
24.06.2019, 14:31
Sectorul IT este unul dinamic, presupune multă comunicare și interacțiune, deși la prima vedere pare că cei care lucrează în domeniu scriu doar cod în diferite limbaje de programare. Profesioniștii IT reușesc să facă lucruri intangibile care vor avea un impact extraordinar pentru toată lumea.
Milena Negru, designer de interior: „Arta nu are limite”
10.06.2019
Picturi, design și concepte pentru interior. În această dimensiune trăiești Milena Negru, tânăra care studiază design de interior la București și realizează tablouri în diverse tehnici sub denumirea MILENart. O parte dintre acestea au fost expuse și la Centrul Artcor, în cadrul Moldovan Design Week. Despre pasiunea pentru design de interior și industria creativă ne povestește într-un interviu pentru stiripozitive.eu.
    
Poveștile fetelor care studiază pentru a deveni Dezvoltatoare Front-End
05.06.2019, 15:18
Au fost atât de atrase de IT, încât au decis să-și lase de o parte diplomele obținute anterior și au ales să învețe bazele unui domeniu ce se dezvoltă extrem de rapid. Aproximativ 1000 de fete și femei din Republica Moldova a ajuns deja pe ultima sută de metri a unui program național de instruire în domeniul IT, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.
Oxana Traci-Banaruc. Singapore – o ţară în care ştirile sunt doar pozitive!
08.06.2017
Oxana Traci-Banaruc este născută în Moldova, unde a obținut o licență în Asistența Socială, și are o experiență de peste un deceniu în domeniul social. Acum Oxana se află în Singapore, unde lucrează în calitate de editor pentru compania „Apple”, în timp ce soțul ei activează în domeniul IT pentru IBM. „În Singapore, spune Oxana, fiecare buton funcționează”, adăugând că „Singapore este țara în care știrile sunt doar pozitive”.
Oxana Traci-Banaruc     
Oleg Chirița: „Migrația a fost dintotdeauna un fenomen care a definit și va continua să transforme umanitatea”
18.10.2016, 15:51
Curiozitatea, pasiunea și energia au fost întotdeauna prietenii lui virtuali care l-au stimulat să fie implicat în mai multe activități, încă fiind student. Oleg Chirița este cel care a optat pentru o carieră internațională activând la Centrul pentru Prevenirea Traficului de Femei, după care la Organizația Internațională a Muncii și Delegația UE la Chișinău. În prezent este stabilit la Bruxelles și conduce un întreg departament de migrație.
Voluntarul Veaceslav Crețu pune în funcțiune noul său proiect DigiKidz
01.07.2016
Veaceslav Crețu este un tânăr din Moldova care face voluntariat încă de mic, de pe vremea când era în școală. Acum, de trei ani s-a mutat în SUA, acolo unde își face studiile, la Kennesaw State University din statul Georgia, facultatea Știința Calculatoarelor. Pasiunea față de voluntariat nu a lăsat-o deoparte, ba chiar s-a apucat să implementeze proiecte noi, astfel că pe patru iulie lansează un proiect de alfabetizare digitală destinat elevilor din sate, proiectul DigiKidz.
    
După Google și Columbia Pictures, moldoveanul Andrei Cebotari a ajuns și la Zebra-Worldwide
23.06.2016, 16:53
După ce a lucrat la Google în calitate de Live Director și Promo Producer la Columbia Pictures, Andrei Cebotari a înțeles că cel mai bine se simte la compania Zebra-Worldwide din Marea Britanie. Funcția de Midweight Producer, pe care o are aici, îi oferă multe posibilități de dezvoltarea și îi permite să comunice cu clienți din toate colțurile lumii.
5 recomandări de la Roman Sorocan, moldoveanul de la Google
10.06.2016
Roman Sorocan este un moldovean care activează la Google, în Wroclaw, un oraș polonez de origine germană din vestul Poloniei. Este mândru că a ajuns într-o companie ce redă o atmosferă plăcută de lucru promovând creativitatea.
    
VIDEO: Din Chișinău în Silicon Valley, via Cluj – un startup moldovenesc dedicat agențiilor de social media, în căutarea visului american
08.06.2016, 15:51
Planable este un startup creat de patru tineri din Republica Moldova, care au hotărât să își dezvolte și să își lanseze produsul la Cluj, dar între timp li s-a ivit ocazia de a-și muta afacerea în Silicon Valley, unde speră să găsească investitorul potrivit, scrie Stratupcafe.ro.
Moldoveanul de la Google, Roman Sorocan: Cum să ajungi să lucrezi la Google team
06.06.2016
Roman Sorocan este un tânăr din Moldova care lucrează de ceva timp la Google. Roman muncește la Google Wroclaw, în vestul Poloniei, împreună cu alți 200 de colegi care deservesc piețele mai multor țări din Europa. Mândru că a ajuns într-o companie ce redă o atmosferă plăcută de lucru promovând creativitatea, Roman afirmă că există pentru moldoveni posibilitatea de angajare la Google.
    
Pilot moldovean inclus în Baza de Date de Certificare a Piloților a Administrației Federale a Aviației din SUA
25.03.2016, 09:53
Pilotul moldovean Miroslav Lefter a fost inclus în Federal Aviation Administration Airmen Certification Database - Bază de Date de Certificare a Piloților a Administrației Federale a Aviației din Statele Unite ale Americii.
Update 10.000 de utilizatori ai aplicației „Moldova Maps” (Video)
16.06.2014
O echipă de tineri din Moldova, cu Victor Spînu team leader, a obţinut pentru aplicaţia pe care a creat-o „Moldova Maps” peste 5 mii de descărcări în prima lună şi alte 5 mii pînă acum.
    
Radio amatorul Riccardo Fedeli
23.05.2014, 23:30
Riccardo Fedeli este italianul stabilit de aproape 7 ani în Moldova, care a particpat la un concurs internaţional de radio amatori și s-a întors la Chisinau cu rezultate excelente.
1

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.