Prima pagină / Oameni / High Tech

High Tech

Ei sunt campionii celei de-a III-a ediții a olimpiadei de robotică FIRST Global Challenge
05.11.2019
Echipa Națională de Robotică a Moldovei a devenit campioana celei de a 3-a ediții a olimpiadei specializate FIRST Global Challenge, unde au obținut 3 medalii de aur. Echipa formată din 6 membri și 2 mentori a reușit să facă performanță la cele 3 categorii: Premiul „Grand Challenge” pentru cel mai mare punctaj cumulativ; Alianța Învingătoare „FIRST Global” – performanță obținută în colaborare cu echipele din Belarus, Norvegia și echipa „Hope” (formată din refugiați sirieni), Premiul „Ustad Ahmad Lahori” pentru Inovație în Inginerie.
    
Tinerii basarabeni s-au clasat pe locuri de frunte la Olimpiada Internațională de Informatică
19.08.2019, 14:09
Republica Moldova a obținut o medalie de argint și una de bronz în cadrul Olimpiadei Internaționale de Informatică, care s-a desfășurat în perioada 04 – 11 august 2019, în orașul Baku, Azerbaidjan.
Andrei Gramatschii, designer de obiect: Soluții creative pentru probleme cotidiene
07.08.2019
„Designul de obiect înseamnă a găsi niște soluții geniale pentru problemele noastre zilnice”. Andrei Gramatschii, fondatorul Gramatschii Design Studio, ne spune ce este designul de produs și cum acesta poate da o înfățișare estetică împrejurărilor noastre. Recent, tânărul a participat la Tabără de Design în Sat, desfășurată în satul Ciutești, și ne povestește despre experiența trăită acolo.
    
Corneline Spataru, designer: VEGArte, minimalism și alte forme de artă
12.07.2019, 10:59
A deprins gustul modei fiind mică și a avut curajul să și-l materializeze prin studii. Corneline Spataru face parte din categoria tinerilor designeri care vor să schimbe concepții și să atragă atenția asupra problemelor de mediu, încercând să facă din artă un factor de responsabilizare a societății. Cum a fost experiența de studii în România și Franța, cum ar vrea să se vorbească peste ani despre ea, cât și despre proiectele pe care le realizează, aflați în interviul de mai jos.
Iulia Mazilu: „Un job trebuie să-ți ofere aripi pentru ca tu să-ți urmezi aspirațiile. IT-ul îți asigură această posibilitate”
09.07.2019
Cu o diplomă de licență în Jurnalism, Iulia Mazilu a sfidat toate stereotipurile, iar acum își construiește o carieră frumoasă în IT. Este Inginer în Managementul Aplicațiilor la compania Endava, poziție ce implică mentenanța întregului ciclu de dezvoltare a unei aplicații.
    
Cristina Chiu-Cucu: „În clasa a șasea am fost curioasă să aflu cum funcționează un calculator, iar de aici a început totul”
03.07.2019, 12:13
Un cadou primit de la tatăl ei s-a dovedit a fi un „dar al destinului” care i-a definit cariera profesională. La vârsta de 13 ani, Cristina Chiu-Cucu a fost extrem de curioasă să afle cum funcționează calculatorul dăruit. Avea o listă întreagă de comenzi pe care le aplica și le testa continuu, iar rezultatele o încurajau și mai mult să studieze informatica. Așa a ajuns să facă studii la Facultatea de Informatică a Universității Tehnice a Moldovei.
Svetlana Sura, Database Developer: „Cel mai important e să ai dorința de a reuși și să fii perseverent”
27.06.2019
A văzut calculatorul pentru prima dată la lecțiile de informatică și a fost de-a dreptul fascinată de posibilitățile pe care le oferea. Așa au fost începuturile carierei de succes a Svetlanei Sura, o profesionistă care impresionează prin tenacitate, consecvență și voința de a atinge excelența în tot ce face.
    
Olesea Oaserele: „În IT poți schimba lumea la distanța unui click”
24.06.2019, 14:31
Sectorul IT este unul dinamic, presupune multă comunicare și interacțiune, deși la prima vedere pare că cei care lucrează în domeniu scriu doar cod în diferite limbaje de programare. Profesioniștii IT reușesc să facă lucruri intangibile care vor avea un impact extraordinar pentru toată lumea.
Milena Negru, designer de interior: „Arta nu are limite”
10.06.2019
Picturi, design și concepte pentru interior. În această dimensiune trăiești Milena Negru, tânăra care studiază design de interior la București și realizează tablouri în diverse tehnici sub denumirea MILENart. O parte dintre acestea au fost expuse și la Centrul Artcor, în cadrul Moldovan Design Week. Despre pasiunea pentru design de interior și industria creativă ne povestește într-un interviu pentru stiripozitive.eu.
    
Poveștile fetelor care studiază pentru a deveni Dezvoltatoare Front-End
05.06.2019, 15:18
Au fost atât de atrase de IT, încât au decis să-și lase de o parte diplomele obținute anterior și au ales să învețe bazele unui domeniu ce se dezvoltă extrem de rapid. Aproximativ 1000 de fete și femei din Republica Moldova a ajuns deja pe ultima sută de metri a unui program național de instruire în domeniul IT, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.