Prima pagină / Oameni / Turism  /  VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova: Ana Rudico

VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova: Ana Rudico imprimare

09.06.2016  

Sunt peste 13 mii de kilometri care despart Republica Moldova de Republica Chile. Plus un ocean. Ana Rudico le-a apropiat însă.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

O tânără din Moldova – Ana Rudico – a reușit însă să apropie aceste două țări îndepărtate și a ales 10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova.

Perseveranța

Perseverența este una dintre cele mai impresionante calități a poporului chilian. În doar câteva decenii țara a reușit să iasă dintr-o dictatură și să construiască un stat de drept. Chile este o țară care știe să învețe din greșeli. Putem oare învăța și noi ceva din asta?  

-----

Optimismul

„Trebuie să fii foarte optimist ca să trăiești în Chile”, spune Ana Rudico, care locuiește acolo deja de un an și jumătate.

În Chile sunt sute de vulcani, dintre care 123 activi, iar cutremurele de 8 grade sunt ceva obișnuit aici.

Și după fiecare dezastru chilienii reconstruiesc țara și merg înainte.

-----

Viziunea de viitor

Republica Chile are un brand de țară, un climat favorabil pentru afaceri și o viziune de viitor. Și nimeni nu se plânge că țara este mică, solul este pietros, verile sunt călduroase, iar iernile reci și ploioase.

-----

Ingeniozitatea

Moldoveanca Ana Rudico, care lucrează în Chile în sectorul energetic, spune că dacă te naști în Chile, ești ingenios din prima zi de viață. 

Pentru că trebuie să ai un spirit inventiv atât de puternic încât să poți construi – într-o țară seismică - cel mai înalt edificiu de pe continent și al doilea ca înălțime în emisfera de sud.

Chilienii au inventat și sisteme ingenioase de a captura fiecare picătură de apă ca să facă agricultura în locuri unde practic nu crește nimic. Și asta putem învăța de la chilieni.

-----

Extremele care se împacă

Republica Chile este o țară lungă ca un „spaghetti”, care se întinde pe mii de kilometri. Și cuprinde grupuri etnice, confesiuni și culturi foarte diverse. Aici însă toți știu să fie foarte prietenoși unii cu alții.

Toți sunt cetățeni ai statului, indiferent de limbă, religie, cultură.

-----

Identitatea

Pentru cei care trăiesc pe alte continente s-ar părea că majoritatea populației din America de Sud vorbește spaniola și nu există mare diferențe, spre exemplu, între Chile și vecinul Peru. Este o greșeală!, explică Ana Rudico.

Ei sunt chilieni și sunt foarte mândri de asta.

-----

Ospitalitate

Este greu de imaginat că poți fi ospitalier când călătorești sute de kilometri, în Chile, fără să vezi un om sau o așezare umană.

Cu toate acestea, chilienii știu să primească oaspeții cu bucurie. Orice vizită include numaidecât un miel întreg, fript la foc de lemn și un vin bun.

-----

Curiozitatea

Chile este o țară atât de izolată, încât pare o insulă.  La nord e un pustiu, la est sunt munți de peste 4 mii de metri înălțime, la vest este oceanul, iar la sud – Antarctica.

Iată de ce poporul chilian este foarte curios și deschis față de tot ce se întâmplă dincolo de hotarele țării.

-----

Turismul

Și dacă n-ar fi existat turismul, n-am fi aflat toate aceste 10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova povestite de Ana Rudico.

După câteva decenii de la îmbrățișarea democrației, Republica Chile are o imagine pozitivă și atractivă pentru turiști. Nu are plaje ca în Brazilia. Nu are o arhitectură ca în Argentina. Însă are o natură frumoasă, locuri extraordinare și oameni ospitalieri.

Poate că nu este mult, dar este suficient ca să ne inspire și pe noi la lucruri bune.

-----

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.