Prima pagină / Oameni / Turism  /  10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Cătălina Galupa

10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova: Cătălina Galupa imprimare

10.06.2016  

Este tânără, ambițioasă și inteligentă. Cătălina Galupa a ajuns să fie studentă la arhitectură peisagistică „Landschaftsarchitektur”, la Universitatea Tehnică din Dresden - Universitate de Excelență. Aventura Cătălinei de a descoperi Germania a început imediat după examenul de bacalaureat, atunci când timp de patru săptămâni a învățat limba germană.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Datorită Germaniei, Cătălina Galupa a descoperit noi orizonturi. Iată 10 lucruri din Germania care pot inspira Moldova, povestite de Cătălina Galupa.

1. Lectura

„Germanii pun un accent deosebit pe dezvoltarea personală. Aici se investește mult în cărți, așa că de multe ori o carte este cadoul perfect. Librăriile sunt permanent pline cu vizitatori de toate vârstele și interesele. De asemenea, bibliotecile abundă în cititori, iar asortimentul de cărți care se găsește în ele este impresionant. De fiecare dată când ajungi acolo, te simți ca într-o lume aparte și pierzi noțiunea timpului.

cata

2. Turismul

Germanii călătoresc foarte mult, atât în țară cât și peste hotarele ei. Există o mulțime de destinații turistice în țară, care sunt promovate în toate modurile posibile. De popularitate nu se bucură doar capitala și alte orașe mari, însă și localitățile mai mici, care se remarcă prin arhitectura sau tradiții aparte. Castele, parcuri naționale, festivaluri, expoziții tematice, bucătărie regională sunt doar câteva dintre motivele pentru care lumea de aici călătorește. Eu am avut șansa să vizitez atât orașe germane precum: Hamburg, Düsseldorf, Berlin, Frankfurt-am-Main, Wiesbaden s.a., cât și altele din afara țării, ex: Paris, Roma, Praga.

wser

w3edf

3. Sportul

Indiferent de anotimp, vremea de afară sau ora zilei, o să vezi lume toate vârstele în continuă mișcare - fie că aleargă, fac exerciții sau pur și simplu merg pe jos. Cel mai iubit mijloc de transport este bicicleta, pentru care sunt rezervate parcări amenajate, trasee marcate și semafoare speciale.

qwedrf

qwer

4. Punctualitatea

Când spui „Germania”, unul dintre primele lucruri care iți vine în minte este punctualitatea. Este un stereotip, care este foarte adevărat. Primul lucru care m-a uimit când am ajuns aici au fost orarele transportului public. La fiecare stație, fie ea de autobus, tramvai, metrou sau tren găsești panouri informative pe care este indicată ora exactă, ca de exemplu „9:23”. Și minunea este că ele chiar atunci ajung în stație, iar în cazul în care se întâmplă să întârzie cu 3-5 minute, informația este afișată imediat pe ecrane. 

wsedsf

qwer

5. Curățenia

Un alt stereotip pe cât de cunoscut, pe atât de adevărat. Străzile și locurile publice sunt măturate și spălate în anumite zile ale săptămânii de către mașini speciale. Parcurile și spațiile verzi sunt și ele îngrijite de companii specializate. Este inadmisibil să se arunce gunoiul de stradă, fie el cât de neînsemnat. O practică genială este sortarea gunoiul în deșeuri alimentare, de masă plastică, hârtie și sticlă. Urnele sunt marcate în culorile specifice tipului de deșeu, lucru care ajută la reciclarea ulterioară. Sticlele din masă plastică sau sticlă sunt marcate cu un simbol specific și reciclate, așa încât după consum trebuie doar să le returnezi la aparatele speciale.

qwed

qwer

6. Relațiile sociale

Fie că e vorba de concerte grandioase sau de talie mai mic, festivaluri, întreceri sportive, cercuri artistice etc., germanii găsesc mereu o modalitate de a se relaxa și detașa de rutina zilnică. Există un principiu care ar putea fi preluat și de locuitorii Moldovei, și anume respectarea timpului liber, care este ocupat cu diverse activități. Oferte de a-ți petrece timpul liber există mereu, trebuie doar să cauți!

qwed

wedf

7. Bucătăria

Germania nu se remarcă printr-o bucătărie tradițională deosebită, dar aceasta nu înseamnă că nu este gustoasă. Bucatele tradiționale diferă în dependență de zonă, ca de exemplu: nordulare influențe scandinave cu bucate din pește, iar estul, având în vedere că timp de câteva decenii a fost așa numita Republica Democratică Germană (DDR), are și lucruri asemănătoare cu bucătăria rusească. De respectat este faptul că germanii se mândresc cu bucatele tradiționale, pe care le promovează, iar dovadă este faptul că toți am auzit despre renumiții cârnăciori „Würstchen” într-o multitudine de combinații. În această categorie nu pot să nu includ și berea germană, care se găsește peste tot din plin.

qwedrfg

8. Vestimentația

Principiul după care se conduc oamenii aici este că hainele să fie practice și comode. Nu o să vezi  într-o zi obișnuită doamne sau domnișoare în pantofi cu tocuri înalte sau în ținute foarte elegante. De make-up excesiv sau păr aranjat într-un mod sofisticat nici nu poate fi vorba.  Un tricou, blugi, pantofi sport și un rucsac – așa arată zi de zi o mare parte dintre locuitori.

asedfg

9. Sistemul educațional

Școala este organizată în așa fel încât copii se duc cu drag, iar vacanțele sunt pentru unii prea lungi și plictisitoare. După examenele de bacalaureat (Abitur), mulți aleg sa facă un an de pauză, să lucreze, sa facă voluntariat, să călătorească, ceea ce îi ajută sa se regăsească și să se hotărască în privința cu ceea ce își doresc sa facă mai departe în viață, iar decizia nu va fi de fiecare data în favoarea unei universități. Pe lângă universități, există o mulțime de academii și școli profesionale, care se sunt foarte solicitate, furnizând specialiști calificați în toate domeniile. Examenele se desfășoară sub supravegherea personalului universitar avizat și există o regulă nescrisă, pe care toți o respectă și anume:  Nu se copiază sau se trișează în vreun fel!

wedf

qwesdf

10. Respectul

Aici mă refer la respectul de orice fel. Copii sunt educași să-i trateze pe ceilalți cu respect indiferent de vârstă, culoarea pielii sau naționalitate. Se respectă în primul rând drepturile fundamentale și fiecare este egal în fața legii. Un alt lucru este respectul față de alegerile personale, indiferent că este vorba de stil vestimentar, alimentar sau viața privată. Germanii au un respect deosebit pentru străinii care doresc sa le cunoască cultura, limba și să se integreze în societate. Prietenii mei de aici își manifesta de fiecare dată admirația față de ceea ce reușesc să realizez aici și față de interesul și dorința de a învăța lucruri noi despre Germania, povestește Cătălina Galupa pentru Stiripozitive.eu.

wert

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: arhivă personală

Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa Cătălina Galupa
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.