Prima pagină / Oameni / Turism  /  VIDEOGRAFIC | 10 lucruri despre Irlanda care pot inspira Moldova: Lena Ovcearenco

VIDEOGRAFIC | 10 lucruri despre Irlanda care pot inspira Moldova: Lena Ovcearenco imprimare

25.07.2016  

Moldoveanca Lena Ovcearenco a fost lector universitar și a proiectat câteva drumuri în Moldova, iar de trei ani se află în Irlanda. Acum Lena este manager la o rețea supermarket-uri din Europa și a împărtășit 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Patriotismul
Irlandezii țin mult la ceea ce este a lor: fie că este vorba de sportul național Hurling, de muzică, dans sau de bere. Ei sunt mândri de țara în care s-au născut și îi aduc doar laude.

---------- 

Natura
Natura în Irlanda este nu doar frumoasă, ci și atractivă. Stâncile de la malul Oceanului Atlantic aduc milioane de turiști în fiecare an. Pădurile și colinele sunt verzi și proaspete anul împrejur. Iar parcurile și rezervațiile naturale nu sunt distruse de om, ci protejate și îngrijite cu mult suflet, atât de stat, de localnici, cât și de turiști.

---------- 

Relațiile cu clientul
Irlandezii au un respect adevărat pentru clienți, oricare ar fi statutul acestora, povestește Lena Oncearenco. Fie că mergi la magazin, la patiserie sau la piață agricolă, mereu ești întâlnit cu un zâmbet pe buze, ești salutat și ești întrebat dacă ai nevoie de ajutor. La muncă avem un moto, spune Lena: „Un zâmbet nu te costă nimic!”. Moldova ar putea să învețe din această atitudine, deoarece e frumos să ai o relație frumoasă cu oamenii și asta îți aduce respect și beneficii.

---------- 

Petreceri cu cap
Irlandezii sunt o națiune care preferă petrecerile, iar weekendul începe joi. Atunci pub-urile devin pline cu oameni de toate vârstele, care beau bere în compania amicilor. Cu toate acestea, irlandezii nu devin agresivi. Ei au capacitatea de a controla orice situație.

---------- 

Respect pentru persoanele cu dizabilități
În Irlanda sunt create toate condițiile pentru oamenii cu dizabilități. Aceștia urmă singuri în transportul public, pot să meargă în parc, la baie sau la magazin.

---------- 

A fi fermier în Irlanda
A fi fermier în Irlanda este o mândrie, deoarece economie depinde în mare parte de fermieri. Fermele și animalele sunt îngrijite cu mare atenție. Este o plăcere să ieși din oraș pentru a merge într-un sătuc din Irlanda.

---------- 

Savurarea vieții din plin
Fiecare popor are probleme: în politică, în economie sau în sistemul de învățământ. Dar știți care este problema pe care o discută irlandezii în fiecare zi? Timpul de afară. Fiind o țară ploioasă, irlandezii se bucură de soare, iar când soarele lipsește, aceștia se plâng că le este dor de căldură.

----------

Cultura și tradițiile
Irlanda este o țară care știe să păstreze cultura și să respecte obiceiurile. Tradițiile la nunțile irlandeze au sute de ani și sunt păstrate până în prezent. De exemplu, handfasting este un obicei în care mâinile cuplului sunt legate cu o fundă și arată dorinţa acestora de a fi tot restul vieţii împreună. Această tradiție este respectată de fiecare cuplu irlandez. Poate și de asta rata divorțurilor din Irlanda este mai mică decât în Moldova, cine știe…

---------- 

Respect în trafic
Șoferii din Irlanda știu să fie calmi atunci când sunt la volan, indiferent de situație. Acest popor nu se grăbește, mereu cedează trecerea pietonilor, nu claxonează și nu devin agresivi dacă sunt în întârziere pe șosea.

 

----------
Un popor prietenos
Dacă ai nevoie de ajutor, un irlandez oricând va găsi timp să te ajute și să te susțină într-un moment mai greu. Atunci când automobilul s-a defectat la mijloc de drum, mereu există cineva care să te ajute să schimbi anvelopa sau să-ți spună o vorbă bună – chiar bună – când ești indispus. Ce frumos ar fi ca oamenii din Moldova să fie prieteni unii cu alții, spune Lena Ovcearenco în cele 110 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova.

----------

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.