Prima pagină / Oameni / Turism  /  VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova: Nina Cazacu

VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova: Nina Cazacu imprimare

22.09.2016  

Norvegia este țara oamenilor relaxați și fericiți, spune Nina Cazacu după țara în care a cunoscut oameni politicoși și locuri frumoase. Moldoveanca Nina Cazacu este pedagog la Departamentul Sănătate și Servicii de Pedagogie Specială la Oslo, acolo unde a descoperit 10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Sportul
În Norvegia toți practică sportul, indiferent dacă este soare, plouă sau ninge. Bicicleta este în Norvegia cel mai popular mijloc de transport, iar cei care nu au o bicicletă, o pot închiria de la punctele special amenajate, ba chiar își pot procura și un abonament lunar.

----------

Lectura
Norvegienii citesc mult: în transport, în parc, în pauza de muncă. Chiar din școală copiii sunt îndemnați să citească cel puțin 20 de minute în fiecare zi.

----------

Sănătatea
Un alt lucru care a impresionat-o pe Nina în Norvegia este sistemul de sănătate. Până la vârsta de 18 ani, copiii sunt chemați de două ori pe an la controlul dentistului. Iar mulți norvegieni consideră că orice boală poate fi tratată, combinând trei elemente: exerciții fizice, pastilele pentru dureri de cap și uleiul de pește.

----------

Gestionarea deșeurilor
Sortarea deșeurilor se învață chiar de la grădinița. Hârtia are containere aparte, sticla și metalul de asemenea, iar plasticul și mâncarea se pun în alte săculețe. Unele străzi se spală, parcurile și spațiile verzi sunt frumos amenajate și foarte curate - și toate acestea prin efort comun.

----------

Taxe și impozite
Se spune că în Norvegia există un mod de viață mai deosebit față de alte țări din Europa și din lume. Aici toți plătesc impozite și există taxe în toate domeniile – TV, taxe pentru combustibil, chiar și taxe pentru sticlele de plastic. Norvegienii presupun că deja există taxă și la oxigen. Toate acestea însă ajută țara să se dezvolte.

----------

Drumurile
Norvegia este o țară muntoasă și are drumurile înguste și abrupte. Cu toate acestea, drumurile sunt făcute după toate standardele, sunt curate și au semnalizări excelente. Reparația lor se face într-un termen stabilit și strict respectat.

----------

Educația
Sistemul de educație în Norvegia este unul cu adevărat gratuit, începând de la creion și radieră, caiete și cărți până la laptop și instrumente muzicale – toate se oferă gratis la școală. La fel elevii nu sunt siliți să poarte ghiozdane pline cu cărți, pentru că își țin cărțile și caietele în fișete personale. Școala este un spațiu de socializare, unde procesul de învățare se face în grup, prin joc, experimente, mișcare sau activități practice.

----------

Ospitalitatea
Norvegienii sunt sceptici, rezervați, uneori chiar impulsivi. Ei niciodată nu vorbesc cu un străin în transport. Însă dacă te împrietenești cu un norvegian, el devine prietenul tău pe viața, povestește Nina Cazacu.

----------

Legătura strânsă dintre natură și timp liber
În Norvegia sunt doua ierni – iarna albă și iarna verde. Iarna albă se caracterizează prin plimbări în aer liber, alergat și schiat, iar cea verde prin parcuri, plaje și terase pline cu oameni. Norvegienii își petrec timpul liber, făcând trei lucruri: citind, bronzându-se sau pregătind bucate la grătar. Ce bine e că măcar într-o privință semănăm cu norvegienii – asta cu grătarele.

----------

Transportul
În Norvegia sunt cinci mijloace de transport public – autobuz, metrou, tramvai, tren și pasager (corabie care transportă oameni de pe o insulă pe alta). Toate mijloacele de transport au un orar stabilit respectat cu strictețe. Norvegienii folosesc mult transportul public, pentru că este foarte accesibil, bine pus la punct și nu există trafic în orele de vârf, povestește Nina Cazacu în cele 10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova.

----------

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.