Prima pagină / Oameni / Turism  /  VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Iulia Neamțu

VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Iulia Neamțu imprimare

05.10.2016  

Iulia Neamțu: s-a născut în Moldova și a locuit opt ani în Portugalia. Acolo și-a petrecut adolescența, și-a făcut studiile și a reușit să cunoască cultura, obiceiurile și oamenii acestei țări. Iulia împărtășește 10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Gastronomia
Portughezii cunosc foarte bine cum să pregătească bucatele, mai ales cele din pește. Au o gamă largă de rețete culinare și știu cum să surprindă gurmanzii. Drumul turiștilor către inima Portugaliei trece prin stomac.

---------- 

Respectul
În Portugalia toți te respectă, indiferent dacă ești la cumpărături, în transportul public sau la școală. Locuitorii țării protejează mediul, nu aruncă deșeuri acolo unde nimeresc, ci mereu în urne. Iar oaspeții care vin în Portugalia se simt mereu respectați, deoarece localnicii sunt mereu o gazdă bună.

----------

Mediul
Chiar dacă este o țară mică, Portugalia îți pune la dispoziție o varietate de plaje și locuri unde te poți odihni. Aici totul este diferit, dar bine aranjat și echilibrat. Sigur că putem obține asta și în Moldova.

---------- 

Școala
Școala portugheză este total diferită față de școala din Republica Moldova. Tema pentru acasă se pregătește în clasă. Curățenia și reparația sunt asigurate de instituția de învățământ, fără a implica elevii sau părinții. Lecția de sport se face afară, indiferent de anotimp, pentru ca și copiii să respire aer curat și proaspăt, povestește Iulia Neamțu.

---------- 

Muzeele
Aici muzeele sunt foarte interesante, și în interior, și la exterior. Majoritatea muzeelor se află pe malul oceanului, iar unele dintre ele îți permit să faci experimente cu obiectele din interior. 

---------- 

Monumente
Și în Portugalia, la fel ca în Moldova, monumentele reflectă istoria țării. Spre exemplu, Podul 25 Aprilie a fost construit pentru a onora revoluția care a oferit independență Portugaliei. Podul Vasco de Gama este un omagiu adus celebrului călător portughez, care a descoperit teritorii noi.

---------- 

Animale și plante
Reptilele sunt la fel de multe și răspândite în Portugalia, precum furnicile în Moldova. La început e greu să te acomodezi cu ele, însă apoi nu îți mai faci griji ce ai sub picioare. Aici furnicile nu sunt periculoase. Iar plantele pe care moldovenii le cresc în casă, în Portugalia cresc afară și creează un peisaj deosebit.

---------- 

Locuințe
În satele din Portugalia casele seamănă între ele, având o arhitectură simplă. Practic, în fiecare ogradă a portughezilor poți vedea o piscină și locuri pentru relaxare, spune Iulia Neamțu.

---------- 

Simplitatea
Oamenii din Portugalia se îmbracă în primul rând comod, iar apoi se uită după tendințele modei.

----------

Sportul
În Portugalia sunt practicate diverse sporturi nautice: canotaj, surfing, iahting. Sportul și mișcarea le permit portughezilor să fie în formă, indiferent de vârstă. Este și acesta un lucru care poate inspira Moldova.

----------

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.