Prima pagină / Oameni / Turism  /  Cristian Șchiopu: 10 lucruri din 10 țări care pot inspira Moldova

Cristian Șchiopu: 10 lucruri din 10 țări care pot inspira Moldova imprimare

17.10.2016  

Cristian Şchiopu, student în anul patru la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, voluntar, participant al proiectului „Justice Educational Training Initiative”, desfăşurat de The Leavitt Institute, membru al Asociaţiei Europene a Studenţilor de Drept. În ultima perioadă, Cristian a vizitat mai multe țări și a reușit să învețe până acum cinci limbi: engleza, franceza, rusa, germana, turca și spaniola. Cristian a acceptat să povestească și echipei Stiripozitive 10 lucruri din 10 țări care pot inspira Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Cristian Șchiopu a povestit 10 lucruri din 10 țări care pot inspira Moldova:

„Canada – o țară fascinantă cu un mediu ambiant aproape intact. 

aswedrtyu

• Relieful acestei țări este impresionant și creează condiții favorabile iubitorilor de natură. În Canada 42% din tot teritoriul  este format din păduri. Canada este al 2-lea cel mai mare exportator de lemn la nivel internațional, deși își despădurește doar 1% din toate resursele sale lemnoase.

wer5t6y7u8i

 În zonele rurale infracțiunile de furt sunt atât de rar comise, încât oamenii nu-și mai încuie ușile de la casă, nici înainte de culcare, nici când sunt plecați de la casele lor.

asertyu

 Canadienii sunt prietenoși cu natura. În păduri nu am găsit urme de deșeuri menajere, iar la fiecare 50 de km parcurși cu autoturismul am întâlnit urşi sau cerbi în cale. Sunt ferm convins că dacă ne vom inspira de la canadieni și dacă vom începe să ne protejăm mediul ambiant, am putea regenera resursele naturale ale Republicii Moldova, am putea trăi într-o țară curată și lipsită de poluare și am fi longevivi aşa cum sunt canadienii.

wertyui

 Canadienii au un sistem de justiţie  bine pus la punct. Legile funcţionează şi sunt respectate. Majoritatea judecătorilor canadieni sunt extrem de mobili, ei alegând să judece dosare în cadrul  instanțelor judecătorești din diverse comune. Aceştia circulă zeci de kilometri pentru a ajunge la tribunale diferite. Ei cunosc realităţile direct de pe teren, astfel fiind mai efectivi din punct de vedere juridic. 

aqwert56y7uii

Republica Cehă 

 În Praga, capitala Cehiei, se află cea mai veche universitate funcţională din lume, Universitatea „Carolina”.

• Cehia este ţara cu cele multe castele din Europa, de la cehi ar trebui să învăţăm cum să ne  păstrăm patrimoniul.

• Cehii adoră patrupezii. Ei au rezolvat problema pisicilor și câinilor vagabonzi prin implementarea de legi efective, au oferit adăposturi maidanezilor și le protejează eficient contra abuzului.

Tot în această țară sunt cei mai mari băutori de bere din lume-132 de litri/persoană.

• Cehii se respectă reciproc şi asta se vede cu ochiul liber, în stradă şi instituţii.

• Potrivit codului ceh de maniere, bărbatul trebuie să intre în restaurant înaintea femeii.

SUA

• Statele Unite – țara unde nu doar judecătorii înfăptuiesc justiția ci și orice cetățean o poate face și chiar este obligat să o facă. Curtea cu jurați este o practică des utilizată în cadrul proceselor de judecată din SUA. Curtea cu jurați, compusă din 6-12 cetățeni responsabili, aleși la întâmplare, poate decide în privința circumstanțelor de fapt și se poate exprima asupra nevinovăției sau vinovăției unei persoane, prin vot unanim după regula generală, sau prin majoritate calificată (11 din 12 sau 10 din 12).

waesrtyuio

• Majoritatea americanilor, de obicei, acceptă ușor schimbările. Ei preferă mai degrabă să acţioneze şi să-şi ia lecţii de viaţă, decât să se împiedice de perfecţionism.

awertyuio

 • Americanii protejează nu doar pe hârtie drepturile populaţiei indigene, indienii americani. Există anumite regiuni în SUA, unde prioritar sunt aplicate legile nativilor americani.

asedrtyui

• O mare parte din timp americanii o dedică voluntariatului și muncii pro-bono.

wer5t68

• Americanii sunt extrem de sociabili. Chiar dacă te cunosc de 5 minute, te tratează cu prietenie.

Bulgaria 

• Este singura țară europeană care nu și-a schimbat numele de când a fost fondată în 681.

• Iaurtul bulgăresc are un gust unic. Se consideră că bacteriile folosite pentru a-l face, Lactobacillus bulgaricus, se găsesc în  mod natural numai în Bulgaria. Bulgarii exportă această bacterie în lumea întreagă, astfel ca şi alte ţări să poată face propriul lor iaurt.

• Bulgaria este ţara cu cea mai veche comoara din aur. Aceasta datează de acum 6.000 de ani.

 Este curios că bulgarii, atunci când doresc să afirme sau să infirme lucruri cu ajutorul limbajului non-verbal, procedează total invers decât majoritatea europenilor.  Ei spun DA mişcând capul pe orizontală şi NU, mişcând capul pe verticală. Uneori însă, mai ales în oraşe mari şi staţiuni balneare, bulgarii doresc să evite neînţelegerile, copiind obişnuinţele europenilor în materie de DA sau NU. Acest lucru nu face însă decât să adâncească şi mai mult confuzia mesajului generat.

Elveția

aswertyui

 • Țară care promovează diversitatea. Elveția are 4 limbi oficiale: franceza, germana, italiana și limba retoromană. Este un exemplu care demonstrează în practică că oamenii pot convieţui armonios, aplicând diversitatea lingvistică. Aici am putut exersa trei limbi străine din cele cinci pe  care le cunosc.

• Elveţia este acceptată drept unul din cele mai sigure locuri de pe glob și drept cea mai bună țară în care te poți naște.

qwer5tt67y8u

• Recunoscută ca stat neutru, Elveţia are totuşi una din cele mai puternice forţe armate din lume.

• Elvețienii mănâncă în medie câte 11 kilograme de ciocolată pe an, iar speranţa de viaţă a unui elveţian este de 84 de ani. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății cei mai longevivi bărbați din lume sunt tot elvețienii.

qawsertyu

•  Elveţia este țara diplomației. Multe tratate care până în prezent guvernează anumite prevederi internaţionale au fost semnate în Elveția. Numai Geneva, canton elvețian, găzduiește reprezentanțele a peste 100 organizații internaționale.

QAWSERTYU

• Elvețienii știu cel mai bine cum să gestioneze banii publici. Astfe, profesorii elvețieni sunt printre cei mai bine plătiți profesori din lume,  cu un salariu mediu anual de 68-69.000 mii de $.

Germania

awertyui

  Germania este guvernată de legi puternice, clare și previzibile. Oamenii de aici au încredere în sistemul judiciar şi respectă cu scrupulozitate legile.

awsertyu

• Legile germane au inspirat mai multe ţări europene în alcătuirea legilor supreme.

• Germanii sunt punctuali şi matinal. La ora șapte deja majoritatea sunt ajunşi la locurile de muncă.

awsedrftghj

• Tinerii studioşi sunt susținuți de către stat. În Germania există studii universitare gratuite, iar costul de trai în orașele studențești redus şi avantajos.

awertyui

 Aproape toți rezidenții din Germania au un loc de muncă, rata şomajului în această ţară fiind de doar 4%.

Franța

asedrtyu

• Spiritul civic în Franţa este extrem de dezvoltat, cetăţenii  reacţionează prompt la evenimentele din cadrul societăţii. 

wertyui

•  Libertatea de exprimare în Franţa are tradiţii vechi şi este reglementată de Legea privind libertatea presei, care datează cu anul 1881, deci este veche de peste 133 de ani.

aswertyui

 Francezii sunt pasionați de gastronomie şi promovează modul sănătos de viaţă. Ei mănâncă lejer, se alimentează de patru, cinci ori pe zi în cantităţi mici, fac plimbări în aer liber şi nu se grăbesc nicăieri.

qwerty7u8iop

Italia

• Anual peste 50 de milioane de turişti vizitează Italia, considerată potrivit Bloomberg Ranking cea mai sănătoasă ţară din Europa şi a doua cea mai sănătoasă din lume după Singapore.  Chiar dacă produce peste 140 de tipuri de pasta, sute de feluri de pizza şi asortează cafeaua în zeci de moduri , nu tocmai sănătoase la prima vedere,  cultura culinară  italiană  este recunoscută drept una din cele mai rafinate de pe glob.

• Cine a văzut odată Italia, doreşte să revină neapărat aici şi nu doar pentru gastronomie, ci  pentru peisaje ca din poveştile copilăriei şi pentru comunicarea irepetabilă cu băştinaşii. Industria turismului în Italia aduce venituri care acoperă  50 la sută din produsul intern brut al ţării.

• Italienii sunt cei mai aprinşi microbişti, iar fotbalul în ţara lor a fost ridicat la rang de sport naţional.

Grecia

asdrfty

• Am ajuns la Atena, în Grecia, pe 28 aprilie 2014, exact în ziua în care a fost liberalizat regimul de vize cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii moldoveni.  Republica Elenă deţinea atunci preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar eu am făcut parte dintr-un grup de tineri studioşi, câştigători ai unui concurs de studii europene, premiul căruia a fost participarea la ceremonia de liberalizarea a regimului de vize cu UE. A fost o experienţă unică şi cel mai scurt timp de călătorie pe care l-am avut într-o ţară străină- doar șase ore, tur/ retur cu avionul.

asdrfgtyhj

• Grecii sunt capabili să-și păstreze istoria cu multă demnitate şi să perpetueze tărâmul democraţiei.

qawsertfyuhi

• Grecii îşi cunosc îşi iubesc trecutul şi sunt de părere că asta îi ajută să-şi proiecteze corect viitorul.

QAWSEDRTFYUHIJ

Turcia

• Consider că limba turcă este  ușor de învățat. Are la bază grafia latină, iar unele cuvinte sunt asemănătoare cu cele din limba română.  Limba turcă am studiat-o  la liceul „Orizont” din Chişinău, iar atunci când am ajuns pentru prima dată în Istanbul, nu am avut dificultăţi de comunicare, mai ales că turcii sunt foarte sociabili şi extrem de ospitalieri. Aceştia găsesc limbă comună cu orice turist, ştiu cum să-și promoveze produsele și cunosc metode eficiente de le a comercializa.  Turcii sunt adevăraţi cosmopoliţi şi buni negustori.

• Capitala culturală a Turciei, oraşul Istanbul, centru comercial şi financiar, reprezintă un amalgam de culturi și religii, un exemplu de conviețuire pașnică între reprezentanții diferitelor confesiuni.

• Litoralul turcesc te ademeneşte nu doar cu frumuseţea sa de basm dar şi cu tradiţii şi obiceiuri străvechi, promovate cu grijă până în prezent”, povestește Cristian Șchiopu pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU Cristian ŞCHIOPU
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.