Prima pagină / Oameni / Turism  /  Descoperă Iașiul cu Bicycle Hostel: Igor Rotaru

Descoperă Iașiul cu Bicycle Hostel: Igor Rotaru imprimare

22.02.2017  

Igor Rotaru, născut la Lăpușna, este fondator și manager la Bicycle Hostel Iași. Este locul care nu îți oferă doar servicii de cazare calitative, dar aici mai găsești atmosferă prietenoasă, ai ocazia să socializezi cu oameni din diferite țări. De asemenea, ești îndrumat să descoperi sau să redescoperi cele mai frumoase locuri din Iași printr-un joc care a fost inițiat de gazda casei, iar în schimb primești reducere pentru cazare.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Interviu cu Igor Rotaru, fondator și manager la Bicycle Hostel:

- Igor, de ce ai ales să-ți faci studiile la Iași?

- Este dificil să găsesc acum motivele care m-au făcut să vin la studii în Iași. După liceu am învățat la ULIM pentru un an, iar faptul că nu m-am simțit împlinit ca student acolo m-a determinat să încep universitatea din nou, la Iași. Cred cu tărie că a fost una din cele mai inspirate decizii pe care le-am luat și le mulțumesc părinților pentru înțelegerea și sprijinul pe care mi l-au dat în acel moment. Igor Rotaru, februarie 2017

- Ce ai studiat la Iași?

- Am studiat la Facultatea de Drept, apoi am absolvit un master în Dezvoltare Regională în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”.

Igor Rotaru, februarie 2017

- Înainte de a merge în România, cu ce te-ai ocupat acasă?

- Am absolvit Liceul Teoretic Lăpușna, profilul uman. Pe lângă studii, am fost implicat în ONG-ul ”Noi pentru viitor”, am coordonat activitatea postului de radio școlar și am făcut parte din echipa de baschet a școlii. Am mai participat în diverse școli de vară, traininguri și conferințe, atât în țară, cât și în afara ei. Toate aceste experiențe au contribuit ulterior la dorința mea de a mă implica în comunitate și de a iniția noi proiecte.

Igor Rotaru, februarie 2017 

- Suntem siguri că paralel cu studiile pe care le-ai făcut la Iași ai fost implicat și în diverse proiecte extracurriculare. În ce activități te implicai după ce ieșeai de la perechi?

- În paralel cu studiile de licență și master am făcut parte din două ONG-uri, ATRAG și Suportis. În ATRAG (Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor) am intrat în anul 2 de facultate, am fost vicepreședinte și președinte pe parcursul a doi ani de zile. Împreună cu alți doi prieteni am reluat activitatea asociației de la zero și am reușit să ajungem la 50 de membri în doar un an. După cei doi ani de implicare ne-am retras, însă asociația este activă și acum datorită democrației interne, transparenței și viziunii pe care le-am promovat în primii doi ani. Oamenii s-au schimbat, însă principiile au rămas aceleași, asigurând continuitatea pe parcursul ultimilor 8 ani. În cadrul ATRAG am inițiat și am coordonat în primii doi ani campania ”Adevărata Basarabie”, o campanie care se întâmplă de obicei în mai și care cuprinde spectacole de teatru cu participarea unei trupe de la Chișinău, proiecție de film în aer liber, expoziții, concerte și excursia ”Cunoaște Basarabia” pentru studenții români. Campania va fi anul acesta la a opta ediție, iar pentru comunitatea ieșeană și autoritățile locale a devenit deja un eveniment notoriu.

Igor Rotaru, februarie 2017

Suportis este cea de-a doua asociație pe care am pornit-o de la zero, împreună cu alți prieteni. Misiunea noastră este de a-i impulsiona pe tinerii să se implice în dezvoltarea comunitară. În Suportis, derulăm două tipuri de proiecte: internaționale, prin care călătorim și ne dezvoltăm împreună cu beneficiarii noștri prin educație non-formală și locale, prin care contribuim la dezvoltarea orașului nostru. Proiectul local cu care ne mândrim cel mai mult e Community Talks, o inițiativă care are scopul de a crea cadrul prin care tinerii se pot dezvolta prin implicare în soluționarea problemelor din comunitate. Timp de un an, am derulat evenimente lunare dedicate unor teme de actualitate, precum spațiul public din Iași, aspirațiile de capitală culturală a Iașului, cetățenia activă, arta comunitară, antreprenoriatul social, Uniunea Europeană etc. Pe de altă parte, proiectul internațional pe care-l considerăm un succes a fost ”YES – Youth Entrepreneurship for Sustainability” prin care am contribuit la promovarea antreprenoriatului ca soluție la problemele sociale și de mediu. Împreună cu ONG-uri partenere din Marea Britanie, Suedia, Estonia și Turcia am organizat activități de educație non-formal în România, apoi în Marea Britanie, pentru peste 100 de tineri din aceste țări.

Igor Rotaru, februarie 2017

- Ești fondator la Bicycle Hostel Iași. Prin ce se deosebește acest hotel de altele?

- Bicycle Hostel Iași reprezintă ceea ce tinerii găsesc în alte orașe din occident, adică o cazare cu atmosferă familiară în care au ocazia să socializeze și să interacționeze cu oameni din mai multe țări. Pe lângă turiștii străini care călătoresc cu rucsacul în spate (backpackers), oferim servicii de cazare în cadrul proiectelor, activităților și evenimentelor organizate de ONG-uri, firme și instituții locale (schimburi de tineri, stagii de practică, stagii de voluntariat, conferințe, seminarii, training-uri, evenimente culturale, evenimente sportive, etc.). Ne-am propus să îmbinăm spiritul creativ și atmosfera relaxată proprii hostelurilor cu facilitățile și serviciile de calitate proprii hotelurilor. Ținem la calitatea serviciilor oferite și oferim oaspeților noștri dormitoare spațioase, cu maximum 4 paturi, dar și camere triple, duble și single, astfel încât să fim deschiși familiilor și cuplurilor care vizitează Iașiul.

Igor Rotaru, februarie 2017

Noi credem că Bicycle Hostel este locul din care Iașiul se vede mai frumos, mai atrăgător și mai creativ. Misiunea noastră este să ajutăm turiștii care vin în oraș să aibă o experiență completă memorabilă. Le oferim o atmosferă prietenoasă la hostel și îi îndrumăm să descopere locurile cele mai frumoase. Jocul pe care-l propunem este, la fel, o inițiativă a noastră prin care îi provocăm să descopere uși, porți, orologii sau felinare vechi din oraș, în schimb, le oferim o reducere din prețul cazării.

Igor Rotaru, februarie 2017

- Cine sunt oaspeții voștri?

-Peste 80% din turiștii care se cazează la noi sunt străini, o parte semnificativă o ocupă oaspeții noștri din Republica Moldova. În topul țărilor cu cei mai mulți turiști cazați la noi mai intră Franța, Germania, Italia și SUA, însă avem și mulți oaspeți din țări precum Australia, Brazilia, Japonia sau Israel.

Igor Rotaru, februarie 2017

Igor Rotaru, februarie 2017

- Cum stă România la capitolul turism, dar Moldova?

-Eu cred că România și Moldova au un mare potențial nevalorificat în domeniul turismului. Putem atrage mai mulți turiști, însă avem nevoie să ne promovăm mai bine și să oferim turiștilor experiențe memorabile. Aceste experiențe sunt create pe baza impresiei generale privind destinația vizitată, iar antreprenorii din turism nu au cum să-și dezvolte afacerile dacă infrastructura este slabă, nu există campanii de promovare în afara țării sau muzeele sunt prost organizate. Dezvoltarea turismului se poate realiza doar printr-un parteneriat public-privat prin care instituțiile publice și firmele din domeniu să colaboreze pentru o mai bună vizibilitate și pentru servicii mai calitative și diverse.

Igor Rotaru, februarie 2017

- De ce trebuie de investit în domeniul turismului?

-Turismul este un vehicul important pentru dezvoltarea locală și regională pentru că e un sector economic cu o mare diversitate în termeni de domenii de activitate pe care le include: hoteluri, restaurante, transport, servicii turistice, shopping, cultură etc. Dezvoltarea turismului are efecte în lanț și contribuie la dezvoltarea afacerilor locale care beneficiază indirect. De exemplu, creșterea numărului de turiști dintr-un oraș duce la deschiderea de noi hoteluri, iar fiecare hotel presupune comenzi pentru arhitecți, designeri, magazine de mobilă, distribuitori de echipamente, furnizori de alimente, curățătorii chimice etc.

Igor Rotaru, februarie 2017

- În Republica Moldova planifici să implementezi proiecte în domeniul dezvoltării turismului?

-Da. Anul acesta voi avea un proiect în Republica Moldova, mai exact în raionul Hîncești. Scopul proiectului este de a crea o asociație de tip cluster formată din autorități publice și producătorii locali pentru a dezvolta turismul în raion. Conacul Manuc Bey din orașul Hîncești și Curtea Domnească din satul Lăpușna sunt două obiective turistice noi care vor putea fi incluse în viitor pe harta celor mai importante locuri de vizitat din Republica Moldova, cu condiția să fie finalizate investițiile în restaurarea lor și să fie promovate cât mai bine. Prin acest proiect, vom realiza un website, un spot video și o hartă turistică pentru raionul Hîncești, astfel încât să convingem locuitorii din Chișinău și din alte raioane să ne viziteze. De asemenea, o altă acțiune din cadrul acestui proiect este ”Produs de Hîncești”, prin care vom ajuta producătorii locali să fie mai vizibili atât în raion, cât și în afara lui.

Mai multă informație despre Bicycle Hostel puteți găsi AICI.

Autor: Xenia Chirilov

Sursă foto: arhivă personală

 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017 Igor Rotaru, februarie 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.