Prima pagină / Oameni / Turism  /  Povestea lui Radu Țurcan, omul care a „îmblânzit” munții României: „Vârful muntelui este doar jumătate de drum”

Povestea lui Radu Țurcan, omul care a „îmblânzit” munții României: „Vârful muntelui este doar jumătate de drum” imprimare

08.05.2020  

Radu Țurcan este ghid montan, ghid național și local. Este pasionat de călătorii, iubește muntele și starea pe care o trăiește acolo sus, unde se întâmplă adevărate revelații. A simțit chemarea munților în anul 2009 când era în trecere prin Brașov. Ce a urmat se numește Aventura Montană - o platformă care unește pasionații de munte, Xstyle Adventure Club - unde activează în calitate de ghid montan.

- Radu, povestește-ne cum a început pasiunea ta pentru călătoriile montane? 

- A fost dragoste la prima vedere. În 2009 eram în trecere prin Brașov. Orașul este înconjurat de munți și e imposibil să nu-i observi din orice colț. Atunci am simțit că ceva nu e în regulă privindu-i. Jumătate de an mai târziu, am revenit în calitate de turist pentru a vizita aceste locuri. De atunci Brașovul și munții au un loc special în inima mea.

- Una dintre instituțiile care te-au format în calitate de ghid este și Școala de mers pe munte Tășuleasa Social. Poți să ne povestești mai multe despre ce a însemnat aceasta pentru tine? L-ai cunoscut pe Tibi Ușeriu? 

- Școala de Mers pe Munte Tășuleasa nu formează ghizi, ea mai degrabă are ca scop familiarizarea ta cu munții. A fost o experiență interesantă. Am cunoscut oameni frumoși și iubitori de natură. Da, la aceste cursuri l-am cunoscut pe Tibi Ușeriu. Este un fenomen acest Super Om. De atunci ne-am mai văzut de vreo câteva ori la Chișinău și la Bistrița-Năsăud, Munții Călimani.

- Când ai pornit în această călătorie numită Aventura Montană? Cu ce este diferită de o agenție de turism?

- Aventura Montana nu este agenție de turism. Mai degrabă e o platformă prin care ne putem cunoaște iubitorii de munte. În ultima perioadă am cam uitat de promovarea Aventurei Montane, pentru că sunt membru de 4 ani în alt club montan din Republica Moldova și îmi ia tot timpul liber. În calitate de ghid montan activez anume la acest club -  Xstyle Adventure Club.

- Ce servicii oferă un ghid montan? Cine sunt oamenii care se aventurează să pornească în escaladarea munților?

- Ghidul Montan Național este un ghid turistic specializat să conducă, să înveţe, să acorde suport şi să instruiască clienţii săi, contra cost sau voluntar, în toate zonele montane din România, indiferent de anotimp. Un simplu ghid turistic nu are competențe în zona montană. Vorbesc de România, pentru că acolo am atestat de ghid montan.

Turiștii mei sunt persoane de toate vârstele, indiferent de sex, apartenență etnică. Oricine are o condiție fizică bună poate merge pe munte.

- Cât este pasiune și cât e meserie în ceea ce faci? 

- La început a fost pasiune, iar acum e pasiune și muncă. Muncesc din pasiune și îmi place la nebunie ceea ce fac.

- Ai reușit să cutreieri suficient România și Republica Moldova, ce ar trebui să cunoaștem despre natura, munții, câmpiile și satele din acest spațiu? Cât de valorificate sunt resursele turistice din aceste locuri?

„Munții noștri aur poartă”, spunea Octavian Goga. Eu aș spune că, în afară de munți, și natura acestor locuri aur poartă. Dacă e să vorbesc de acest pământ românesc, pot să afirm că nu există în toată Europa alt stat care să aibă atâtea atracții turistice: mare, Dunăre și delta Dunării, cetăți și castele, mănăstiri, peșteri, saline, lacuri, munți, păduri seculare virgine, ape termale, cascade și nu în ultimul rând Istorie. Valorificarea resurselor turistice depinde de mulți factori, nu doar de bani. Cu părere de rău, foarte multe locuri deosebite și unice nu sunt valorificate, ba chiar deloc. Sper că situația se va schimba, iar acest lucru depinde în mare parte de politicile statului.

- În aceste timpuri, cum activează un ghid de turism? Când vor fi reluate călătoriile? Tu unde vrei să ajungi după ce este scoasă starea de urgență?

- Eu de fapt în afară de ghid montan mai sunt și ghid național, și ghid local. Pe munți acum nu urc, dar studiez istoria locurilor pentru a cunoaște mai mult. Sper pe la sfârșitul verii să revenim la normal și să reluăm organizarea la majoritatea turelor pe munte. Aștept cu nerăbdare să ajung pe munte, în România. 

- Recomandări pentru cei care vor să-și descopere pasiunea pentru călătorii…

- Nu stați în casă, dar mergeți să cunoașteți lumea mare. Sună absurd în această perioadă, dar e adevărat.

- Lecții, revelații trăite când ajungeai pe cele mai înalte vârfuri montane...

- Sentimente contradictorii te cuprind când ajungi pe vârfuri, iar acestea te marchează de fiecare dată. Nu te poți întoarce acasă cu aceleași gânduri cu care ai plecat. Probabil fiecare ar trebui să încerce să ridice măcar un vârf de munte. Cifrele, înălțimile și recordurile aici nu contează. Am învățat multe lecții iar cea mai importantă probabil este că vârful muntelui e doar jumătate de drum.

Fotografii: Arhiva personală

Paulina Gușan-Polschi

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.