Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Poartă ie cu mândrie: de la Holercani la Oxford

Poartă ie cu mândrie: de la Holercani la Oxford imprimare

24.06.2014  

Concursul „Mândria” din cadrul Festivalului „IA Mania” a oferit o șansă pentru 11 designeri din Moldova să-și prezinte colecțiile inspirate din motive naționale, iar învingătorul va participa la Săptămâna Modei de la Oxford, Marea Britanie.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Una dintre cele mai așteptate etape a Festivalului „IA Mania”, care s-a desfăşurat la Holercani la 21 iunie 2014, a fost concursul tinerilor designeri „Mândria”. 11 tineri designeri au intrat în concurs pentru premiul cel mare - participarea la Săptămâna Modei de la Oxford, Marea Britanie.

„M-am înscris în concursul Mândria pentru a obține o nouă experiență. Am vrut să-mi cunosc puterile și să-mi arăt talentul. Și bineînțeles marele premiu a fost un imbold pentru toți designerii. Colecția mea se numește „The will”, ceea ce înseamnă în traducere testament. Strămoșii noștri ne-au lăsat ca moștenire o cultură frumoasă și bogată, ea trebuie păstrată cu grijă și mândrie”, a mărturisit Ana Tarasiuc.

„Această colecție este destinată tinerilor active, ce duc un mod de viață dinamic. Am folosit croială comodă și stofe naturale, ca decor sunt ornamente printate și brodate manual. Sursa de inspirație este ia. Am încercat să o redau într-o manieră modernă, folosind influențe sportive. Ideea colecției a coincis cu produsul final, sunt foarte mulțumită”, spune Ana Tarasiuc.

IA_Mania

Fiecare designer, pe lângă modelele alese, au reprezentat colecția cu o vedetă. Printre aceastea s-au remarcat: Tania Cerga și fetița ei  Izel, Olia Tira, Mihaela Strâmbeanu, Doina Popa, Valeria Stoica, Eugen Cochin, Mihaela Sîrbu și Irina Negară.

Doina Gangan a spus că prin participarea ei a dorit să susțină promovarea culturii noastre. „Colecția pe care am creat-o este destinată tinerelor romantice care preferă stilul minimalist și elegant. Mi-a luat două luni să pregătesc colecția, toate broderiile sunt manuale, simbolizând pomul vieții, soarele, apa curgătoare și alte motive întâlnite în costumul românesc”, a spus tânărul designer Doina Gangan.

IA_Mania

„Această participare a fost pentru mine o provocare. Am dorit nespus de mult să fac ceva în care s-ar regăsi oricare domniță sau doamnă. Cred că cel mai important lucru e să înțeleagă că ia nu e doar o particică din istorie, dar ceea ce suntem și purtăm în orice împrejurări și în oricare capăt al lumii”, a zis Dana Lucovețchi.

IA_Mania

Tânăra Irina Madan a povestit cu mândrie că are o dragoste specială pentru ornamentele stilului național, fapt ce a motivat-o să participe la concursul „Mândria”.

„Colecția pe care am denumit-o „Lelița”  este foarte colorată și veselă. Am în colecție 6 ținute – toate brodate și pictate manual. Picturile de pe vestimentație reprezintă dovezi ale inspirației din poveștile lui Ion Creangă: „Punguța cu doi bani”, „Capra cu trei iezi”, „Fata babei și fata moșneagului”. În 3 luni mi-am realizat ideea și sunt foarte fericită. Sunt plină de vise și abia aștept să le realizez”, a explicat Irina Madan.

IA_Mania

Iulia Efros mulțumește organizatorii concursului, pentru că ei au motivat-o pe Iulia să caute noi tehnici de abordare a stilului tradițional, metode curioase și trăsnite. Pentru ea participarea la concurs a fost mai dificilă pentru că se pregătea în același timp pentru sesiune. Erau momente când din lipsă de cunostințe în domeniu credeam că nu mai rezist, ajungeam la ideea că „vreau, dar nustiu cum”. Însă până la urmă am realizat colecția „Vița-de-vie” cu brio. Colecția este spectaculoasă prin imprimeurile manuale. Stofele fine și libere, au fost mai mult decât o copie exactă a portului popular, mai degrabă o stilizare delicată cu note distinctive”, a povestit Iulia.

IA_Mania

Mărioara Onu prin frumusețea și simplitatea creației sale a vrut să arate publicului o colecție de produse cu inspirație etnică foarte subtilă, cu elemente decorative echiibrate și forme vestimentare clasice.

IA_Mania

Tatiana Balaban a povestit că, de fapt, creația ei are menirea de a descoperi femeia în toate aspectele și rolurile ei – mamă, soție, fiică, soră etc: „menirea de a demonstra cât e de frumoasă, cât e de diferită și cât de mult poate inspira o femeie”.

IA_Mania

Câștigătoarele marelui premiu au fost echipa Soulmates a căror colecție intitulată „Zbor” va zbura către Oxford. 

„De ce „Zbor”? Pentru că aceasta era starea noastră interioară în momentul creației. Am avut o idee ce ne obseda într-o oarecare măsură de ceva vreme și timp de aproximativ 4 luni a luat naștere și „Zbor-ul”. În momentul materializării au fost și întorsături neașteptate, însă  până la urmă a ieșit chiar mai bine”, a adaugat echipa Soulmates.

IA_Mania

Cristina Robu | stagiară Stiripozitive.eu

Imagini: Mircea Zatuşevschi, Marcel Stratulat, Madein.md, Perfecte.md

IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014 IA_Mania_2014
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.