Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Marcel Dogotari. Tânărul din Moldova care a descoperit în Germania că învățătura poate fi neobișnuită

Marcel Dogotari. Tânărul din Moldova care a descoperit în Germania că învățătura poate fi neobișnuită imprimare

02.07.2014  

A aplicat la 3 universități în economie, dar a ales mediul. Marcel Dogotari este student în Germania și împărtășește cu noi experiența și sfaturile sale pentru tinerii studenți. În ideea de a schimba mediul din Moldova.

Votează: 4.7/5 (3 Voturi )

Marcel Dogotari este unul dintre tinerii ambiţioşi care nu renunţă la propriile vise. Era student la Chişinău şi credea că aici îşi va petrece şi restul timpului. Viaţa însă l-a pus la încercare. Înarmat cu cunoştinţe şi o dorinţă arzătoare de a schimba ceva, Marcel a început să-şi realizeze obiectivele. Astfel, luând totul de la început, a ajuns în Germania.

„Am ales anume această ţară pentru că aveam nevoie de stabilitate şi îmi doream studii de calitate înaltă. A fost mai mult totul spontan alegerea facultăţii. La început căutam ceva care să aibă tangenţe cu economia şi finanţele, era ceea ce studiam la Chişinău şi chiar îmi plăcea”, explică Marcel Dogotari.

Marcel_Dogotari

Aplicând la 3 universităţi concomitent a fost admis la economie, dar s-a răzgândit. A luat-o pe o altă cale şi a devenit student la Universitatea Hochschule Rhein-Waal din Duisburg. „Acum îmi fac studiile la Facultatea de Energetică şi Mediu. E ceva diferit de tot ce-mi doream. Nu regret că am refuzat să merg la cealaltă universitate. În sfârşit, am descoperit că şi învăţătura poate fi neobişnuită”, afirmă Marcel.

„Este bine cunoscut faptul că metodele de predare în Republica Moldova şi Germania sunt total diferite. Aici studentul este pus în situaţii de a se descurca singur cu sarcinile propuse. Astfel începi să „înveţi a învăţa”. Este o metodă foarte eficientă care te face să devii independent şi să te bazezi permanent doar pe forţele proprii. Studiile germane oferă o gamă vastă de posibilităţi, dar şi cerinţe stricte. Viaţa studenţească aici, în afară de multe distracţii şi amintiri impresionante, mai include şi o muncă asiduă”, ne-a marturisit studentul.

Pe lângă studii tânărul preferă să organizeze diverse excursii, concerte, seminare. „Minim de 2 ori pe lună toţi studenţii pot pleca într-o excursie prin Germania sau alte ţări vecine. Aşa tip de activităţi ne unesc şi mai mult. Unele cunoştinţe teoritice pot fi aplicate nemijlocit în practică. Este foarte util acest lucru”, adaugă Marcel.

Marcel_Dogotari

Plecarea într-o ţară străină mereu e însoţită de mult dor şi multe amintiri, iar lui Marcel îi este dor de zeama de casă, ne-a spus-o cu zâmbetul pe buze. „Atunci când locuieşti într-o altă atmosferă, cu o cultură diferită e bine, dar uneori apare şi un sentiment de melancolie. Aş dori să-mi revăd toţi prietenii şi desigur, familia. Ei sunt cei care mă susţin în clipele dificile”, spune el.

Iar despre germani ne-a spus că nu sunt atât de distanţaţi şi indiferenţi cum îi consideră majoritatea. „E doar o chestiune de timp pentru a-i putea cunoaşte mai bine. Odată ce ai intrat în cercul lor de comunicare, ei devin foarte sociabili. Germania, în general, este impresionantă. Fiecare regiune îşi are propriile tradiţii şi obiceiuri. Respectul faţă de cei din jur la fel este important. Stima e indispensabilă, acest fapt fiind foarte important”, consideră Marcel.

Dorinţa de reîntoarcere persistă totuşi la Marcel. Pentru viitor el nu exclude şansa de a reveni în Republica Moldova şi a contribui cu toate cunoştinţele acumulate la dezvoltarea ţării noastre. „Perspectiva de a mă întoarce oricând există. E perfect atunci când ai posibilitatea de a locui acasă, alături de cei dragi şi totodată să mai şi aduci un aport semnificativ în evoluţia societăţii. Sper că într-o zi şi acest vis va deveni realitate”, zice tânărul.

Și așa cum tot mai mult ia amploare ideea de a studia peste hotare și tinerii sunt tentaţi de noi aventuri şi noi experiențe Marcel le-a sugerat: „E bine atunci când ai un scop bine stabilit. Dacă cineva vrea să plece, nu e corect să încerci să-l răzgândeşti. Cu siguranţa nu va funcţiona. Viaţa e una şi trebuie trăită după propriul plac. Încercaţi mereu. Nu vă anulaţi planurile în favoarea altor convingeri. Îndrăzniţi şi veţi descoperi că nimic nu e imposibil”, ne-a zis Marcel.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu

Marcel_Dogotari Marcel_Dogotari Marcel_Dogotari
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.