Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Episodul 1 | Viorica Bucuci, moldoveanca care decorează măști la Veneția

Episodul 1 | Viorica Bucuci, moldoveanca care decorează măști la Veneția imprimare

03.07.2014  

A făcut studii la Chișinău în domeniul relațiilor economice internaționale, dar s-a regăsit în altă profesie la Veneţia. Viorica Bucuci este protagonista primului episod al unui serial al nostru în care oamenii s-au afirmat şi au reuşit în alte profesii decât în cele în care şi-au făcut studiile.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Moldoveanca Viorica Bucuci pictează şi decorează măşti de nouă ani la Veneţia şi spune că îi este dor de acest oraş atunci când pleacă în vacanţă.   

Viorica Bucuci a făcut studii de relaţii economice internaţionale, însă nu i-a fost uşor să-şi găsească un loc de muncă în domeniu şi a decis să-şi aplice cunoştinţele şi deprinderile în domeniul artelor.

Din 2005 Viorica a plecat în Italia, la Veneția. „E orașul inspirațiilor pentru mine, Veneția e romantică și când plec pe ceva timp în vacanță îmi lipsește”, adaugă moldoveanca.

Viorica_Boiciuc

A început să lucreze după 3 luni de la sosirea ei în Italia la „AtelierMarega și continuă să muncească acolo până în ziua de astăzi. „AtelierMarega” este un atelier de măști venețiene care are patru magazine, unde lucrează 10 persoane care decorează și vând măști.

„Inițial lucram la decorațiile măștii cu foițe de aur, am continuat cu tehnica de crackle, cu dantele, macrameu, pene de struț etc.”, povestește Viorica.

Viorica_Boiciuc

Ea a mai explicat că etapele creării unei măști sunt următoarele: se face întâi forma papier-mâché din hârtie și clei cu ajutorul unei forme-negativ din piatră. Mai multe straturi de bucăți de hârtie se lipesc cu clei vinavil, iar după ce se usucă se dezlipește de la negativ, se decupează ochii și se începe decorația specifică măștii: desen, aurirea cu foițe de argint sau aur, învechirea cu crackle, pânză velutată, macrameu etc.

Viorica_Boiciuc

„Ca să meargă mai repede producerea, se implică 2-3 persoane, chiar și în zilele de odihnă ne înlocuim ca să nu stea locului manufactura. Dar sunt unele decorări care le poate face doar cineva dintre noi, de exemplu eu mă descurc mai bine cu crakele, macrameu și cu penele, de aceea de obicei le fac doar eu. Alți colegi fac altceva mai bine ”, spune Viorica.

Viorica_Boiciuc

Prețul unei măști la care lucrează e în medie de la 55 la 350 euro. „Îmi place rezultatul muncii mele și al colegilor mei. Suntem o echipă bună și suntem mândri de fiecare dată când realizăm o mască nouă”, afirmă Viorica Bucuci.

Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc Viorica_Boiciuc
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.