Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  La 7800 de km de casă, Olga mănâncă bomboane moldoveneşti

La 7800 de km de casă, Olga mănâncă bomboane moldoveneşti imprimare

07.07.2014  

Olga a reuşit. Şi-a abandonat amintirile într-o cutie din apartament, şi-a aranjat frumos visele în valiză, şi-a luat inima-n dinţi şi a plecat. Olga Guţan, eleva Liceului Teoretic „Gaudeamus”, a făcut toate astea şi acum mănâncă bomboane moldoveneşti la aproape opt mii de kilometri depărtare de casă. Cum a reuşit?

Votează: 4.5/5 (4 Voturi )

În fiecare an United World Colleges (UWC) selectează tineri din Republica Moldova pentru a le oferi o şansă de schimb de experienţă, făcându-şi studiile peste hotare. În 2013, Olga Guţan a fost selectată să participe la schimbul de experienţă organizat de UWC şi a plecat să studieze timp de doi ani la Colegiul Li Po Chun din Hong Kong.

Din momentul în care a aflat că a reuşit, viaţa Olgăi s-a schimbat. Iniţial, i-a luat ceva timp până s-a obişnuit cu ideea, însă şocul şi fericirea simţite câteva zile după veste au fost rapid umbrite de grămada de documente pe care trebuia să le pregătească.

A avut nevoie de timp, caracter și multă, foarte multă răbdare. Întrebând-o dacă nu i-a fost frică să plece, Olga a răspuns: „Nu. Îmi doream asta cu atâta disperare, încât în clipa în care m-am văzut cu viza și cu biletele de avion în mână, nimic nu mai conta".

Prieteni din 80 de ţări                                     

Ajunsă acolo, Olga a fost înconjurată de schimbări la care trebuia să facă faţă. A dat de un sistem total nou de învățământ, de un mod de predare mult mai diferit decât în Moldova. Şi-a făcut prieteni care erau reprezentaţii celor aproximativ 80 de țări, iar aceştia aveau propriile obiceiuri, la fel de interesante și neobișnuite precum tradițiile moldovenești. Olga crede că asta a fost marea ei șansă de a merge mai departe, de a-și schimba viața.

În Hong Kong, Olga Guţan n-a uitat de pasiunile pe care le avea în Moldova: lectura și teatrul. Atunci când era pe „tărâmurile moldoveneşti", avea mai mereu o carte în rucsac și multe altele acasă, care erau în lista de lectură. Nu s-a schimbat nimic după ce s-a văzut atât de departe de casă. Privitor la teatru, a fost o alegere pe care a făcut-o singură. S-a înscris la orele de actorie și s-a simțit foarte bine. Şi a reușit să obţină o experiență de neuitat în acest domeniu.

Așa a trecut primul an de schimb de experiență. Astăzi Olga cutreieră străzile din Moldova. La întrebarea dacă i-a fost dor de casă, răspuns simplu: „Casa e o noțiune extrem de vastă. Nu știu".

Din spusele ei, aici nu se întâmplă nimic deosebit, simte cum trec săptămânile, cum are foarte mult de lucru pentru școală, iar tot ce reușește să facă e să treacă prin vară, marcând zilele pe calendarul de pe frigider.

Cât despre schimbări, „sunt multe și niciuna", spune Olga. A schimbat ea modul în care percepe anumiți oameni și anumite situații. În esență, a rămas aceeași Olga, însă prioritățile îi sunt diferite și a învățat lecții destul de valoroase la 7800 km de casă. Ce ține de cei de aici, nu este în măsură să-i judece dacă s-au schimbat sau nu. 

„Te rog să caracterizezi prin 5 cuvinte viaţa ta dinaintea plecării".

„Gaudeamus, vulnerabilitate, copil, micul ceai, inconştienţă", spune Olga.

„Şi care-s cuvintele ce caracterizează viaţa ta de acum?"

„UWC, thai pants, independenţă, culori, responsabilitate".

Dacă ar avea şansa să schimbe decizia pe care a făcut-o, n-ar folosi această şansă. Ar alege să rămână acolo unde este acum.

La sfârşitul verii, Olga pleacă înapoi în Hong Kong, acolo unde ar lua - dac-ar putea - toate gutuile din Moldova.

Mihaela Guţu | stagiară Stiripozitive.eu

Olga Guţan
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.