Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Julian Oviedo – tânărul columbian care a descoperit Republica Moldova

Julian Oviedo – tânărul columbian care a descoperit Republica Moldova imprimare

09.07.2014  

Julian Oviedo este originar din Columbia și a dorit să descopere o altă cultură. Republica Moldova a devenit a doua casă pentru el, aici a petrecut un an plin de aventuri şi clipe de neuitat.

Votează: 4.0/5 (4 Voturi )

Alegerea de a-şi face stagierea în Moldova i-a venit lui Julian Oveido spontan. Obținând toate documentele necesare, înarmat cu entuziasm și multe speranţe, Julian a pornit într-o călătorie lungă.

„Am petrecut în Moldova aproape un an, iar recent, în mai, am revenit în Columbia. Am avut o experienţă impresionantă. Sunt fericit că am făcut anume această alegere. Republica Moldova mi-a oferit o mulţime de oportunităţi şi amintiri deosebite. Aici am cunoscut oameni frumoşi, simpli şi ospitalieri. E ceva caracteristic vouă, moldovenilor. Mereu sunteţi primitori, gata să ajutaţi pe cineva. Acest fapt m-a uimit şi mi-a plăcut enorm”, povesteşte Julian.

El a comparat Moldova cu Columbia. „Să ştiţi că avem ceva în comun! Suntem două popoare foarte deschise, prietenoase şi tuturor ne place muzica bună şi distracţiile”, zice tânărul.

Julian_Oviedo

În Moldova, Julian a avut şi un post de muncă. A coordonat cu Departamentul de Exchange al tinerilor implicaţi în Organizaţia Internaţională pentru studenţi „AIESEC”.

„Pe lângă lucrul pe care-l aveam, am fost implicat şi în alte proiecte. Am fost mentor pentru câteva grupe de elevi şi studenţi, am făcut training-uri şi am încercat să fiu mereu prezent la majoritatea evenimentelor de caritate organizate atât la Chisinău, cât şi în alte regiuni ale ţării”, explică columbianul.

„În Moldova, am vizitat multe locuri pitoreşti care m-au impresionat. Am reuşit să vizitez Orheiul Vechi, orașul Bălţi, Trăbujeni, Cahul, Străşeni și altele. Aveţi o ţară extrem de frumoasă şi multicoloră! Am rămas frapat de toată ambundenţa de culori ale Chişinăului, atunci când abia am sosit. Foarte rar acum mai poţi găsi un oraş atât de verde”, relatează Julian.

Julian_Oviedo

Ca un adevărat explorator, Julian a profitat de toate posibilităţile de a cunoaşte în totalitate cultura noastră. A interacţionat mult cu oamenii de aici, a fost la câteva concerte de muzică tradiţională și chiar a învăţat puțin să vorbească limba română.

„Bucatele autohtone mi-au plăcut foarte mult. Probabil nu mă voi sătura niciodată de plăcintele moldoveneşti. Am încercat să cunosc cât mai mult din tradiţii şi obiceiuri, căci aceste aspecte de fapt şi constituie cultura unui stat. Muzica moldovenească e foarte vioaie, iar dansurile te ameţesc la propriu! Totul are un farmec al său, unic”, adaugă Julian.

La întrebarea ce ar dori să ia cu sine din Moldova în Columbia, Julian a spus : „Am adus acasă vin, dulciuri şi ceai. Cred că sună haios, dar mi-a plăcut că în Moldova lumea bea ceai atât de mult. E ca o tradiţie”, spune tânărul.

Această experienţă unică va rămâne permanent în memoria lui Julian Oviedo. Republica Moldova i-a fost una dintre cele mai ospitaliere gazde de care a avut parte vreodată. Anume aici şi-a făcut noi prieteni, a cunoscut şi cutreierat alte meleaguri.

Julian_Oviedo

„În urma fiecărei călătorii, orice om trece printr-o metamorfoză. Ţi se modifică viziunile asupra multor subiecte şi treptat devii o altă persoană. Pe mine acest stagiu m-a făcut să fiu mult mai independent şi responsabil. Am avut libertatea totală de a lua decizii, acestui fapt îi sunt recunăscător familiei mele care mă susţine în orice iniţiativă pe care o iau. Mama este cea care e mereu alături, mă îndrumă şi crede în mine! E o mare fericire că sunt înconjurat de oameni binevoitori şi sufletişti”, mărturisește Julian cu un zâmbet sincer pe buze.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu

Julian_Oviedo Julian_Oviedo Julian_Oviedo Julian_Oviedo Julian_Oviedo Julian_Oviedo
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.