Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Orchestra din familia lui Pantelemon Sclifos

Orchestra din familia lui Pantelemon Sclifos imprimare

11.07.2014  

Copiii și nepoții lui Pantelemon Sclifos formează o adevărată orchestră atunci când se adună împreună.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

La o vârstă înaintată, Pantelemon Sclifos, din satul Ustia, raionul Dubăsari, continuă să aşeze cuvinte și emoţii pe filă.

A început să scrie de când era în armată, din 1957. Îi trimitea mamei versuri, explicând că în aramată totul este bine şi tot prin rimă întreba cum e în sat.

Pantelemon_Sclifos

„Mama nu aprecia ce-i scriam eu, a zis să nu mai compun şi să trimit scrisori aşa cum scriu ceilalţi baieţi din armată. Din acel moment m-am oprit să mai scriu versuri. A fost una din marele greşeli comise în viaţa mea”, ne-a mărturisit Pantelemon Sclifos.

Pantelemon_Sclifos

Din cauza unei nenorociri, în 1978, a fost internat în spital. Mergând pe coridoarele sumbre ale spitalului, a auzit un cuc. A mers în cameră și lângă fereastră a început a scrie versuri:

Dimineaţa cu lumină

Cântă cucul în grădină,

Dar eu stau închis în casă

Lacrimi din ochi mi se varsă…”

„Şi cât timp am petrecut în spital, mereu mă aşezam lângă fereastră şi scriam”, ne-a povestit Pantelemon Sclifos. În prezent are sute de poezii scrise.

O familie de muzicieni

Pe lângă darul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, Pantelemon Sclifos, este tată a trei copii şi un bunel minunat. A crescut 3 copii deştepţi, talentaţi și inteligenţi. Soţia sa, Tecla, a decedat cu mulţi ani în urmă.

Constantin, fiul cel mai mare, a absolvit colegiul „Ştefan Neaga”. Instrumentul la care cantă este trombonul.

Victoria, unica fiică, a studiat vioara, în oraşul Criuleni.

Fiul cel mai mic, Andrei, este cunoscut datorită lucrărilor sale frumoase şi originale, din ceramică. El dă viaţă lutului. La fel ca şi fratele şi sora, Andrei Sclifos a studiat un instrument muzical, cornul.

Copiii lui Constantin, fiul cel mai mare a lui Pantelemon Sclifos, are 3 copii muzicieni în casă. Constanţa cântă la oboi. Dumitru cântă la tubă.

Olesea_la_pian

Și fiica cea mai mică, Olesea este pasionată de pian. Este un adevărat concert când merg repetiţiile în casă lui Constantin Sclifos.

Iar de sărbători, când se adună copiii și nepoții în casa lui Pantelemon Sclifos, formează împreună o adevărată orchestră.

Axenia Chirilov | stagiară Stiripozitive.eu

Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos Pantelemon_Sclifos
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.