Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Cătălina Iucal: „Îmi place enorm să comunic cu oamenii şi să-i ajut cu tot ce pot”

Cătălina Iucal: „Îmi place enorm să comunic cu oamenii şi să-i ajut cu tot ce pot” imprimare

21.08.2014  

Oratoria ocupă un loc primordial în viaţa Cătălinei Iucal. Această tânără optimistă depunde un efort enorm pentru a schimba viziunile oamenilor prin intermediul unor discursuri pătrunzătoare. Şi-a descoperit talentul oratoric încă din frageda copilărie, iar cu timpul acesta a început să evolueze.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Activez în acest domeniu de când mă știu. Aveam de mică niște cauze pentru care țineam discursuri pentru vecini. Niște amintiri frumoase. Am început însă să instruiesc pe alții și să împart din ceea ce cunosc cu aproximativ 5 ani în urmă. Pasiunea aceasta m-a descoperit pe mine. Nu pot să îmi dau seama care ar fi un termen temporal exact, însă cred că este unul dintre darurile lui Dumnezeu. Termenul de oratorie mi-l pot asuma abia pentru vârsta la care am început să activez ca și voluntar, când eram în situația de a îndemna și alți tineri la acțiune, de a schimba atitudinea cetățenilor”, povesteşte Cătălina Iucal.

Tânăra ne-a și explicat ce este oratoria și ce este comunicarea: „Oratoria este arta de a structura, organiza și ține discursuri. Comunicarea este setul de modalități prin care are loc transmiterea de informații. Ambele implică un emițător și un receptor. Așadar implică o relație continuă, ține de oameni și pentru oameni. Pentru societate, pentru mediul de afaceri, non profit, familie și alte ambianțe, comunicarea și oratoria este elementul evolutiv, de conciliere, de inspirație”.

Cătălina Iucal

Pentru a-i ajuta pe alţii să acumuleze noi cunoştinţe şi curaj, Cătălina a contribuit la fondarea Clubului Oratorilor. Este o oportunitate unică pentru cei care doresc să-si dezvolte calităţi utile care vor fi necesare nu doar în momentul unui discurs, dar şi în viaţa cotidiană. „Clubul s-a creat singur din necesitate. Nu îl menține nimeni. Crește pentru că este nevoie de o astfel de instituție. Fiecare generație de membri îl dezvoltă tot mai mult. Când nu va mai fi nevoie de el, va dispărea și mă voi bucura atunci, pentru că asta ar însemna că oratorie este obiect de studiu în școală sau vine la pachet cu ADN-ul nostru”, adaugă Cătălina Iucal.

„Integritatea, capacitatea de a transmite emoții și cunoașterea bună a domeniului, a cauzei lui sunt abilităţile de bază ale unui orator bun. Și da, un orator are o cauză pe care o susține, pentru care pledează cu intenționalitate”, explică Cătălina.

Cătălina Iucal

Orice activitate se compune din talent şi muncă asiduă, iar oratoria nu este o excepţie. Pentru a creşte profesional, e nevoie de multă perseverenţă şi dăruire de sine.

„Cei cu talentul înnăscut de a vorbi mult au de lucrat la a vorbi cu înțelepciune, iar cei care îl dezvoltă au toate șansele să atingă succesul prin îndrăzneală și curaj”, ne mai spune Cătălina Iucal

Pe lângă oratorie, Cătălina se implică activ şi în alte proiecte sociale, menite să imbunătăţească societatea. „Sunt trainer de liderism și consultant în comunicare organizațională. Realizez traduceri pentru un proiect de oftalmologie, aflat în premieră pentru Moldova, sunt coordonator al unui program de liderism pentru tinerii cu dizabilități. Mă ocup de comunicarea cu partenerii a unui proiect pentru fetițe la Sângerei. Îmi place enorm să comunic cu oamenii şi să-i ajut cu tot ce pot”, povestește tânăra.

Cătălina Iucal

„Oratoria nu îmi este hobby. Uneori este instrumentul numărul unu la care apelez în lupta pentru realizarea unui scop, alteori este cea mai mare piedică. Sunt momente când este scuza unora ca să nu vorbească și să mă trimită pe mine pe scenă. Îmi revărs în discurs emoțiile și gândurile la fel ca un artist, încerc să desenez pe fețele oamenilor lacrimi, furie, dezaprobare, iubire, etc. După discursurile de acest fel, de obicei nu îmi găsesc liniștea. Mă simt exact ca un artist cu „opera deschisă”, în care relația operă-consumator este una continuă. Precum vedeți, nu e chiar prilej de fericire. Este însă ceea ce îmi place să învăț, să studiez și să exersez”, încheie Cătălina Iucal, tânara pasionată de comunicare.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu 

Cătălina Iucal Cătălina Iucal Cătălina Iucal Cătălina Iucal
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.