Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Veronica Guranda-Baczyński: „Port Republica Moldova cu mine, oriunde aş fi!”

Veronica Guranda-Baczyński: „Port Republica Moldova cu mine, oriunde aş fi!” imprimare

28.08.2014  

Veronica Guranda-Baczyński este tânăra studentă din Republica Moldova care, oriunde s-ar afla - în Anglia, Franța, Italia, Germania sau Suedia - se mândrește că s-a născut în Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Veronica Guranda-Baczyński este moldoveanca care a decis să încalce standartele şi stereotipurile: a ales să-şi facă studiile în Anglia, ţara care mai apoi i-a oferit o sumedenie de oportunităţi neaşteptate. „Am amplicat la colegiul Seaford College prin intermediul unui program de burse încă pe timpul când eram clasa a 10-a. Am făcut-o deoarece simţeam că mă sufoc. Aveam nevoie de ceva nou, un altfel de anturaj - o țară atât de specială pentru mine, Anglia. Când am ajuns pentru prima oară acolo, mă simţeam ciudat. Trebuia să mă mobilizez foarte rapid şi să intru în ritmul anului şcolar. Am petrecut doi ani deosebiţi în acest colegiu”, ne relatează Veronica.

Veronica Guranda

Cu toţii suntem obişnuiţi să urmăm acest lanţ constant şcoală-universitate-serviciu, Veronica însă şi-a luat un an de pauză după absolvirea colegiului.

„Am revenit acasă, în Moldova, pentru aproximativ un an. A fost un timp foarte util pentru mine. Anume atunci am realizat că fiecare îşi hotărăşte soarta în totalitate şi nu e neapărat să urmezi un plan prestabilit. În aceste luni, am călătorit mult prin Franţa, Italia, Germania şi Suedia. Am lucrat concomitent în mai multe locuri şi pur şi simplu încercam să savurez fiecare clipă petrecută alături de cei dragi. După toate acestea, am decis să încep o altă treaptă importantă în viaţa mea. Am fost acceptată la Facultatea de Literatură engleză, spaniolă şi franceză în cadrul Universităţii Durham. A fost un vis pe care-l aveam de mult timp. Să pot combina aceste trei limbi într-o singură facultate, iar unica şansă era doar în această universitate. Eram nespus de fericită, căci în sfârşit mi s-a realizat o dorinţă atât de importantă”, zice tânăra.

Veronica Guranda

Universitatea n-a fost ultima destinaţie a Veronicăi. După trei ani de învăţătură, acum, în septembrie, ea pleacă să-şi continue această experienţă impresionantă în una dintre cele mai vechi şi prestigioase universităţi din Europa - Sorbonne de la Paris.

Veronica Guranda

„Da, este un drum lung pe care-l parcurg, dar îmi place la nebunie. Ador să cunosc persoane noi, entuziasmate, care sunt mereu gata să te ajute fără a primi ceva în schimb. Îmi place cultura altor ţări, dar oriunde nu m-aş afla încerc să promovez Moldova. Rămân adesea plăcut surprinsă că unii străini cunosc date istorice şi în general, multă informaţie despre ţara mea. Mă mândresc enorm că m-am născut aici şi voi încerca să ajut Republica Moldova cu tot ce-mi stă în puteri. Îmi place să văd că treptat se schimbă modul de gândire al societăţii noastre,se modernizează conceptele şi oamenii devin mult mai deschişi!”, exclamă cu mândrie Veronica Guranda-Baczyński.

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu 

Veronica Guranda Veronica Guranda Veronica Guranda
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.