Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  O sâmbătă la Londra cu doi tineri din Moldova: Polina Panainte-Culeac şi Petru Culeac

O sâmbătă la Londra cu doi tineri din Moldova: Polina Panainte-Culeac şi Petru Culeac imprimare

Biblioteca şi lecturile, plimbările şi ceaiul de la ora 5, cumpărăturile din magazinele aparatele înlocuiesc casierii şi cina în familie

26.03.2012  

Doi tineri din Moldova – Polina Panainte-Culeac, masterandă la University College London, şi Petru Culeac, doctorand la Universitatea din Viena, Austria, ne-au povestit în cuvinte şi imagini cum a fost ziua lor de sâmbătă, 24 martie 2012, la Londra, cu plimbări pe locurile în care s-a filmat „Gladiatorul” şi cu ceaiul obligatoriu de la ora 5.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Polina şi Petru au fost astfel în această sâmbătă ghizii Ştirilor pozitive în capitala britanică şi, cu această ocazie, au dezvăluit şi preocupările lor de week-end de tineri originari din Moldova care îşi fac studiile în străinătate.  

Polina Panainte-Culeac este acum masterandă la University College London, deţinătoare a bursei Chevening a Guvernului Marii Britanii şi, până a pleca la Londra, a coordonat programe la Centrul de Documentare NATO din Chişinău. Din 4 august 2011, Polina este căsătorită cu Petru Culeac, doctorand în ştiinţe politice la Vienna School of Governance, Universitatea din Viena, Austria.

Pentru Polina şi Petru sâmbăta începe, ca şi restul zilelor săptămânii, cu mersul la Universitate. La ora 9 dimineaţă, în week-end, biblioteca University College London (UCL) e mult mai liniştită decât în zilele precedente. „Aşa că e o plăcere să-ţi faci lecturile aici", mărturisesc Polina şi Petru.

Biblioteca UCL oferă acces la mii de cărţi tipărite şi electronice. Aici sunt păstrate manuscrisele lui George Orwell sau Jeremy Bentham, scrisori ale prozatoarei Virginia Woolf, lucrările matematicianului Euclid (datate cu sec. XV-XVI) şi alte colecţii rare.

University College London a fost deschis în 1826, are un craniu celebru într-un safeu şi este a treia Universitate din Anglia, după Oxford şi Cambridge. Datorită locaţiei în centrul Londrei şi a valorii arhitecturale, la UCL au fost filmate secvenţe din filmul „Inception" (2010), „Gladiator" (2000), „Eyes Wide Shut" (Cu ochii larg închişi) (1999) ş.a.

Jeremy Bentham (1748-1832) este părintele spiritual al University College London şi fondatorul utilitarismului. Acesta stă în „cabinetul de lemn" pe hol, iar craniul său este păstrat în safeul universităţii.

Polina Panainte-Culeac, Byng Place, Londra.

„La dorinţa lui Bentham, acesta este inclus în listă ca participant la toate şedinţele Consiliului Director al UCL. Doar că nu participă la vot", povesteşte Polina, datorită unui motiv plauzibil: este decedat.

Renumitele cabine de telefon roşii, cândva omniprezente în Londra, sunt acum mai mult piese de mobilier urban şi puncte de atracţie turistică, alături de care să faci poze cu telefoanele care astăzi fotografiază şi fac încă atâtea şi atâtea.

Anul 2012 este unul important pentru Marea Britanie. În iunie se împlinesc 60 ani de la venirea la tron a Reginei Elisabeta a II-a, iar în iulie la Londra se vor desfăşura Jocurile Olimpice de Vară. Aşadar, construcţiile şi reconstrucţiile sunt în toi pentru a pregăti oraşul pentru marile evenimente din vară.

„O curiozitate pentru Marea Britanie sunt marcajele stradale, scrise pe asfalt lângă trotuar ca să îndemne pietonul: „Priveşte spre stânga" / „Priveşte spre dreapta" înainte de a traversa", remarcă Petru. Asta pentru a atenţiona că maşinile circulă invers aici - britanicii conduc pe stânga, dar nu pe dreapta ca în majoritatea ţărilor lumii.

Magazin de confecţii decorat cu foarte-foarte multe maşini de cusut.

Magazinele în Londra sunt atractive prin produsele expuse şi prin designul non- conformist. Unii preferă să decoreze interiorul cu un număr impresionant de maşini de cusut, alţii pun manechinelor din vitrine capete de vaca, de exemplu. Orice pentru a atrage atenţia cumpărătorilor!

„Am luat prânzul la China Town, unde ai o alegere foarte mare - de la mâncare chineză până la bucate birmaneze. Oferta zilei: rateàla Beijing", povestesc Polina şi Petru.

Petru Culeac în drum spre Saint James Park.

„Plimbarea necesară după masă am decis s-o facem în Parcul Saint James. În drum spre parc se află Trafalgar Square - Mecca turiştilor la Londra. Tot aici, o instalaţie indică zilele rămase până la Jocurile Olimpice".

Vedere din Saint James Park, 24 martie 2012

Parcul Saint James este cel mai vechi parc din proprietatea familiei regale britanice. Acesta ocupă 23 de hectare în centrul Londrei, între Buckingham Palace şi clădirile executivului britanic. Tineri, bătrâni, familii cu copii, cu toţii au ieşit la băi de soare în parc, în această zi de sâmbătă, 24 martie 2012 - întinşi pe iarbă sau şezlonguri.

Ceaiul de la ora 5 printre studenţi, cumpărăturile de sâmbătă şi cina acasă au încheiat această zi la Londra cu doi tineri din Moldova care îşi fac studiile în străinătate: Polina Panainte-Culeac şi Petru Culeac.

Nu avem poze de la cină, pentru că, înţelegem, este, totuşi, un moment al zilei în care oamenii au nevoie de intimitate, pentru a rămâne împreună cu bucuriile şi planurile lor.

 

Polina Panainte-Culeac în drum spre University College London, Gordon Street, Londra. Biblioteca University College London: cu manuscrise de Euclid sau George Orwell. Biblioteca University College London. Biblioteca University College London. Jeremy Bentham, părintele spiritual al University College London, în cabinetul de lemn pe holul UCL. Renumitele cabine de telefon roşii, Byng Place. Petru Culeac, Byng Place, Londra. Polina Panainte-Culeac, Byng Place, Londra. În preajma staţiei de metrou se distribuie gratuit ziare pentru diaspora. Iată şi „Ziarul Românesc”. Reparaţiile sunt în toi, la fel ca şi pregătirile pentru Diamond Jubilee şi Jocurile Olimpice. Indicator scris pe şosea „Priveşte spre stânga” / „Priveşte spre dreapta”. Escalator la o staţie de metrou. Panou în staţiile de metrou „Este uşor să observi controlorii. Ei arată la fel ca tine”. Magazin de confecţii decorat cu foarte multe maşini de cusut. Magazin de confecţii decorat cu foarte-foarte multe maşini de cusut. Intrarea în China Town. Raţe fripte în vitrine în China Town. Turbanele pot fi diferite, China Town. Turişti în Trafalgar Square. Instalaţie în Trafalgar Square care indică faptul la 24 martie 2012 erau 158 de zile până la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra. Copii din Chicago pozează cu cimpoistul oficial al Jocurilor Olimpice 2012, Trafalgar Square. Petru Culeac în drum spre Saint James Park. Vederi din Saint James Park, 24 martie 2012. Vederi din Saint James Park, 24 martie 2012. Vederi din Saint James Park, 24 martie 2012. Vederi din Saint James Park, 24 martie 2012. Vederi din Saint James Park, 24 martie 2012. Vedere a Clădirii Parlamentului cu Big Ben, Londra. La Londra nunţile se fac nu doar cu limuzine. Ceaiul de la ora 5 printre studenţii care încă nu au terminat de scris eseurile. Arta stradală la Londra. Ou de Paşti extremist… În magazine aparatele înlocuiesc casierii – cumpărătorii singuri îşi scanează produsele şi plătesc aparatului. Ultima staţie a acestei zile de sâmbătă. Polina şi Petru merg acasă.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.