Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Duminica de 8 aprilie 2012 trăită la Toronto, în Canada, de Liuba Revenko, născută la Chişinău

Duminica de 8 aprilie 2012 trăită la Toronto, în Canada, de Liuba Revenko, născută la Chişinău imprimare

Moldova de oriunde: episodul 1 cu Liuba Revenko din Canada

09.04.2012  

Câţiva concetăţeni de-ai noştri, aflaţi acum în străinătate – în interes de serviciu sau de viaţă – au împărtăşit cu „Ştirile pozitive”, fiecare de pe continentele pe care se află, emoţiile, vizitele, grijile şi relaxarea aceleiaşi zile de duminică, 8 aprilie 2012. Poate creăm astfel o hartă sentimentală a unei Moldove care este prezentă, cu oamenii săi, peste tot în lume.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Liuba Revenko, cunoscută la Chişinău pentru munca sa pentru Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi „Winrock International", trăieşte şi lucrează acum la Toronto, în Canada. Dincolo de „pasiunea profesională de a fi femeie", aşa cum îi place să se prezinte, Liuba este implicată în Canada în câteva iniţiative de asistenţă pentru copiii şi femeile care au nevoie de sprijin în situaţii de criză.

În dimineaţa zilei de 8 aprilie Liuba Revenko a descoperit un Toronto fără lume. Era Paştele Catolic. „Şi ziua Corneliei, prietena mea din Montreal, pe care am felicitat-o şi am râs bine şi sincer că mi s-a  îmbunătăţit dispoziţia pentru toată ziua".

Aşa a început filmul acestei zile. „Am ajuns la lucru la ora 8! Oamenii - cei care sunt catolici - se pregătesc să plece la biserică, iar lumea de altă credinţă doar mănâncă iepuraşi de ciocolată, Easter Bunnies, şi bea cafea".

Instituţia în care lucrează Liuba - un azil pentru familii de imigranţi - este atât de multiculturală, încât, mărturiseşte, harta lumii a devenit instrumentul ei de lucru, ca să aibă idee de unde sunt cei cu care vorbeşte. 

„Am făcut atâtea descoperiri  în ultimii doi ani, mi-am transformat şi spiritul în mod cosmopolit, iar globalizarea are deja un aspect real pentru mine. Este de ajuns doar să-i prezint pe câţiva dintre colegii mei: Enrique, un fost doctor renumit din Cuba, Luz, o fostă profesoară din Columbia, şi Suzana, o fosta cercetătoare a limbii turce din Serbia".

Cafeaua şi lectura unui articol despre 7 aprilie în Moldova

„Starbucks este atributul necesar al vieţii mele profesionale", spune Liuba, care este rugată de colege, atunci când vine în Moldova, să se fotografieze cu o ceaşcă de cafea la Chişinău, unde cafeaua se mai serveşte în ceşti, nu în pahare de carton.

Starbucks

„Deoarece nimeni nu este dispus să-şi împărtăşească gândurile cu mine în această dimineaţă de duminică, beau cafea şi citesc articolul lui Denis Cenuşă despre evenimentele din 7 aprilie", îşi continuă povestea zilei Liuba Revenko. „Articolul îmi place, dar deja sunt departe de evenimentele din ţara mea, pe care cred că o simţi atunci când nu te afli în toiul evenimentelor, fiind mai degrabă observator. Îmi aduc aminte de Denis Cenuşă în schimb, pe care l-am cunoscut - fenomenul oraşului mic, Chişinău - la „Winrock", unde a fost voluntar. Şi iată că astăzi îi citesc articolul în alt capăt al lumii". 

12:00. „Queen Street, unde se află serviciul meu, este una din străzile preferate din down-town.  E veche, contrastantă, cu tramvai din secolul trecut, unde se combină şi convieţuiesc în absolută armonie oamenii de clasă privilegiată (cu copilaşi drăguţi şi blonzi şi căţeluşi blânzi) cu vagabonzii foarte prietenoşi, şi ei cu căţeluşi, care stau la aceeaşi terasă şi beau o cafea în aceasta amiază frumoasă. Se aud pescăruşii, tipă ca din gura de şarpe. Fiecare cafenea oferă mâncare şi hrană pentru câini, care sunt atât de prietenoşi încât poţi să-i calci pe labă cu piciorul şi tot o să zâmbească".

p.m. Acasă. Fotbal şi sărbătoare

După serviciu, Liuba face drumul acasă cu tramvaiul şi metroul. „Acasă mă aşteaptă doi băieţi, unul mare, Nikita, şi unul mic, Luca, care între timp au transformat casa într-o harmalaie. Altă dată mi-aş pune mâinile în cap, dar deja demult nu mă mai deranjează asemenea fleacuri, cum era la Chişinău. Aflu ce s-a mai întâmplat, ce-au mâncat şi dacă au mâncat. Luca îşi porneşte megafonul, adică începe să vorbească, şi mă urmăreşte peste tot prin casă, vorbind întruna fără nici o pauză şi comentând orice detaliu în jur. Învăţ de la el să găsesc ceva interesant în orice moment aparent neînsemnat.  Aflu că „Real" a făcut 0:0 cu „Valencia", nu e prea bine pentru Real, deci Nikita nu va fi prea bine dispus. Dar e bine că e aşa: dacă pierdea „Real", era rău de tot".

5-6. „Îl aşteptăm pe Doru, care vine de la serviciu. Îl puteţi vedea în imagine, la locul de lucru. În majoritatea sâmbetelor şi duminicilor lucrăm ambii. Deja a încetat să ne deranjeze acest fapt - am început să apreciem mai mult momentele împreună. Contează că le mai avem şi pot să pun capul pe umărul omului iubit şi atunci totul revine la normal - în suflet şi în cap".  

6-7. „Golito-bombaso!  Este o parte absolut esenţială pentru cotidianul băieţilor şi al lui Doru. Fotbalul.  Bine că s-a încălzit afară că altfel aveam să distrugem totul ce a mai rămas nedistrus în casă, pentru că Luca joacă serios şi fără compromisuri", spune Liuba, mama şi soţia unor pasionaţi de fotbal.

Fotbal

„Facem frigărui pentru că e sărbătoare. Deşi nu e chiar a noastră, dar de ce să nu o facem a noastră? Până la urmă, Isus e unul pentru toţi. Mici. Mai şedem, mai vorbim la o halbă de bere şi un pahar de vin alb (eu). A venit vecina mea din copilărie care nu demult s-a mutat în Canada, Liudocika, şi a stat cu noi. A fost vesel". 

9-10. „Luca trebuie treptat spălat şi trimis la culcare, Nikita şede la computer, poate să stea nemişcat cinci ore până i se face foame. Doru mă ajută şi îmi verifică rândurile scrise în română. Că doar româna nu e limba mea maternă".

„Chiar dacă această zi e una obişnuită, datorită „Ştirilor pozitive", am trăit-o conştient şi conştiincios, mărturiseşte Liuba Revenko. „Am fost cu mintea şi ochii deschişi şi parcă m-aş fi privit dintr-o parte: ce fac, cum vorbesc, ce simt, ce vreau, la ce mă gândesc. Probabil că aş vrea să schimb câte ceva, neesenţial".

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.