Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Duminica de 8 aprilie trăită la Goma, în Africa, de Igor Fetiniuc din Moldova

Duminica de 8 aprilie trăită la Goma, în Africa, de Igor Fetiniuc din Moldova imprimare

Moldova de oriunde: episodul 2 cu Igor Fetiniuc din Republica Democrată Congo

09.04.2012  

Igor Fetiniuc este un moldovean aflat acum în Republica Democratică Congo, într-o misiune de asistenţă, iar ziua de duminică, 8 aprilie 2012, l-a surprins cu misiunea de a povesti pentru „Ştirile pozitive" observaţiile şi activităţile sale cotidiene.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Mărturiile lui Igor Fetiniuc de pe continentul african, puse alături de cele relatate într-un episod precedent de Liuba Revenko de pe continentul american, pot contura aici o hartă sentimentală a unei Moldove care este prezentă, cu oamenii săi, peste tot în lume.

Unii citesc Goma, Paul Goma. Alţii lucrează la Goma, un oraş din Republica Democratică Congo, aflat la frontiera cu Rwanda. Igor Fetiniuc a plecat de câteva luni din Chişinău cu destinaţia Goma, unde coordonează o echipă de management al calităţii în cadrul agenţiei umanitare Catholic Relief Services.

„Sunt o mulţime de lucruri de făcut în Congo. Au loc opriri dese de energie electrică, sunt mulţi refugiaţi, este multă sărăcie, văd multe frunţi încruntate, chiar dacă ţara e plină de resurse naturale", astfel explică Igor Fetiniuc prezenţa sa şi a altor internaţionali la Goma.

„Şi ce se vede în partea plină a paharului în Republica Democratică Congo?", l-am întrebat. „De fapt, congolezii sunt oameni veseli. Să vedeţi că aici bărbaţii nu trebuie rugaţi să iasă pe ring la dans şi se mişcă frumos, dansează şi-n perechi, şi-n careu. Africanii sunt oameni au spectacolului şi sporturilor", povesteşte moldoveanul din Congo.  

Înfruntând nevoile şi folosind imaginaţia creatoare, lumea a inventat aici chukudu, o trotinetă cu ramă şi roţi de lemn, pentru a duce sacii şi tot felul de încărcături la piaţă. „Iar pieţele sunt multe şi improvizate, spre deosebire de drumurile care lipsesc".

chukudu

„Dar cât de spectaculoase sunt aici, în Congo, denumirea dughenelor şi magazinelor foarte mici, improvizate, unele din lemn, iar altele din piatră vulcanică sau din blocuri fabricate din zgură vulcanică! Îţi atrag îndată privirea cu titlurile scrise de mână, deseori vopsite, gen „La gloire du Dieu", „Chez Papa Mulonda" sau „La Noblesse".

Duminica de 8 aprilie 2012 în Republica Democratică Congo

În duminica în care mai mulţi moldoveni aflaţi pe diferite continente au acceptat să povestească pentru „Ştirile pozitive" observaţiile şi activităţile lor din această zi, la Goma, în Congo, acolo unde Igor Fetiniuc lucrează pentru o agenţie umanitară, a plouat foarte puţin şi soarele şi-a făcut apariţia pe cer de mai multe ori. E, totuşi, Africa acolo.

Congo

„În week-end angajaţii din ONG-urile şi agenţiile internaţionale se reunesc pe la cluburi sau restaurante. Viaţa în Goma în zilele de Paşti e liniştită, fără „spectacole" şi tiruri de arme. Localnicii au drum la biserică, sunt câteva în Goma, însă nu le vezi dacă nu observi inscripţia de mână şi crucea din vârf. Goma a avut o biserică spaţioasă, dar erupţia vulcanului din 2002 a dat undă verde pentru ridicarea altor câteva", povesteşte Igor.

„De altfel, Goma a fost, până la conflictele armate de acum 15-20 ani, un oraş cunoscut ca destinaţie turistică: e aşezat pe malul lacului Kivu şi are sub coaste muntele Nyiragongo. Acum Goma doreşte să fie re-găsită ca „une ville touristique" şi sper că asta nu va dura mult timp".

„Şi legătura cu oamenii dragi?", îl întrebăm în finalul acestei zile pe Igor Fetiniuc, moldoveanul din Goma. „Tata mă tot întreabă din Moldova cum a fost „inaugurarea mea", de parcă aş fi venit Preşedinte în Congo. Iar fiul meu se află, geografic, pe un alt continent: nu în Europa, unde e tata, şi nici în Africa, unde sunt eu. E voluntar în Indonezia, la Kuala Lumpur, în Asia".

Astfel se conturează Moldova de oridunde.

O stradă din centrul oraşului Goma la ora 8 dimineaţa. Igor Fetiniuc şi colegul Bienvenue. Gătite şi pe motocicletă. Lipsesc drumurile, iar pietrele sunt bucăţi de lavă după erupţia vulcanului şi acum sunt bune pentru garduri.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.