Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare

Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare imprimare

13.03.2015  

Ana-Maria Vasilache-Verdeş este o jurnalistă din Moldova care s-a aflat o bună bucată de vreme în Marea Britanie, iar acum împarte cu Știripozitive.eu 10 lucruri care fac Marea Britanie cu adevărat mare.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Nu cred în dragoste la prima vedere, Universul, însă e de altă părere. Rima nu a fost intenţionat gândită şi nici emoţiile nu s-au sinchisit să ţâşnească pe străzi și… nu le-am mai regăsit niciodată”, mărturisește Ana-Maria Vasilache-Verdeş. „Resemnată, le-am lăsat în Marea Britanie, în schimbul a 10 lucruri”.

Ana-Maria Vesilache-Verdeş

1. Politeţuri

Într-un oraş aglomerat, precum Londra, te vei ciocni mai des de cuvintele „sorry”, „excuse me” sau „pardon me” decât nemijlocit de trecători. Chiar dacă nu le vei răspunde la „hello”, îţi vor dori un „ nice day”. Nota culminantă a „falsei politeţi” a fost atinsă într-un magazin, eu aşteptând să achit cumpărăturile. Când mi s-au întîlnit privirile cu cele ale vânzătorului, acesta, binevoitor și senin mi-a mulţumit pentru că am aşteptat în rând. Simt că este ceva mai mult decât respect, amabilitate şi bună creștere. Se pare că au un secret pe undeva pe-acolo, păstrat cu strictețe de zeci de ostaşi, ca să nu-l afle cei din Moldova, altfel nu-mi pot explica de ce nu-l știe nici o vânzătoare de la noi.

2. Capacitatea de a conserva trecutul

Izolaţi pe o insulă nordică cei din Marea Britanie au reuşit să păstreze intactă istoria fiecărei cărămizi. Însă trecutul lor nu sînt doar clădirile, catedralele sau castelele păstrate intacte secole la rând, nici tradiţiile respectate până în cele mai mici detalii chiar de regină. Sunt şoferii de cab-uri (taxi-urile londoneze) care își lasă meseria drept moștenire feciorilor și care povestesc cu multă dragoste și cunoștințe despre orașul lor, dar poate fi și înscripţia gravată pe masa unui pub din oraş sau limba engleză – engleză pe care o adoră. Trecutul lor e ascuns cu grijă  în detalii.

3. Cultura prezentului

Trecutul nu împiedică englezii să evolueze cu mare viteză. Am văzut cât de interesante pot fi expoziţiile de artă conteporană, am înţepenit de emoţie la concertele de muzică simfonică, am admirat pe furiş eleganţa bărbaţilor şi culorile îndrăzneţe pe care le poartă doamnele pe stradă. Englezii îşi respectă trecutul, dar în aceiaşi măsură investesc în cultura prezentului.

4. Regatul tradiţiilor neobişnuite (deochiate)

Pe lângă importanţa Palatului Buckingham şi forma futuristă a clădirii Gherkin, englezii dau importanță maximă celor mai neobişnuite tradiţii. „Ceremonia ceaiului” de după amiază, numărul impunător de cluburi doar pentru gentlemeni, întâlnirile săptămânale ale reginei cu primul ministru în cadrul cărora este informată despre activitatea guvernului şi a parlamentului. Reguli în pub-uri, dress cod-uri la ocazii speciale sau respectarea strictă a etichetei în înalta societate, toate acestea fac și ele parte din viaţa cotidiană modernă.

5. O altfel de libertate

Acasă, îmi imaginam că sunt o rebelă atunci când înfruntam privirile nemulţumite ale trecătorilor când îmbrăcam ceva neobişnuit sau atunci când încercam să demonstrez că părerea mea are dreptul la existență. A fost o revelaţie să conştientizez, că libertatea nu înseamnă neapărat luptă. Poţi fi liber pur şi simplu. Stilul tău vestimentar nu trebuie să corespundă gustului celui care aşteaptă să treacă zebra alături de tine, iar părerea ta poate stârni admiraţie, doar pentru că nu seamănă cu altele. Libertăţile noastre își încrucișează săbiile probabil pentru că avem o ţară mică, sau poate că libertatea unora e mai mare decât libertatea altora?

6. Spaţiul personal

Am putea spune că noţiunea de „privacy” este inventată de englezi. Spaţiul personal şi respectarea acestuia este extrem de important. O insulă populată de alte insule. Un arhipelag format din confidenţialitate, intimitate şi mister. În contrast cu ospitalitatea celor din Moldova, englezii păstrază o distanţă amabilă, iar întrebările personale sunt considerate tabu. Unii i-ar putea considera  neprietenoşi, reci şi rezervaţi, însă acest lucru defineşte doar faptul că sunt persoane educate astfel încât să le confere celor din jur confort psihologic şi o minunată senzaţie de calmitate.

7. Ciudăţenii absolut normale

Originalitatea englezilor nu are margini, orice poate deveni un joc al fanteziei. De la instalaţia creată din sute de maci din ceramică plasată în aer liber, până la nori transformaţi în abajur la festivalul design-ului. Poţi întâlni combinaţii trăsnite purtate cu îndrăzneală ( ciorapii cu buline şi sacoul din catifea)  sau să admiri nişte mustăţi ca cele ale lui Salvador Dali. Chiar dacă metroul londonez este cel mai vechi din lume, staţiile acestuia sunt  foarte colorate, iar pe străzi poţi călători cu faimoasele autobuse roşii cu 2 etaje „ Ei, am mai văzut eu pisici fără rânjet, dar rânjet fără pisică! În viaţa mea nu am mai dat peste asemenea ciudăţenie” spunea și Alice în Ţara Minunilor.

Ana-Maria Vesilache-Verdeş

8. Soare cu umbrelă

Dacă nu-ţi place vremea în Marea Britanie, aşteaptă doar un minut și apare soarele. Până şi ploaia a devenit celebră, o fi ea imprevizibilă, dar  Londra nu se lasă uşor inundată de tristeţe. Contrastul și surpriza te cuprind atunci când decizi să te ascunzi de stropi. În incinta unei clădiri de epocă ai putea descoperi o cafenea ultimul răcnet, iar după o uşă neon se ascunde un decor din secolul al 18-lea, bunăoară. Capacitatea britanicilor de a se adapta circumstanţelor noi, este demnă de urmat.

9. Tufiş or not to fish?

Picnic la prânz, lecturi într-un şezlong, plimbări fără sfârşit sau conversaţii serioase cu lebede şi veveriţe. Ai de unde alege. În funcţie de dispoziţie poţi îmbrăţişa iarba unui parc, te poţi ascunde după tufişuri plantate pe acoperişul unei clădiri moderne sau poţi cerceta miile de soiuri de trandafirii multicolori într-una din grădinile reginei. Felul minuţios al englezilor de aşi îngriji grădinile, te poate lăsa fără cuvinte. Iar secretul e simplu, tunzi iarba în fiecare zi timp de sute de ani.

10. Bunicii

Peste tot în lume bunicii vor fi la fel de simpatici, iubitori şi grijulii. Vor oferi pe ascuns un „baby carrot” (baby morcov) nepoţicăi în timpul spectacolului sau vor savura împreună cu nepoţelul un cupcake în parc. Însă bunicii englezi mai merg la cină înainte de concert, îmbrăcaţi la patru ace, ca la prima întâlnire. Se plimbă ținându-se de mână în parcuri şi vin în blugi la concertele rock. Fie e vorba de un recital al muzicii Queen, fie un show energizant al interpretului Jack White, în ambele situaţii vor îngâna voioşi melodiile pieselor.

Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare Ana-Maria Vasilache-Verdeş: 10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.