Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Ambasadorul Valeriu Turea

10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Ambasadorul Valeriu Turea imprimare

05.05.2015  

Relaţia cu Cel de Sus, piaţa agricolă, omul care sfinţeşte locul, viaţa comunitară, simţul măsurii, perpetuarea tradiţiei, răbdarea şi calmul, festivalurile care unesc, respectul omniprezent şi deschiderea spre lume sunt cele 10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova, dezvăluite pentru Știripozitive.eu şi „Obiectiv european” de Ambasadorul Republicii Moldova la Lisabona, Valeriu Turea.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Relaţia cu Cel de Sus

Portughezul poate să facă o figurină de ceramică reprezentând „Cina cea de taină” şi să mai adauge de la sine un personaj – fotograful, care imortalizează scena. Şi preotul îi dă cu cădelniţa-n cap pentru aceasta, iar Dumnezeu nu-i pedepseşte. Fiindcă-i iubeşte, iar ei ştiu asta.

Piaţa agricolă

Târgoveţul portughez te îndeamnă să-ţi alegi tu însuţi fructele şi legumele pe care le pofteşti, chiar şi din ultima ladă din cele o sută clădite una peste alta. Şi dacă îţi datorează doi cenţi pe care nu-i are la moment, aleargă după tine să ţi-i dea şi insistă când zici că lasă, e un fleac. Arată cu mâna în sus: mie are cine-mi ajuta.

Omul care sfinţeşte locul

Chiar în cel mai îndepărtat de „civilizaţie” sat, portughezul nu distruge banca de la staţie, ci o vopseşte în fiecare primăvară şi seamănă flori în jur. Şi asta din proprie iniţiativă, fără să-l oblige nimeni.

Viaţa comunitară

Portughezii pun mare preţ pe viaţa comunitară. De la brutării comune în centrul satului până la spălătorii cu cişmele de sute de ani unde ghilesc pânza… Nu că nu ar avea condiţii s-o facă acasă, dar unde mai găseşti asemenea atmosferă propice pentru discuţii despre cele veşnice şi lumeşti în egală măsură?

Simţul măsurii

În cei peste patru ani de zile de când mă aflu în Portugalia, abia dacă am văzut doi-trei voinici aghesmuiţi pe stradă. Dar şi acum am mari îndoieli că erau portughezi…

Perpetuarea tradiţiei

Nu ştiu ce fac grecii cu zeii lor, dar portughezii cred cu tărie că veşnicia s-a născut la ei. De aici şi convingerea că tot ce au deosebit trebuie să fie declarat patrimoniu UNESCO: palate, muzica fado, râul Tejo, cântecul alentejan, sardinele, cocoşul de la Barcelos, Valea Douro, trifoiul din grădina senhorei Rosária.

Răbdarea şi calmul

De mici sunt învăţaţi să fie toleranţi faţă de cei „diferiţi”, oricum ar fi aceştia: vărgaţi, cu trei picioare, mâncând copaci sau nu mai ştiu cum… La fel, se pare că, după ce au descoperit o bună parte din lume, portughezii nu se mai grăbesc nicăieri fără rost. O răbdare şi un calm de proporţii biblice.

Festivalurile care îi unesc

Aproape fiecare localitate din Portugalia are „festivalul” ei - sărbătoarea cireşelor, a castanelor, a bostanilor, a cailor, a vinului, a strugurilor. Şi cum sunt organizate! O banală, la prima vedere, sărbătoare a ciorbei de fasole poate avea atâta sclipire şi şarm, încât s-ar părea că regii portughezi doar cu asta s-au şi ţinut de-a lungul istoriei.

Respectul omniprezent

În Portugalia nu prea merge principiul „Hai, poate cumva…” Stai în rând la magazin, poştă, spital, teatru şi nu îţi este nimic, nu se dărâmă cerurile. Când mi-am cumpărat telefon mobil, acum trei ani, fetiţa de la ghişeu a pierdut cu mine patru ore! Şi chiar dacă nu eu eram de vină, am fost de-a dreptul impresionat de faptul că cei ce stăteau la coadă în urma mea păreau amabilitatea întruchipată. Ce şi-o fi zis în sinea lor, e altă treabă.

Deschiderea spre lume

Şi, fireşte, dorinţa de a deprinde ce este bun prin alte părţi. Nu m-aş mira (ei, ba, nu m-aş mira!) dacă, aflând de acest proiect, nu i-ar apuca văicărelile: băi, da cum de nu ne-a venit în cap să învăţăm de la moldoveni cum se trăieşte bine şi frumos pe lumea asta?

OBIECTIV EUROPEAN, nr. 12, 2015: OBIECTIV-EUROPEAN-nr-12-rom-web.pdf

Ambasadorul Valeriu Turea Ambasadorul Valeriu Turea Ambasadorul Valeriu Turea
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.