Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri pe care ar putea să le învețe Moldova de la alte țări: Iulia Brad

10 lucruri pe care ar putea să le învețe Moldova de la alte țări: Iulia Brad imprimare

23.09.2015  

Iulia Brad este studentă la College of Europe în Polonia. Iulia a ales pentru Știripozitive.eu, 10 lucruri pe care ar putea să le învețe Moldova de la alte țări, întrucât interacționează zilnic la lecții, la plimbări în oraș cu colegii ei din Polonia, Maroc, Egipt, Liban, Ucraina, Armenia, Elveția, Austria și alte țări nord-africane, est și vest-europene.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Iulia Brad este o tânără ambițioasă care își urmează visele. Este studentă în Polonia, a mers acolo pentru a obține, timp de un an, un master pe care și l-a dorit foarte mult: Master of Arts in European Interdisciplinary Studies.

„Întodeauna mi-am dorit să merg să-mi fac studiile peste hotare. Niciodată nu m-am gândit însă, că acest lucru s-ar putea întâmpla în Polonia. Programul de Masterat la care am fost admisă, este parte perfectă din planul strategic, pe care mi l-am elaborat acum câțiva ani. Eu sunt aici pentru că cea mai insistentă dorință a mea a fost și este, să acced la studii de calitate, să mă educ plenar, să mă cultiv, să cresc, să mă cunosc mai bine pe mine însămi, să îmi găsesc și depășesc limitele, care, la drept vorbind, nu există decât în mintea noastră”, zice Iulia Brad.

Iulia Brad

„Nu sunt un produs al circumstanțelor, ci un produs al propriilor mele alegeri. Acesta este principiul care mi-a dirijat mereu acțiunile. Am ales să îmi fac studiile de Masterat anume la College of Europe, Varșovia, cu specializare în cel mai complex și, înțeleg acum, solicitant, program pe care îl oferă universitatea – Master of Arts in European Interdisciplinary StudiesNu de alta, dar am reușit să înțeleg demult: până nu încerci să faci ceva mai mult decât lucrurile la care te pricepi deja, nu vei evolua niciodată”, adaugă Iulia.

Iulia Brad

10 lucruri pe care ar putea să le învețe Moldova de la alte țări:

1. De la polonezi

În cel de-al doilea Război Mondial, capitala Poloniei – Varșovia a fost, practic, ștearsă de pe fața pământului de armata fascistă. La 20 de ani de la război, grație spiritului civic extrem de dezvoltat al polonezilor, Varșovia a renăscut asemeni unei păsări Phoenix. Azi e unul din cele mai frumoase și vizitate orașe ale Europei. Tot de la polonezi, am putea învăța să ne cunoaștem istoria și să ne mândrim cu originile noastre. Să ocrotim parcurile și rezervațiile naturale, monumentele istorice și de arhitectură.

Iulia Brad

Iulia Brad

2. De la germani

Să fim organizați, uniți și plini de demnitate. Să muncim mult, înțelept și să nu ne gândim doar la noi, doar la azi, ci și la mâine, la copiii noștri care ne vor fi foarte recunoscători dacă, plecând, le vom lăsa o țară prosperă cu care să se mândrească și pe care să continue să o construiască la rândul lor.

3. De la marocani, algerieni, tunisieni și egipteni

Să nu ne fie frică să ieșim să protestăm, exprimându-ne astfel propriile opinii, atunci când acestea nu coincid cu cele ale oamenilor care ne conduc. Primăverile arabe pot veni în orice timp al anului. Și trebuie să vină atunci când cei cărora le-am delegat puterea o folosesc în mod abuziv. Guvernanții nu sunt stăpânii poporului și nici ai puterii. Grosso modo, ei sunt slugile poporului și acestuia i se supun.

4. De la armeni

Să ne promovăm, ori de câte ori avem ocazia tradițiile naționale, limba și cultura, în general.

5. De la italieni

Să o luăm uneori mai ușurel cu munca, stresul și implicarea excesivă în activități care ajung să ne consume. Viața trebuie trăită frumos. Că e puțină și trece.

Iulia Brad

6. De la ucraineni

Să ascundem într-o ladă mare și întunecată complexele de inferioritate socială, politică, economică, personală, pe care le-am avea. Să-i punem un lacăt serios și s-o aruncăm în mare.

7. De la turci

Să nu spunem niciodată că limba țării din care provenim este urâtă și nu ne place. Să fumăm mai puțin și să dansăm, la fel de frumos cum dansează ei.

8. De la francezi

Să întrebăm. Mereu. Dacă nu am înțeles, dacă avem nevoie de o precizare, chiar și atunci când ni s-ar părea că totul este clar. Să ne îmbrăcăm cu gust, să facem sport și să investim în educație.

9. De la spanioli

Să ne relaxăm atunci când e timp de relaxat și să nu ne îngrijorăm prea mult, dacă ceva nu merge bine la un moment dat. Toate lucrurile din lumea asta sunt făcute să se aranjeze exact așa cum trebuie. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm cu mâinile în sân. Un flamenco și trece.

10. De la englezi

Să fim mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în țara noastră, chiar dacă suntem departe de casă. Să bem ceai la ora 5. Să renunțăm tot mai des la cafea și să nu uităm că duminicile sunt pentru familie și cei dragi sufletului”, scrie Iulia Brad pentru Știripozitive.eu.

Iulia

„Cred cu sinceritate că este o mare fericire să ajungi să vezi cum ți se îndeplinesc visele. Mai ales, cele care au cerut de la tine foarte multă muncă, dăruire, implicare, sacrificiu, răbdare, timp și dedicație. College of Europe a cerut și cere în continuare toate astea de la mine. Realizarea viselor este cea mai prețioasă și așteptată răsplată pentru cei care cred în ei și în capacitatea lor de a reuși. Eu am crezut că pot și am avut dreptate”, spune protagonista.

Iulia

Urmărind blogul Iuliei Brad, puteți afla mai multe detalii despre activitațile și studiile ei la CoE.

Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad Iulia Brad
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.