Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Polonia care pot inspira Moldova: Viorica-Valeria Ciobanu

10 lucruri din Polonia care pot inspira Moldova: Viorica-Valeria Ciobanu imprimare

29.09.2015  

Viorica-Valeria Ciobanu se vede, în viitor, un diplomat de succes. Până atunci, ea este studentă în anul zero, la facultatea Relaţii Internaţionale şi Politică la Şcoala de Limbă Poloneză pentru Studenţi Internaţionali, în cadrul Universităţii din Łódź. Viorica-Valeria a scris pentru Stiripozitive.eu, 10 lucruri din Polonia care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

1. Mîndria față de neamul său

Fiecare cetățean al Poloniei e natural să cunoască 3 lucruri foarte importante: istoria țării, imnul și tradițiile, cel puțin ale regiunii sale. Promovarea filmelor și a literaturii poloneze se începe încă din grădiniță. Aici se mîndresc cu Papa Ioan Paul II-lea, cunoscut la fel cu numele de Karol Józef Wojtyła, Frédéric Chopin, Maria Skłodowska-Curie, singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite: chimie și fizică, Roman Polański, regizorul vestitului film „Pianistul” onorat cu premiul Oscar, Robert Lewandowski, atacant pentru clubul Bayern München și căpitan al echipei naționale de fotbal a Poloniei.

10 lucruri din Polonia

2. Amabilitatea cu străinii

O fraza des întâlnită de turiști în Polonia e: „Pentru a ajunge la destinație (oricare ar fi ea) mergeți înainte, înainte și doar înainte”. În orice caz, polonezii se dovedesc a fi deosebit de amabili și oferă politicos ajutorul său turiștilor rătăciți. Dacă polonezul nu cunoaște cum poți să ajungi la locul tău de destinație, atunci acesta cu siguranță va găsi o altă posibilitate să te ajute, întrebând un alt trecător, sunând pe cineva sau cautând pe Internet. Plus la toate, dacă el are timp liber, atunci cel mai probabil vei fi însoțit de acesta până la destinația ta. O spun din propria experiență.

10 lucruri din Polonia

3. Respectarea cu strictețe a regulilor de circulație

Simți imediat diferența atunci când te apropii de zebra poloneză și cu toate că mai ai încă doi metri până a trece strada, deja poți observa că mașinele încetinesc și așteaptă cu răbdare traversarea pietonul.  Respectarea regulilor de circulație pe timp de noapte pare să fie la fel de naturală pentru polonezi ca și în timpul zilei. Polonezul nu va trece strada înainte de apăsarea butonul de pe semafor și apariția semnalul verde.

10 lucruri din Polonia

4. Doza de odihnă săptămânală

În week-end orașele sunt pustii. Polonezii adoră micile vacanțe de la sfârșit de săptămână. De obicei, aceștia merg la un picnic cu prietenii în afara orașului sau în parc, vizitează galerii, muzee, merg la teatru sau la film. Acest popor trăiește în permanentă activitate. Multe companii de transport (tren, autobuz) propun prețuri mici anume pentru călătoriile din week-end.

10 lucruri din Polonia

5. Încurajarea străinilor de a vorbi limba oficială a țării – poloneza

Mereu e deosebit de plăcut atunci când vorbitorii nativi de poloneză îmi spun că sunt uimiți de poloneza mea. Aici se pune un mare preț pe cunoașterea limbii oficiale, indiferent de scopul aflării în țară, fie ești turist, fie student. Pentru a studia la orice școală sau universitate din Polonia e nevoie să ai cel puțin nivelul B1 la limba poloneză. La moment, există câteva zeci de școli de limbă și cultură poloneză, care oferă burse străinilor, în speciale țărilor din Parteneriatul Estic, pentru ca după finisarea unui an de pregătire aceștia să poate aplica pentru studiile universitare.

10 lucruri din Polonia

6. Grija față de persoanele cu dizabilități

Aproape fiecare clădire din Polonia este utilată pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Fiecare oficiu de stat, cămin, muzeu, bibliotecă, metrou are ascensor, iar jumătate din autobuze au pragul suficient de jos pentru a nu reprezenta vreun obstacol. Toate aceastea accentuază atenția sporită a autorităților poloneze acordată persoanelor cu dizabilități. De asemenea, este încurajată crearea turismul accesibil și pentru această categorie socială. În Kraków, de exemplu, există un traseu turistic pentru persoanele cu dizabilități oculare și fizice, care constă în machete în miniatură a importantelor atracții turistice care sunt amplasate în fața acestora. Turiștii nevăzători pot atinge macheta și își pot imagina cum arată de fapt bijuteriile arhitecturale ale orașului.

10 lucruri din Polonia

7. Sport

Polonezii manifestă un interes pentru modul sănătos de viață. Probabil din acest motiv pe aproape oricare trotuar există piste amenajate pentru bicicliști, chiar și în parcuri. Plus la toate, mersul pietonilor pe aceste piste este interzis. Seara, în special, vezi polonezii în mișcare. Copii, tinerii, chiar și vârsnicii fac jogging, aleargă sau merg pe bicicletă.

10 lucruri din Polonia

8. Avantajul de a fi Student

Având cardul de student sau elev poți beneficia aproape oriunde de reduceri de până la 50%. Astfel studenții sunt încurajați să viziteze cât mai des teatrele, galeriile, muzeele, cinematografele, meciurile sportive, restaurantele, librăriile și sălile de sport. Adăugător, stundeții pot călători având până la 51% reducere, în cazul transportului public.

10 lucruri din Polonia

9. Respectul față de propriile tradiții

Când vine vorba de sărbători, polonezii petrec din plin. Fiece duminică, precum și în zilele de sărbători religioase, se merge neapărat la biserica catolică (kościol). Deoarece 90% dintre cetățenii Poloniei sunt catolici, bisericile catolice sunt vizitate în mod uimitor de toate categoriile de vârstă. Cu toate că tradițiile diferă de la regiune la regiune, acestea sunt promovate și transmise din generație în generație chiar și în era tehnologiilor.

10 lucruri din Polonia

10.  Reguli stricte în privința fumatului
Cu toate că prețul unui pachet de țigări în Polonia costă, fără exagerare, de cel puțin 5 ori mai mult decât în Moldova, polonezii fumează mult. Pentru a feri nefumătorii de inspirarea fumului nociv, s-a adoptat o lege ce prevede interzicerea fumatului în locurile publice. Ai putea sa vezi pe cineva fumând pe stradă, însă nu mai aproape de 5 m de stația transportului public. Presupun că amenzile usturătoare (500 zł =~ 2600 MDL) le taie multora din pofta de tutun.

10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia 10 lucruri din Polonia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.