Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova: Doina Struna

10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova: Doina Struna imprimare

05.10.2015  

Doina Struna s-a aflat recent în Slovacia unde a fost implicată într-un proiect de voluntariat marcă Erasmus+. Doina a comunicat cu oamenii din această țară, a vizitat locuri și a descoperit lucruri inedite din Slovacia şi, împărtăşind cu noi toată această experienţă, a ales pentru www.stiripozitive.eu 10 lucruri din Slovacia care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Nu pot să zic că am avut mult timp pentru a descoperi cultura slovacă, însă au fost câteva lucruri pe care nu le puteam trece cu vederea”, mărturiseşte Doina Struna.

1. Punctualitatea transportului public

Sper că nu e vorba doar de norocul meu, însă nu am avut niciodată neplăceri cauzate de transportul public. Șoferii au un orar foarte clar, pe care îl respectă cu strictețe.

Doina

2. Respectarea vieții private a celor din jur

Slovacii niciodată nu se vor implica într-o anumită situație, problemă, decât dacă acest lucru va fi solicitat.

3. Decența

Cu treaba asta eram deja  obișnuită în statele europene, mai puțin într-un stat post-sovietic. Acest lucru ma bucurat enorm, asta îți oferă posibilitatea să cunoști omul dincolo de imaginea vizuală pe care ți-o creează.

4. Suportul și integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități

Fiind voluntar într-un proiect social, am avut ocazia de a interacționa direct cu această categorie de oameni și să observ gradul lor de libertate și integrare în societate.

5. Egalitate sexuală

Eu sunt adepta libertății în ceea ce ține de preferințele sexuale a fiecărui individ în parte. Am fost plăcut surprinsă să văd perechi gay, care nu se tem de prejudecățile sociale și de eventualele probleme cu care s-ar putea confrunta, dacă de exemplu ar fi la fel de liberi la noi în țară.

6. Curățenia

Acest subiect este probabil primul care se evidențiază atunci când ajungi într-un stat european.

Doina

7. Voluntariatul

Voluntariatul este văzut ca un lucru nobil, iar voluntarii se bucură de tot respectul și susținere, atât a statului, cât și a localnicilor.

Doina

8. Patriotismul

Slovacii chiar își iubesc și își respectă țara. Necătând la faptul că Slovacia nu este un stat atât de bogat, cetățenii acestei țări tind spre creșterea și prosperitatea țării lor.

Doina

 9. Simplitatea

Oamenii sunt simpli, deschiși și gata să te ajute chiar și în cele mai ușoare momente.

10. Prețuri accesibile

Raportul salariului - prețuri accesibile pentru toate categoriile sociale.

Foto: arhiva personală

Doina Doina Doina Doina Doina Doina Doina Doina
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.