Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova: Alexandru Cazacu

10 lucruri din Italia care pot inspira Moldova: Alexandru Cazacu imprimare

02.10.2015  

Alexandru Cazacu este președinte al Asociaţiei de promovare socio-culturală moldo-italiană “DOR”. Din 2009 se află în Italia, astfel a reușit să cunoască cultura, locurile și oamenii acestei țări. El a scris 10 lucruri din Italia care pot inspira oamenii din Moldova.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

1. Patriotismul

Italienii pot face glume despre ei inșiși. Cei de la nord îi pot vorbi de rău pe cei de la sud, și invers. Se pot critica între ei sau pot vorbi pe la spate, exact ca și oricare alt om de pe glob. 
Dar toate acestea se întâmplă atunci când sunt acasă, în țară la ei sau când vorbesc între italieni. Când merg peste hotare sau vorbesc cu un om de altă naționalitate, ei vor avea doar cuvinte de laudă pentru țara și neamul lor. Un italian peste hotare întotdeauna va lăuda Italia, indiferent de situație.
Primul secret de învățat de la italieni: Vorbește despre țara ta doar de bine sau deloc. Se subînțelege, de fapt, că varianta „deloc” nu există!

Alexandru

2. Cultura alimentării

Italienii știu să facă cel mai sănătos meniu, exact ca și modul de viață pe care îl duc. Consumă zilnic fructe și legume. 
Produsele alimentare de origine italiană sunt brand-uri cunoscute peste hotare, cu o simplă pizza, italianul cucerește lumea. Și parcă nu-i nimic complicat, și parcă e atât de banal să zici pasta sau cafea, dar adevărata pasta și cafea știu să o facă doar italienii. Parmezan, mozzarella, gorgonzola, prosciutto, tortellini, spaghetti, panettone, cannoli, tiramisù, înghețată artizanala etc. Felurile de mâncare italiene sunt cele mai faimoase în lume. 
Secretul: Nu e de ajuns să faci bine un lucru, trebuie să știi cum să-l promovezi în lume!

3. Perfecțiunea

Italienii sunt perfectioniști. Da, sunt autocritici, când e nevoie, dar anume acest lucru naște perfecțiunea și inovația, nu? Ei sunt într-o continuă căutare de soluții optime. Un utilaj abia ieșit din producție este deja pe masa proiectanților spre o ulterioară perfecționare. Italienii citesc, se cultivă. Mereu. În tramvai, acasă, în avion. Călătoresc pentru experiențe noi, caută mereu să fie primii, originali. Și reușesc. Arătați-mi un sector (moda, design, mașini, industrie de orice tip etc) în care italienii să nu aibă cel puțin un brand de renume.
Secretul: Nu poți fi niciodată mulțumit de ceea ce ai făcut, deoarece perfecțiunea nu are limite.

4. Diplomația

Italienii sunt diplomați, tacticoși, atenți la gesturi și replici, nu aruncă vorbe în vânt și chiar dacă te vor lua peste picior, o vor face atât de atent, încât o șă-ți placă. Italienii sunt gentili și experți în dialog constructiv. Educația și toleranța sunt, probabil, motivele, diplomația fiind un simplu rezultat. Moldovenii sunt direcți, și credem că e corect. În plan strategic, doar diplomația are șanse de succes în secolul al XXI-lea, așa numita noastră „sinceritate” în a spune lucrurilor pe nume este o armă rudimentară, care ar fi trebuit lăsată în secolul al XIX-lea. Timpurile dictează forma și modul de comunicare. Italienii sunt cei mai bravi la acest capitol. Și totuși, scopul final este dialogul constructiv sau evitarea conflictului, doar diplomația poate da acest rezultat.

Secretul: Taci. Iar dacă vorbești, acționează tacticos și exact la temă. Marea calitate de a spune lucrurilor pe nume este subiectivă și discutabilă. Iar ca să nu greșești, ascultă. Oamenii nu caută adevăr sau experți în comunicare, ei caută urechi care să-i asculte.

Alexandru

5. Sportul

Italienii fac sport. E mai mult decât hobby, e un hobby profesional. Toți italienii fac sport. Și nu are importanță: tenis, fotbal, pescuit, alergat sau șah. Fiecare are o indeletnicire care îl menține în formă și cu care își umple timpul liber. În timpul liber italienii nu merg în baruri, ei merg să facă sport. Când vedeți un italian cu burta ca cea a vecinului moldovean să mi-l arătați și mie, eu încă nu am văzut.
Secretul: Sportul înseamnă sănătate. Iar sănătatea înseamnă fericire. Pentru o viață sănătoasă – fă sport.

6. Viața socială

Italienii știu să fie uniți, activi și cu spirit civic. Nu știu dacă există o țară în lume care să aibă mai multe asociații. Fiecare cetățean italian e membru al unei asociații, iar fiecare al doilea este președinte al unei asociații. Ei știu să construiască relații, să facă lucruri frumoase împreună. Se adună din propria inițiativă, fiecare cu domeniul său. 
Unii fac sport, alții voluntariat, proiecte sociale etc. Fac proiecte care schimbă lumea, fac acțiuni care pot schimba legi, guverne și vieți. O fac din plăcere și astfel de sute de ani construiesc o societate interesată de cei mai triști ca noi, cu dragoste pentru lucruri frumoase sau pentru un hobby comun. 
Vă întrebați cum să uniți moldovenii? Veniți în Italia și vedeți cum funcționează o asociație. Vorbiți cu tinerii italieni care merg în Africa să facă voluntariat. Nu, nimeni nu-i plătește, nu-i scutește de un an de facultate și nu le promite nimic. Nici ei nu așteaptă vreun venit material. Merg pentru noi experiențe și pentru că simt în suflet că pot face un bine. Și-l fac!
Secretul: Comunicarea naște unire. Unirea naște putere, iar puterea formează națiunea.

7. Respectul

Italienii știu să respecte. Chiar și în cele mai dificile situații. La supermarket, la medic, la stație ei își așteaptă rândul. Nimeni nu se calcă pe picioare, nu se înjură și nu se ceartă. 

Alexandru

Ei nu claxonează, nu arată semne indecente colegului de trafic și respectă regulile de circulație. Italienii nu deranjează vecinii și nu vor să fie deranjați, nu aruncă gunoiul în stradă și aruncă sticla în urna pentru sticlă, hârtia la hârtie și biodegradabilul la biodegradabil, chiar dacă știu că nimeni nu-i vede și nu-i controlează. Italienii ascultă și așteaptă, nu se ceartă cu inspectorul care le pune amenda, ei zic: „E corect, fiindcă am încălcat regulile, iar dacă toți vor încălca, va fi haos. Legile trebuie respectate”. Își cer scuze și mulțumesc. Eu numesc acest lucru respect.
Secretul: Cei 7 ani de acasă și responsabilitate.
 

Alexandru

8. Credința

Italienii sunt creștini. Își respectă confesiunea și biserica. Cred că fiecare italian are un preot personal la care se mărturisește și cu care se sfătuie. Credeți că biserica este ceva care nu mai este în vogă? În Moldova doar băbuțele mai merg. Mergeți într-o biserică italiană și veți vedea cum stă generația tânără la costum și se roagă. Credința nu este afară, la vedere, ea este în suflet. Eu cred că italienii sunt un popor cu credință puternică și cel mai important, nimeni nu discută despre acest lucru. 

Secretul: Credința este o parte din cultura poporului. Cultura este ceea ce ne ține și rămâne.

9. Inventivitatea

Italienii sunt cei mai inventivi oameni din lume. Nu voi vorbi despre invențiile istorice ale italienilor, care au schimbat lumea, le cunoașteți sau le găsiți pe google. Ei știu să inventeze, să reînventeze și fac artă chiar și dintr-un cui. Pentru că pun suflet în ceea ce fac, pentru că sunt perfectioniști, pentru că vor să facă lumea mai frumoasă și pentru că o au în sânge. Am impresia că pe oricare lucru ar pune mâna italianul, el deja știe cum acesta ar putea fi făcut cel mai bine. Nu mă credeți? Probabil nu ați cunoscut un italian. 

Secretul: Fă totul cu cap, munca fizică o poate face și calul, și tractorul, ei n-au de ales, tu ești obligat să gândești.

Alexandru

10. Munca

Faptul că moldovenii sunt muncitori este un mit. Italienii muncesc 25 de ore din 24 ore. Ziua, noaptea, trenuri, avioane, bicicleta… italienii aleargă mereu la muncă. Ei nu aleargă după salarii cât mai mari pentru a-și face munca bine. Un muncitor italian va lucra la fel de calitativ chiar dacă are un salariu de două ori mai mic decât colegul său. Muncesc și sunt multumiți că și-au făcut meseria bine. Directorii italieni nu stau în oficiu și dau ordine, ei muncesc cot la cot cu colegii. Deci, nu vă uimiți dacă vedeți directorul unei companii conducând camionul sau descărcând lăzi, îmbrăcat în salopetă, iar peste câteva minute îl veți găsi la cravată în fața calculatorului. Nu se va lăuda cu milioanele din cont și nici cu frumoasa colecție de automobile. Luxul nu este pentru italieni o chestie de laudă, este un rezultat firesc al muncii lor. Muncim ca să ne permitem o viață bună, iar italienii muncesc de mici și toata viața. 
Secretul: Fă ceea ce-ți place și nu vei munci nici o zi. Indiferent de situație, dacă te dedici, rezultatele vor veni pe masură.

Desigur, totul e discutabil, dar noi aici vorbim de bine, nu? Și despre lucrurile frumoase pe care le putem învăța de la italieni.

Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru Alexandru
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.