Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Taiwan, Republica Populară Chineză, care pot inspira Moldova: Silvia Țabor

10 lucruri din Taiwan, Republica Populară Chineză, care pot inspira Moldova: Silvia Țabor imprimare

16.11.2015  

Silvia Țabor este o dirijoare din Moldova care în prezent s-a stabilit în Taiwan, Republica Populară Chineză. A locuit şi a activat anterior și în Canada ani buni. Acolo a făcut un masterat, apoi a obţinut titlul de doctor în muzică şi a fondat Orchestra Interculturală din Montreal. De la oamenii binevoitori până la libertatea religioasă și toleranță, Silvia Țabor a împărtăşit pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din Taiwan, Republica Populară Chineză care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

1. Oameni binevoitori la tot pasul. Eu de mult timp nu mai sunt în Moldova și desigur fac această comparație atât cu Moldova, cât și cu Canada sau alte țări, orașe pe unde am mai fost. Pot să spun cu siguranță că în Taiwan oamenii sunt mai prietenoși chiar și decât canadienii. Este bine cunoscută zicala „Omul sfințește locul” și semnificația ei probabil am înțeles-o cel mai bine în Taiwan. Nu știu dacă oamenii aceștia sunt atât de mulțumiți de viață după cum par, dar să stai în mijlocul lor este cu adevărat confortabil. Ei se bucură de „musafiri”. Spun asta conștient că-mi atribui un fel de capacitate de a discerne între un zâmbet sincer și unul fals, dar după atâția ani petrecuți în diverse părți ale lumii, îmi asum acest risc.

silvia

silvia

2. Totul pare să fie foarte bine organizat și se lucrează operativ. Am avut ocazia să merg la bancă, la spital, să stau la coadă în anumite magazine. Având în vedere la câtă populație are această regiune, ai crede că statul la coadă ar fi ceva oribil, dar nu este așa. Pentru că am avut nevoie să obțin rezidență temporară pentru o anumită perioadă, a fost necesar să trec un control medical. Gândeam că o să dureze foarte mult, deoarece era o mulțime de oameni în acel spital, dar nu a fost nici pe departe așa. La spital, toți au luat un număr, s-au așezat pe scaun, au așteptat. Așa se întâmplă și în Canada, dar marea deosebire e că totuși în Canada timpul de așteptare este mai lung, chiar dacă sunt mai puțini oameni. Deci, concluzia este că se lucrează operativ. Ceea ce mi-am imaginat că va dura o zi, a durat mai puțin de două ore. Întotdeauna am avut senzația că oamenii care lucrează într-o instituție au respect, atât pentru timpul lor, cât și pentru timpul celor care așteaptă.

3. Mijloace de transport. Într-o regiune cu un teritoriu ca al Taiwanului, dar cu milioane de locuitori, desigur este o problemă cu parcare, dar oamenii au găsit soluții:

a) transportul public este foarte bine pus la punct. Sunt unele autobuze care circulă gratis în anumite direcții unde este mai multă aglomerație, cele care merg spre gările de trenuri sau în anumite direcții importante;

b) autobuzele au un orar stabilit și oamenii știu la ce oră să vină la stație;

c) mulți folosesc bicicletele, dar și mai mulți scuterele. Sunt o soluție minunată care nu necesită atât de mult loc pentru parcare, în comparație cu mașinile. Deci, cred că bicicletele și scuterele ar fi o soluție bună și pentru Chișinău.

silvia

Silvia

4. Curățenie în transportul public. Mai ales în metrou. Chiar dacă acesta mai puțin se atribuie Moldovei, eu am fost foarte surprinsă să văd metrourile din Taipei atât de curate, mult mai curate ca cele pe care le-am văzut în Montreal, Toronto, Moscova, Sankt Petersburg etc. Am întrebat pe cineva cum se face că e atât de curat în metrouri și mi s-a spus că este interzis în metrou să mănânci sau să bei... Deci, foarte simplu.

5. Securitate în Taiwan. În primul rând pentru taiwanezi contează foarte mult reputația lor și este considerat o mare rușine dacă cineva din familie comite vreo infracțiune. Este o rușine care se răsfrânge peste toată familia și chiar dacă cineva este mai rebel, întotdeauna se va gândi că acțiunile lui pun în lumină rea familia, ceea ce pentru marea majoritate este inacceptabil. În al doilea rând, în Taiwan peste tot sunt camere de filmat: în școli, magazine, la fiecare colț de stradă. Dacă comiți o infracțiune, cel mai probabil că te vei regăsi la vreun post de televiziune sau într-un ziar, cel puțin unul local.

6. Afecțiunea profundă pentru natură. Locuitorii din Taiwan au afecțiune pentru natură, pentru fiecare parc, fiecare plajă, fiecare munte, și în general pentru orice bucățică de pământ. Aici sunt copaci care au peste 2000 de ani.

Silvia

silvia

silvia

7. Locuri captivante pentru turiști. Taipei 101 este un bloc zgârie-nori în Taipei. Actualmente este al doilea cel mai înalt bloc din lume, după Burj Dubai care a fost construit după Taipei 101. Numele său original este Centrul Financiar Taipei. Este foarte interesant din punct de vedere al construcției, este un loc care atrage mult turiști și cred că ar fi bine și Moldova să aibă mai multe construcții deosebite și originale, care ar atrage oaspeți străini, pe lângă ceea ce deja are și care poate trebuie mai mult de promovat.

silvia

silvia

8. Night Markets. Aceste pieți care sunt deschise și pe timp de noapte sunt specifice țărilor din Asia. Este foarte interesant să fii în aceste locuri. Mâncarea e gustoasă, multe lucruri tradiționale pot fi cumpărate. Este un fel de relaxare să fii într-o astfel de piață după o zi de lucru.

silvia

9. Mâncarea. Nu doar că este foarte variată, dar și foarte diversă în ce privește prețul. Poți să mergi la un restaurant care e considerat scump în Taiwan, dar în comparație cu localurile din Moldova tot are prețuri mici. Poți să te oprești într-un loc mai modest și să mănânci o porție de niidles, care sunt și gustoase, dar și foarte ieftine. Cred că în Moldova ar fi binevenite astfel de localuri, unde un pensionar și-ar permite să se oprească și să mănânce.

silvia

Silvia

10. Libertatea religioasă și toleranța. Cred că ar fi cu adevarat o bună sugestie pentru Moldova, unde oamenii nu prea știu să respecte libertatea religioasă. Religia în Taiwan este caracterizată printr-o mare diversitate de crezuri și practici religioase. Libertatea religioasă este înscrisă în Constituția Republicii Chineze. Locuitorii țării chiar au un respect reciproc față de alte religii și nu obișnuiesc să vorbească de rău pe cineva care crede diferit. 

Foto: Arhivă personală

Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor Silvia Tabor
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.