Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Danemarca care pot inspira Moldova: Evelina Bujorean

10 lucruri din Danemarca care pot inspira Moldova: Evelina Bujorean imprimare

20.12.2015  

Evelina Bujorean este studentă în Danemarca. Își face studiile la VIA University College, Facultatea de Arhitectură, care își are campusul în orașul Horsens. A ales să meargă în Danemarca pentru posibilitățile vaste care le sunt oferite studenților, lipsa totală de corupție, standarte înalte de viață și prin faptul că este cunoscută ca și cea mai fericită țară din lume.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Evelina Bujorean este moldoveanca care învață în Danemarca, la VIA University College, Facultatea de Arhitectură. Ea a ales pentru Stiripozitive.eu și întreaga țară, 10 lucruri din Danemarca care ne pot inspira.

1. Ciclismul

Nouă din zece danezi dețin o bicicletă, astfel că numărul bicicletelor este de cinci ori mai mare decât cel al automobilelor. Acest lucru nu contribuie numai la sănătatea locuitorilor, dar și la reducerea emisiilor de carbon.

Odată ajunsă în Danemarca cel mai comod, rapid și ieftin mod de deplasare este bicicleta. Drumul de acasă până la universitate îl parcurg în 5-7 minute. Aici toate drumurile sunt dotate cu piste pentru bicicliști, astfel că pericolul de a te accidenta este minim.

Evelina

Evelina

2. Engleza

Limba oficială este daneza, însă 86% din populație vorbește fluent și limba engleză.

Danemarca oferă peste 500 de programe și 1300 de cursuri predate în limba engleză, care asigură cele mai înalte standarte și tehnici de predare inovative.

3. Reciclarea

Danemarca este țara care îndeamnă activ protecția mediului, astfel că orice lucru din plastic, hârtie sau sticlă poate fi reciclat. În cazul în care ai cumpărat câteva sticle de apă îmbuteliată de la magazin ai posibilitatea de a le returna, primindu-ți banii înapoi.

Evelina

Evelina

4. Egalitatea de gen

Această țară se găsește constant în topul primelor 10 state din lume în ceea ce privește egalitatea de gen, ea fiind printre primele țări care au acordat femeilor dreptul de a vota (în 1915). Luând în considerare numărul mare al femeilor în funcții de conducere și politică, Danemarca continuă să tindă spre egalitatea deplină.

5. Conservarea arhitecturii

Arhitectura reprezintă patrimoniul țării care s-a format sub influența evenimentelor istorice și a evoluției culturale. Monumentele și clădirile vechi sunt protejate cu mare strictețe, iar modificarea aspectului caselor trebuie discutată cu autoritățile.

Evelina

Evelina

6. Patriotismul și drapelul danez

Danezii sunt mândri de poporul din care fac parte și își adoră drapelul, fapt care poate fi observat prin abundența acestuia: pe străzi, în magazine, chiar și în casele lor.

7. Sistemul de sănătate

Fiind o persoană cu acte în regulă în Danemarca beneficiezi de asistență medicălă gratuită, dar și de calitate.

8. Simplitatea

Danezii se remarcă nu doar prin simplitatea designului interior al caselor, dar și prin cea a vestimentației. Locuințele sunt decorate într-un stil minimalist, punându-se accent pe confort. Ce ține de vestimentație, majoritatea optează pentru haine în care să se simtă liber și comod, însă nu se uită și de micile tendințe din modă.

9. Calitatea șoselelor și punctualitatea mijloacelor de transport

Autostrăzile pe tot teritoriul Danemarcei sunt într-o stare foarte bună, din simplul motiv că guvernul ține să investească în această infrastructură. Sistemul de transport public este foarte bine pus la punct. Dacă scrie că trenul vine la ora 18.12, atunci la această oră va veni, fără întârzieri.

Evelina

Evelina

10. Avantajul de a fi student

Fiind student în Danemarca beneficiezi de mulțime de oportunități: cunoști oameni din toate colțurile lumii, înveți o limbă nouă, ai posibilitatea de a face un exchange pe jumătate de an într-o altă universitate din lume, dezvolți abilitățile de comunicare, lucru în grup și gândirea creativă. De asemenea, având cardul de student, poți avea reduceri la transport public și în unele localuri sau magazine specializate. 

Foto: arhivă personală

Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina Evelina
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.