Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Mihaela Botnari

10 lucruri din Franța care pot inspira Moldova: Mihaela Botnari imprimare

25.12.2015  

Mihaela Botnari se află în Franța. Ea este studentă la Universitate Sophia Antipolis. Despre ce-i place cel mai mult acolo și ce-am putea învăța de la francezi ne scrie Mihaela în acest material.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

1. Transportul

Există doar două mijloace de transport cu care ajungi oriunde ai dori și în orice colț din orașul Nisa. Punctualitatea e pe primul loc, iar în caz de abateri de la orar, se anunță imediat pe panourile de la stații cauza și durata de întârziere a transportului. Tramvaiul se consideră cel mai „sănătos” mijloc de transport care consumă doar 6.62 grame de CO2 pe kilometru. Cu un bilet ce costă 1.50 euro poți călători atât cu tramvaiul, cât și cu autobusul timp de o oră și jumăte. În plus la același preț ai oportunitatea să călătorești până la Cannes și Monaco, optând pentru autobus.

Mihaela

2. Ciclismul

Oamenii de aici au fericirea de-a avea la dispoziția lor piste pentru bicicliști bine amenajate pe orice stradă, cât de mică nu ar fi ea. Aici sunt stații de biciclete „Velo bleu”. Poți lua o bicicletă în chirie la un preț foarte avantajos.

3. Promenada - un loc în care te poți plimba serile, admirând marea și frumusețea orașului. E un spațiu foarte mare. Se întinde pe tot litoralul și poți beneficia de o priveliște extraordinară. Aici e o plăcere enormă să faci sport: role, bicicleta, jogging. Nu se aude gălăgia orașului, poți vedea un apus de soare frumos și bătăi de valuri extraordinare.

Mihaela Botnari

Mihaela Botnari

4. Arta

Libertatea de a trăi se exprimă prin artă. În Franța, pe micile străzi, auzi vioara, saxofonul, chitara, chiar și pianul sau voci uimitoare. Poți vedea și procura picturi. Sunt jonglori, sportivi ce își execută trucurile lor. La fiecare colț este un artist, în jurul căruia se adună o mulțime de oameni care îl admiră. Îl răsplătesc cu câțiva cenți, dar nu banul contează, ci momentul, nu?

Mihaela Botnari

5. Arhitectura

E uimitor să vezi într-un oraș alte două mici „orășele”. Vieux Nice sau Orașul Vechi e unul dintre punctele de atracție ale turiștilor. Sunt pline în orice zi, mai ales în serile de vineri, aici obișnuiesc să vină studenți. E o atmosfera aparte, străzile din piatră extrem de înguste, casele vechi, liniște, iar la fiecare colț câte un mic restaurant și desigur gelaterii.

Vieux Nice

Vieux Nice

Vieux Nice

6. Zone pietonale

Multe zone pietonale, atât în orașul vechi, cât și în cel nou. Zone în care mașinile chiar nu au acces.  Cafenele, boulangerii și locuri pentru distracție. Din ambele părți magazine. Cele mai trebuie fetelor?

Mihaela Botnari

Franta

7. E bine să fii student

Dacă ești student ai oportunitatea de a beneficia de ajutor financiar din parte statului, iar din al doilea an de studii ai bursă, care îți facilitează viața de student. În plus ai o mare șansă să-ți faci prieteni din diferite țări, să descoperi alte culturi, tradiții și obiceiuri. Se organizează serate pentru studenți, fie după un examen, fie chiar și după o testare. După o muncă grea vine și odihna bine meritată.

8. Oameni amabili

Într-adevăr oamenii aici sunt altfel, mai zâmbăreți, mai amabili și mai săritori la nevoie. E un fapt obișnuit, de bună voie, inteligența de a ceda unui bătrân locul în transport, și nu o obligație. Dacă te pierzi prin oraș, cum am facut-o eu în primele zile, poți fi liniștit că vei găsi drumul corect, cerând ajutor de la orice trecător, chiar dacă nu știi atât de bine limba, el te va ajuta.

9. Comoditate și simplitate vestimențației

Aici lumea optează pentru haine comode și simple, în care s-ar simți foarte bine. Fiecare are stilul său, dar totodată țin cont și de noile tendințe.

10. Parcuri pentru copii și pentru maturi

În Franța există multe parcuri atât pentru maturi, cât și pentru copii. Sunt special amenajate, după toate normele de securitate. Curățenia și verdeața persistă și face ca în orice anotimp să te simți minunat.

Mihaela Botnari

Foto: arhivă personală 

Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari Mihaela Bontari
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.