Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10+3 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Galina Precup

10+3 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Galina Precup imprimare

22.02.2016  

Galina Precup a locuit șase ani în Suedia. În acest timp ea a reușit să cunoască cultura și obiceiurile suedezilor, dar și multe curiozități despre acest popor. Galina Precup a scris pentru Stiripozitive.eu 10+3 lucruri din Suedia care pot inspira oamenii din Moldova să fie mai buni în tot ceea ce fac.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Galina Precup a fost în Suedia de două ori. Soțul ei a fost în misiune diplomatică, iar ea - în calitate de membră a familiei. În total s-a aflat acolo șase ani, în două reprize. Printr-un concurs fericit de împrejurări, începând cu anul 2000, în Suedia locuiește și fiica ei, deci Galina a fost acolo și pe post de bunică.

Galina Precup

Galina Precup a scris 10+3 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova:

„1. Prevalarea legii

Suedezii nu încalcă legile, regulamentele, regulile. E o normă a vieţii, infiltrată în conștiință de mici, care uneori se pare a fi urmată orbeşte. Pentru că dacă e lege, suedezii o urmează, nu o discută.

2. Respectarea principiului egalităţii şi dreptăţii

Toleranţa suedezilor pare a fi proverbială. Cel mai mic copil îţi va spune că toţi sunt egali, că trebuie să te pui în locul altuia, că a fura nu se poate nici în glumă, că a minţi nu e bine, că fiecare are drepturi. Probabil, prin asta se poate explica respectul suedezilor pentru sistemul lor de impozitare, unic în lume, care duce la o nivelare echitabilă a veniturilor, pentru legislația dură care îngrădeşte în mare măsură mituirea şi corupţia şi, pe de altă parte, pentru cel mai uman cod penal din lume.

3. Şcoala suedeză

Nu veţi întâlni prea mulţi copii care să nu vrea să meargă la şcoală, în schimb veţi întâlni copii care vor plânge că trebuie să lipsească de la lecţii. Pentru că şcoala lor, în special cea primară, este o zonă de confort psihologic, un izvor permanent de bucurii şi descoperiri, unde copilul e învăţat fără ca să observe acest lucru.

Galina Precup

Galina Precup

4. Atitudinea faţă de copii

Suedezii sunt siguri că un copil trebuie crescut cu răbdare şi cu multă dragoste. Aţi văzut deseori prin alte părţi ca adultul să stea în pirostrii în faţa copilului, explicându-i ceva cu foarte multă răbdare, fără a ridica vocea? Sau un şir de maşini staționând pe carosabil așteptând ca un grup de copii de grădiniţă să contemple un firicel de iarbă, răsărit din întâmplare prin asfaltul din mijlocul drumului. Iar şoferii, în loc să claxoneze, să manifeste semne de nerăbdare, le zâmbesc larg şi îi susţin tacit în opera lor de descoperire a lumii. În Suedia nu există copiii mei şi copiii tăi. În Suedia toţi copiii sunt ai noştri. „Vârsta dificilă” a copilului este considerată ca o manifestare pozitivă a tăriei de caracter şi a încrederii în sine. Suedezii încurajează din răsputeri dezvoltarea şi cultivarea acestor calităţi.

5. În corp sănătos

De plouă, de ninge, de e vânt năprasnic, de e noapte sau plină zi, suedezii practică sportul. Iarna toată familia pe schiuri, vara pe biciclete, la piscine sau la alergat. Şi o fac cu pasiune, cu responsabilitate pentru propria sănătate. Diverse întreceri se organizează pretutindeni şi permanent. Întreceri la rezistenţă (amintindu-şi de strămoşii lor, vikingii) sau crosul generaţiilor, când aleargă străbunica, bunica, mama şi fiica. Nu cred că am mai văzut în alte state din lume ca oameni din toate generaţiile să se ocupe atât de intens de sport. Și nu cred că există o persoană care să nu practice măcar ceva.

Galina Precup

6. Totul e al nostru

În Suedia vei observa mereu cultul muncii colective. Primăvara, vara, toamna lumea iese la clacă… Fac ordine în curte, pe stradă, în propriul cătun. Nu îi impune nimeni. Dau curs anunţurilor afişate de comitetul casei, al străzii, al cătunului. Şi cum mai muncesc toţi împreună, cu instrumente proprii (ca orice gospodar au pe lângă casă de toate, chiar dacă locuiesc la etaj). Dar, principalul, cum păstrează şi au grijă de ordinea în jurul lor.

 7. Bunul simț

În Suedia am înţeles de unde s-a inspirat cântăreaţa rusă, care se adresa vecinilor petrecăreţi, ameninţându-i că vine şi ea să chefuiască împreună cu ei. Suedezii au mare grijă să nu afecteze intimitatea şi liniştea vecinilor. Înainte de orice petrecere, vei găsi pe uşă un bileţel cu scuze pentru eventualele incomodităţi.  Dar dacă presupun că nu vor reuşi să încheie petrecerea la ora permisă, îi invită şi pe vecini. Iar dacă nu dai curs invitaţiei, nici pretenţii nu mai poţi avea.

Galina Precup

8. Respectarea modelelor

Suedezii respectă modul de viaţă, care cel mai bine li se potriveşte. Dar cel mai bine li se potriveşte modelul pe care îl cunosc cel mai bine, cu care s-au obişnuit. Dar s-au obişnuit să meargă mult pe jos, să vorbească cu voce joasă, să evite subiecte de conversaţie care pot provoca divergenţe. Un suedez preferă deseori să asculte decât să vorbească. Suedezii planifică totul în detalii (poate de aici vine mitul despre socialismul suedez), cu luni înainte şi totul se respectă. Invitaţie la o zi de naştere vei primi cu cel puţin 3 săptămâni înainte). Majoritatea suedezilor, când au de ţinut un discurs, îl pregătesc din timp. Nu are importanţă: e un discurs la conferinţă, e o urare la zi de naştere. Poate fi vorba de câteva cuvinte pentru invitaţii la cină sau cuvânt de salut la adunarea părinţilor la liceu, un toast sau cuvinte de mulţumire, fiţuica este în mână. Ea dă siguranţă. Cel mai înduioşător e să vezi un pici, pregătind discurs în scris, pentru a-şi felicita părinţii cu ziua nunţii... să zicem.

9. Relaţia cu Bacchus

Aghesmuiţi în stradă vei vedea extrem de rar… Unul-doi pe an. Atitudinea celor din jur faţă de ei te mișcă. Îl privesc cu atâta jale şi cu atâta compasiune. Şi dacă este un move ton să fii gălăgios în stradă, să gesticulezi, să strigi, apoi unui suedez băut i se permite să vorbească „exagerat de tare”. Alcoolul la ei este ca „un bilet de intrare” într-o lume lipsită de restricţii.

Restaurantele nu servesc băuturi tari decât după ora 12 ziua, în camerele de hotel nu se servesc băuturi alcoolice, un bar nu poate funcţiona decât ca anexă a unui restaurant, nu se servesc cocktailuri pe terasele restaurantelor, adică afară, pe trotuar. Băuturile cu un conţinut de alcool de peste 4% sunt accesibile doar în magazinele specializate la ore anumite. În zilele de weekend aceste secţii de vânzare a alcoolului sunt închise, de asemenea în orele târzii pe parcursul săptămânii.

10. Reţeaua de transport

Nici un mijloc public de transport nu va porni din staţie, până şoferul nu se asigură că toţi pasagerii sunt aşezaţi sau se ţin de bare. Orarul respectat cu stricteţe îţi oferă siguranţa că vei ajunge la timp, unde ai nevoie. Şoferul va ieşi, la necesitate, să ajute mamele cu copii, persoanele cu nevoie speciale.

11. În mijlocul naturii

Orice suedez, care are casă la sol își amenajează grădini bijuterii, cu iarba, flori, arbuşti decorativi. Lucrează toată familia şi ai impresia că toți au absolvit cursuri speciale de design. Natura pentru suedezi e ceva esenţial. Ei trăiesc în mijlocul naturii, ocrotesc natura. Dacă sunt nevoiţi să defrişeze un copac, numaidecât vor sădi altul. Florile vii din grădină, din pădure nu le rupe nimeni. Şi la diverse sărbători, de obicei se dăruiesc flori în ghiveci. Resursele naturale ale Suediei sunt imense, dar locuiotorii ţării au comportament față de natură de parcă fiecare copac, fiecare petec de pământ este o raritate... este ceva personal.

Galina Precup

12. Relaţii interpesonale

În Suedia oamenii se folosesc mult mai puţin decât în alte părţi de relaţii personale pentru obţinerea unei locuinţe, a unei slujbe, pentru procurarea de acte sau de informaţii de la o instituţie etc. Un suedez, de cele mai multe ori, nici nu îşi imaginează că poate oferi mită, că ar putea să meargă la medic, la şcoală, la un funcţionar public cu „ceva în geantă” drept mulţumire. Sistemul social este un mecanism care tratează pe toată lumea la fel. Relaţiile personale, mita, talentul de vorbitor, agresivitatea şi şarmul sunt mult mai puţin de ajutor în Suedia decât în alte ţări.

13. Curiozităţi suedeze

- Ei pot să vină cu cearşafuri proprii când înnoptează la prieteni.

- În ospeţie strâng masa după sine.

- Suedezii nu fac complimente decât dacă sunt sincere.

- A claxona în Suedia este considerat un semn de agresivitate.

- Suedezii nu se dau în spectacol public nici în campaniile electorale.

- Respectă concediul „de naştere” pentru taţi.

Iar în ceea ce priveşte talentul suedezilor de buni organizatori, se spune că introducerea în 1967 a circulaţiei autovehiculelor pe partea dreaptă a decurs atât de bine încât momentul respectiv a fost considerat aproape un record organizatoric”, povestește Galina Precup pentru Stiripozitive.eu.

・ ・ ・

Acest subiect este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup Galina Precup
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.