Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Recomandările Galinei Tomaș pentru o viață frumoasă cu o alimentație sănătoasă

Recomandările Galinei Tomaș pentru o viață frumoasă cu o alimentație sănătoasă imprimare

Medicul Galina Tomaș punctează priorităţile acestei veri

21.06.2012  

Medicul Galina Tomaș este magistru în sănătate publică şi magistru în sport şi aceste două calităţi o fac expertul potrivit pentru o discuţie despre vară, alimente şi modul de viaţă cu adevărat sănătos.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Directorul general UNICA Shaping Club, medicul Galina Tomaș,vorbeşte în acest interviu despre mesele zilei şi masa corporală şi dezvăluie de câte vişine avem nevoie zilnic în această vară pentru a scoate de pe abdomen un centimetru la sfârșit de săptămână.  

Steluța Andrei | Știripozitive.eu

- Pentru ce regim putem opta vara pentru a ne revigora organismul?

- Vara optăm neapărat pentru fructe și legume, pentru că ele conțin o explozie de vitamine și sunt bogate în fibre vegetale și celuloză. Pentru dezintoxicarea organismului și pentru fortificarea sănătății este nevoie de a consuma  produsele verii care conțin vitamine și microelemente. Trebuie să menționez că cele mai importante proprietăți antioxidante le au căpșunile și zmeura. Odată cu acestea, consumăm și multă varză, pentru că doar acum ea este cu adevărat sănătoasă. Oricum ar fi, vara trebuie să ne bucurăm organismul cu toate fructele de sezon, fără a uita însă și de conținutul caloric.

- Care este diferența între dietă și o alimentație sănătoasă?

- Eu recomand doar alimentația rațională. Dieta ne obligă la un anumit gramaj, o anumită oră, un anumit produs, de multe ori aceasta are consecințe dăunătoare asupra sănătății, pe când alimentația rațională se bazează pe un consum alimentar echilibrat.  Alimentația rațională exclude din regimul alimentar produsele nocive, produsele grase, cele copioase. Excludem mâncarea de seară, pentru că efectul acesteia este, în definitiv, de a se depune în zonele problematice. Este neapărat necesar să bem suficientă apă plată, nu mai puțin de 2 litri zilnic, în perioada caniculară se poate mări consumul până la 3-3,5 litri zilnic.

O alimentare rațională înseamnă și mâncare de 3 ori pe zi, de dorit ar fi  4, 5 ori, doar  cantitatea trebuie să fie una corectă,  în concordanță cu vârsta,  masa corporală, consum, activitate zilnică.

Medicul Galina Tomaș

- Cum putem păstra organismul hidratat în perioada caniculară?

- Este foarte important să ne păstrăm organismul hidratat. În perioada estivală, trebuie să consumăm multe lichide, chiar înainte să resimțim setea. La birou, trebuie să avem pe masă, neapărat un pahar cu apă plată, care să fie utilizată cu înghițituri mici în permanență. Oriunde mergem, trebuie să avem la noi suficientă apă pentru a menține organismul în formă.

Putem alege produse anumite pentru a face cure de dezintoxicare? Dăunează cumva organismului?

Pentru a putea face acest tip de cure, trebuie să fim siguri, în primul rând, că nu există afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, gen ulcer sau alte afecțiuni în faza acută pentru că în acest caz vorbim despre contraindicații clare. O cură de acest gen este cea cu vișine. Putem constata că 200 grame de vișine utilizate zilnic scot de pe abdomen un centimetru la sfârșit de săptămână. O zi de dezintoxicare ar însemna și cam 1, 5 kg din acest produs, distribuit câte 200-300 gr. la o priză alimentară și 2-2,5 litri de apă.

- Vara este un anotimp benefic pentru slăbit. Cum putem slăbi sănătos?

- Trebuie să ne dorim să ne modelăm  silueta nu doar vara, ci tot timpul trebuie să avem grijă de noi, pentru că dacă tinzi să fii frumos, tinzi să fii sănătos, iar dacă tinzi să fii sănătos, tinzi să fii frumos și faci totul în direcția dată. Vara este mult mai ușor să slăbești datorită fructelor și legumelor, produse bogate în fibre vegetale și celuloză.  În lupta cu kilogramele în plus,  începem de la excluderea produselor grase, copioase, calorice și facem zile de dezintoxicare. Este foarte important să nu ne înfometăm, ci să folosim în jur de 5 prize alimentare zilnic, a câte 200-300 grame și să hidratăm organismul adecvat.

- Sfaturi pentru un mod de viață cu adevărat sănătos?

- Pentru un mod de viață sănătos, seara nu utilizăm produse calorice, micșorăm consumul de carne, de exemplu, cea de porc.  Putem consuma pește, dar îl recomand consumat în prima parte a zilei.  
Consumăm produse alimentare deseori dar în cantități mici, 5 prize alimentare pentru că, de fapt, consumul trebuie să fie calitativ și nu cantitativ. Dăm prioritate produselor bogate în fibre vegetale și celuloză pentru că acestea absorb și elimină toxinele din organism. Nu uităm de hidratare: în această perioadă caniculară, e nevoie de a bea  nu mai puțin de 3 litri de apă plată zilnic. Nu trebuie să uităm că nu putem avea un mod de viață sănătos doar cu regim alimentar rațional.

Este necesară și activitatea fizică şi astfel alegem exerciții fizice dozate corect. Eu recomand shaping-ul, dar fiecare este liber să aleagă activitatea cea mai potrivită corpului său. Pentru perioada estivală, sunt excelente vizitele la piscină. Dacă luăm în calcul aceste simple reguli măcar în proporție de 70-80%, atunci calitatea vieții noastre crește simțitor și implicit crește și o generație nouă mai sănătoasă.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.