Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din România care pot inspira Moldova: Zinaida Căpățină

10 lucruri din România care pot inspira Moldova: Zinaida Căpățină imprimare

29.03.2016  

Trecem imaginar hotarul țării și redescoperim lucruri interesante despre România, văzute și simțite de către Zinaida Căpățină, studentă la Universitatea din Petroșani. Zinaida a povestit 10 lucruri din România care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Într-o scurtă perioadă de timp Zinainda Căpățină a redescoperit România dintr-un unghi pozitiv. Chiar dacă suntem țări vecine, unii încă nu au avut ocazia să „guste” din spiritul românesc. Acum aveți ocazia să cunoașteți 10 lucruri interesante despre România care ar inspira Moldova:

 1. România mă inspiră prin învățământul de calitate

Pot să precizez că România m-a ales pe mine. De mică am fost impresionată de spiritul fraților noștri de peste Prut, am ales anume România, pentru că avem aceeași limbă, cultură, pentru că este locul în care mă simt ca acasă.

2. Amabilitatea de care dau dovadă românii este ceva deosebit, eu cel puțin am întâlnit peste tot oameni care știu ce înseamană politețea. Expresia: ,,Sărut mâna” este foarte întrebuințată în rândul bărbaților, părerea mea este că peste tot dacă te comporți frumos, ești primit cu amabilitate și răsplătiti cu un zâmbet chiar și de către un necunoscut. Este importat să ai cei șapte ani de acasă. Dacă e să vorbim de amabilitate să știți că românilor li s-a vorbit încă de la grădiniță de această calitate, ceea ce ar însemna că baza unei bune educații se pune din fragedă copilărie.

3. Transportul public este mult mai organizat decât în alte părți. Consider că sunt un om norocos, deoarece universitatea se află la doi pași de cămin. În fiecare dimineață îmi antrenez mușchii mergând pe jos, ceea ce aș recomanda și altor studenți. Petroșaniul este un oraș mai mic, de aceea îmbulzeală, aglomerație nu prea întâlnești, Bucureștiul este cel mai zgomotos, în rest sunt multe orașe din România în care persistă liniștea.

4. Nu poți trece din vedere bucatele alese ale românilor. Ciorba de burtă  este o mâncare delicioasă, papanașii - un desert foarte bun, m-a impresionat în mod aparte mâncarea ungurească - gulaș, care se prepară și în Ardeal, salata din vinete și multe altele. Am învățat și eu cum se preapară aceste bucate și când revin în Moldova împărtășesc rețetele și cu mama. Mâncarea ardelenescă  este deja și pe placul vecinilor mei din Moldova.

5. Locurile memorabile ale României te fac să revii aici ori de câte ori ai ocazia. Chiar dacă unora li se crează impresia că țările care se află departe de Moldova au locuri impresionate, să știți că e destul să treci Prutul pentru a te bucura de prospețimea aerului de munte, sau să admiri adevărate panorame de o frumusețe rară. A fost ceva nou pentru mine, începânad cu împrejurimile orasului în care stau, urcatul munților, schiatul, ceea ce nu mi-ar fi permis Moldova. Târgu Jiu este un oraș frumos pe care l-am vazut cu toate sculpturile lui Brâncuși. Clujul, Timișoara, Bucureștiul, Deva sunt orașe mai mari având fiecare ceva frumos, care merită să fie văzute de către oricine, măcar odată în viață.

Zinaida Capatina

6. Accentul românilor din spațiul ardelenesc, oltenesc, molovenesc te cucerești din prima. Au și ei ceva specific prin care se remarcă, portul popular. Românii sunt un popor ce te cuceresc prin cultura deosebită, prin dansurile populare și dorința de perpetuare a acestor valori naționale.

7. Condițiile din căminele studențești din România. Pot spune din propria experiență că sunt multe avantaje pentru studenții din Moldova, dacă e să vorbim de cămine, sunt oferite gratuit, iar condițiile sunt la un nivel european. Am avut ocazia să stau un an într-un cămin al Universității de Stat din Moldova, dar pot spune că este diferență față de ceea ce oferă România în ceea ce privește condițiile, atitudinea și comunicarea între colegii de odaie.

8. Apreciez securitatea de aici. Bineînteles că nu ma plimb la miez de noapte, dar nici nu cred că dacă aș face-o ar fi o problemă. Oamenii sunt pașnici, de cele mai multe ori poate conflictele apar între basarabeni care nu lasă pe nimeni să le știrbească din demnitate.

9. O trăsătură aparte prin care se fac remarcați românii și care ar inspira Moldova ar fi că sunt un popor vesel, au o limbă atât de bogată, sonoră prin care se fac remarcați, sunt deschiși, zâmbitori și ospitalieri. Desigur că  fiecărei  regiuni îi sunt specifice anumite tendițe ce țin de lingvistică, stil vestimentar, atitudine, dar în rest românii au un spirit patriotic evidențiat.

Zinaida Capatina

10. Un lucru interesant ar fi că românii chiar sunt pozitivi. Oriunde ar merge știu să iasă din orice situație. Au spirit creativ și curajul de ați spune în față unele lucruri pe care alții ar prefer să le ascundă”, povestește Zinaida Căpățină.

Acest infografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Zinaida Capatina Zinaida Capatina Zinaida Capatina
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.