Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Olanda care pot inspira Moldova: Oxana Greadcenco

10 lucruri din Olanda care pot inspira Moldova: Oxana Greadcenco imprimare

14.04.2016  

Oxana Greadcenco este fata care merge pe bicicletă. Deja de șapte luni Oxana nu se plimbă cu bicicleta prin Chișinău, ci prin Olanda. A ales să locuiască în această țară, deoarece Olanda este prietenoasă migranților, oferă reduceri de 30% la taxe pentru migranții calificați, și nu în ultimul rând, pentru că e țara bicicletelor.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Oxana Greadcenco, jurnalist și inițiatoarea proiectului din Chișinău „Fete pe biciclete”, de șapte luni locuiește în Olanda. Oxana a povestit echipei Stiripozitive.eu 10 lucruri din Olanda care pot inspira Moldova:

1. Poligloție

Nu există olandez care să vorbească fluent mai puțin de 2-3 limbi. Pe lângă faptul că toată lumea vorbește engleza foarte bine, majoritatea cunosc, pe lângă materna olandeză, și franceza sau germana. Aceasta face din Olanda o țară foarte atractivă pentru migranții calificați. Mulți profesioniști aleg să se mute în Olanda, pentru că nu este obligatorie cunoașterea limbii olandeze pentru etapa inițială. Olandezii sunt mândri de limba lor, însă trec foarte ușor la engleză dacă văd că încă nu le vorbești limba. Contează foarte mult atunci când ești străin într-o țară să poți comunica cu localnicii, iar acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care am ales noi să ne mutăm în Amsterdam.

Oxana Greadcenco

2. Libertate personală

Totdeauna m-am simțit un om liber la Chișinău și eram sigură că aveam toată libertatea personală din lume, însă atunci când m-am mutat în Olanda, am descoperit că această libertate înseamnă mult decât avusesem până acum. Ador felul olandezilor și a locuitorilor Olandei de a se simți și de a acționa liber - liberi de a fi proprii șefi (800 de mii de locuitori ai țării au drept sursă principală de venit propria afacere, iar alții 600 de mii declară afacerea proprie ca a doua sursă de venit), liberi în felul cum vorbesc, cum se îmbracă și chiar liberi să folosească droguri ușoare. Însă libertatea aceasta nu e deloc sinonimă cu libertinajul. Legalizarea prostituției și a marijuanei nu a făcut ca statul să piardă controlul acestor fenomene, din contra - le reglementează strict, iar societatea olandeză este una extrem de disciplinată și sigură - în 2013 în Olanda au fost închise 19 închisori din lipsă de infractori, iar până la sfârșitul acestei veri vor fi închise altele cinci.

3. Biciclete

 Bicicletele dictează stilul de viață al locuitorilor Olandei. Nu zic olandezilor, pentru că bicicletele îi cuceresc imediat și pe cei care se mută în Țările de Jos, fie cu job-ul sau studiile. Nu există om care să nu aibă cel puțin o bicicletă. E mai mult decât un mijloc de deplasare, olandezii adoră bicicletele, iar asta se citește pe chipurile lor, atunci când îi vezi cum pedalează - în drum spre serviciu, spre universitate, la plimbare, cu coșul plin cu cumpărături venind de la magazin sau cum își duc copiii la grădiniță pe biciclete. Copiii olandezi sunt cărați pe bicicletă peste tot, iar uneori poți vedea bebeluși care încă nu au împlinit un an, dar deja au locul lor pe bicicleta părinților. Chiar dacă bate vântul sau plouă! Relieful Olandei îi ajută mult pe bicicliști pentru că nu sunt dealuri deloc, dar și autoritățile au depus o muncă considerabilă ca să ușureze viața bicicliștilor - există piste peste tot, locuri pentru parcare, rampe, bicicletele sunt admise în transportul public.

Oxana Greadcenco

Oxana Greadcenco

4. Agricultura

Cu un teritoriu aproximativ la fel ca al Repubicii Moldova, Olanda se poate lăuda cu o agricultură foarte competitivă. Anual producătorii olandezi exportă legume, fructe, flori, carne, lactate și alte produse în valoare de aproape 70 miliarde euro. De multe ori este vorba despre re-export, adică anumite produse sunt crescute în alte țări de către producătorii olandezi și sunt re-exportate ca bunuri olandeze. În acest sector sunt angajați aproape 700 de mii de locuitori ai Olandei, dintre care 50 de mii fiind fermieri. Majoritatea fermelor sunt de dimensiuni mici, de sub 20 de hectare și sunt folosite cele mai noi tehnologii. Statul încurajează crearea fermelor ecologice.

E mai mult decât un sector economic profitabil, olandezii chiar sunt pasionați de agricultură și observi aceasta ușor atunci când îi vezi cum au grijă de grădinile lor. Fiecare bucățică de pământ este valorificată. Chiar și în orașele mari oamenii plantează legume și flori.

5. Flori

 Olanda este principalul jucător pe piața mondială a florilor, iar întreaga țară în perioada aceasta este de poveste - orașele sunt pline de flori, iar câmpurile de lalele îți taie, pur și simplu, respirația. Pe lângă faptul că horticultura este o industrie profitabilă, aduce țării foarte mulți turiști. În această perioadă majoritatea turiștilor care ajung în Țările de Jos vin pentru a vedea, în mod special, câmpurile de lalele și celebrul parc Keukenhof. Și lalelele nici măcar nu sunt de origine olandeză! Au muncit secole la rând pentru a deveni cei mai buni în domeniul acesta, iar acum culeg roadele. Un exemplu foarte bun pentru Moldova despre cum perseverența aduce succes.

Oxana Greadcenco

Oxana Greadcenco

6. Toleranță 

Societatea olandeză este una dintre cele mai tolerante din lume. Este o societate în care oricine se simte în siguranță și este acceptat de comunitate, fie că ai altă orientare sexuală, religie, naționalitate, opinii politice, indiferent dacă ești bărbat sau femeie. E uimitor cum atâtea naționalități convețuiesc atât de armonios în aceeași societate. E atât de frumos când ești tratat cu egalitate, dincolo de aparențe.

7. Incluziune și Mobilitate 

Faptul că vezi la spectacole, concerte și alte evenimente publice mulți oameni în scaune cu rotile sau părinți care își duc copiii care suferă de sindromul Down la grădinițile unde merg toți copiii te face sigur că, indiferent de ce îți rezervă viitorul, vei putea să te integrezi și nu vei fi izolat de societate. Acest sentiment de siguranță lipsește în Moldova, iar persoanele cu nevoi speciale sunt condamnate să își petreacă restul vieții în casă, nemaivorbind de integrarea socială și culturală. Îmi doresc din suflet ca la noi să se schimbe lucrurile spre bine, iar autoritățile să gândească proiecte care ar schimba viața acestor persoane spre bine. Și aici mă refer și la bătrânii din Moldova care au nevoie de premergătoare și multe alte accesorii care le-ar face deplasarea mai ușoară.

8. Brandul de țară 

Olanda nu se poate lăuda cu multe resurse sau peisaje naturale care să atragă turiștii, însă de-a lungul anilor a reușit să construiască mai multe industrii aducătoare de turiști: florile, cașcavalul, morile de vânt, arhitectura impresionantă, muzeele deosebite, legalizarea drogurilor ușoare și altele. Atunci când întrebi un străin cu ce se asociază Olanda în mintea lui va enumera aceste elemente. Toate aceste elemente fac ca Olanda să aibă o imagine de țară distinctă, iar statul lucrează continuu pentru a dezvolta acest brand. Turismul oferă posibilitatea localnicilor să își deschidă mai multe afaceri, turismul înseamnă și mai multe taxe în bugetul public și mai mulți bani intrați în țară. Un model de succes pentru Republica Moldova care ar trebui, pe lângă vinuri, să identifice nișe și să devină cea mai bună pe ele. Fiecare atracție turistică are nevoie de o poveste în spate pentru a fi vândută mai ușor.

Oxana Greadcenco

9. Sportul în masă

 Un popor sportiv, de la mic la mare. Pe lângă faptul că olandezii pedalează zilnic zeci de km și folosesc bicicletele când merg la serviciu, la cumpărături, la școală sau la discotecă, practică și alte tipuri de sport. Vei întâlni zilnic pe străzile orașelor oameni care aleargă, chiar și pe ploaie! În parcuri sau chiar în stradă vei întâlni oameni care fac gimnastică, iar sălile de sport sunt mai tot timpul pline. Am fost surprinsă să văd oameni trecuți de 60 sau 70 de ani care frecventau sala cu maximă disciplină. Iar o societate sportivă este cu siguranța una mai sănătoasă. Mă bucur mult că în ultimii ani în parcurile din Chișinău poți vedea oameni care aleargă, deja al doilea an se organizează un maraton internațional. Sunt schimbări mici care țin de oameni și trebuie să vină din partea lor, iar autoritățile să le încurajeze.

Oxana Greadcenco

10. Energia regenerabilă 

A devenit o modă în Olanda să folosești cât mai multă energie regenerabilă. Deși zilele aici sunt zgârcite în soare, oamenii își instalează panouri solare pe casele lor și obțin energie solară. Energia regenerabilă constituie acum puțin peste 5% din volumul total de energie consumată. Pare o cifră mică, dar în spatele ei stă un efort enorm. De-a lungul câmpiilor vei vedea sute de mori de vânt imense. Autoritățile încurajează și mașinile electrice. Spre exemplu în Amsterdam o bună parte din taxiuri sunt mașini Tesla, care funcționează total pe energie electrică. Cu atâtea zile însorite, e păcat că în Moldova energia regenerabilă nu a devenit o prioritate a guvernului și a cetățenilor”, povestește Oxana Greadcenco, jurnalist și inițiatoarea proiectului din Chișinău „Fete pe biciclete”.

Oxana Greadcenco

Oxana Greadcenco

Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco Oxana Greadcenco
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.