Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben

10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben imprimare

24.05.2016  

Dorin Galben este tânărul jurnalist care activează în presa scrisă și paralel moderează o emisiune TV. Perseverența l-a determinat să facă și Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Zâmbetul irezistibil, pofta de viață și pasiunea pentru tenis, de asemenea îi sunt caracteristice.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Dorin Galben a împărtășit cu echipa Stiripozitive.eu 10 lecții de viață pe care le-a învățat până la 24 de ani:

1Cu cât mai mult timp liber ai, cu atât mai puține lucruri reușești

„Atunci când eram la universitate, credeam că nu am timp pentru nimic în afară de ore, dar de fapt stăteam tolănit în cămin câte jumătate de zi și mă uitam în pod. După absolvire m-am angajat la ziar și paralel am început studiile la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Pe lângă asta făceam cursuri de limbă engleză și mergeam la tenis de 3-4 ori pe săptămână. Ce credeți, evident că le reușeam pe toate și încă mai aveam timp liber! Acum lucrez în presa scrisă și paralel moderez o emisiune TV și știu că atunci când ai multe de făcut îți organizezi mai bine timpul.

wertgh

2. Notele din liceu și de la universitate nu contează

Când învățam la liceu sau la facultate nu trebuia să depun mult efort ca să am note mari. De la natură am fost înzestrat cu „darul” de a bodogăni mult, iar profesorilor se pare că le plăcea aceasta. Totuși dacă se întâmpla să am o notă mai joasă era o adevărată tragedie. Credeam că doar o medie mare îmi poate asigura un viitor prosper. Ei, pe naiba, peste tot unde m-am angajat nimeni nu mi-a cerut diploma și nici nu m-a întrebat cum am dat BAC-ul. Știu câțiva șomeri care în perioada studenției au avut 10 pe linie.

gerwr

3. Citește doar ceea ce te interesează

De pe băncile liceului nu-mi plăcea să citesc toate prostiile „dictate” de programul școlar. Repede am înțeles că dacă lucrarea nu-mi provoacă interes, nu-mi rămâne nimic în minte. Cu timpul am început să citesc doar cărți cu adevărat utile și asta contează mult mai mult decât lectura pentru „bifă”.

gf2g

4. Înconjoară-te cu oameni optimiști și pozitivi

Am eu așa o capacitate, de a da mai multă energie decât primesc de la alții. Încerc să privesc lucrurile pozitiv și să nu mă plâng la fiecare pas. Nu știu de unde au luat oamenii, dar mulți consideră că pe mine mă interesează problemele lor și că ar trebui să-i ajut să le rezolve. La un moment dat negativismul și stresul celor din jur te influențează negativ și pe tine. De când am înțeles acesta, accept în cercul meu doar oameni optimiști și pozitivi. Prea mult iubesc viața, ca să ascult zilnic smiorcăielile altora.

bh3q

5. Fapte, nu vorbe

Practic, zilnic întâlnesc oameni care se tot plâng că n-au noroc în viață, dar nu fac nimic ca să schimbe lucrurile. Tot ei vorbesc cu invidie despre cei care au reușit ceva: „a ajuns acolo prin cumetri, s-a culcat cu angajatorul sau părinții îi trimit bani de peste hotare”. Am înțeles un lucru, mai bine să acționezi, decât să-ți umpli capul cu tot felul de bârfe și prostii.

g43

6. Dacă vrei să cunoști mai bine un om, vezi cum scrie

Am învățat să cunosc o persoană după modul în care scrie. Îmi provoacă repulsie, dar și milă în același timp, cei care fac 10 greșeli într-o propoziție formată din 9 cuvinte. Felul în care scrii spune mult despre personalitatea ta. Cei care nu se obosesc să-și recitească textul sau să adauge câteva diacritice, nu dau dovadă de multă seriozitate.

bre

7. Nu-ți fie frică să spui exact ceea ce gândești

În ultimii ani am avut ocazia să văd mulți oameni care spun ceea ce vor să audă angajatorul sau oricine altcineva de care depinde bunăstarea lor sau activitatea profesională. Asta-i o strategie care poate aduce beneficii pe termen scurt, dar asemenea persoane nu vor fi respectați niciodată de cei din jur. Eu m-am învățat să spun mereu exact ceea ce gândesc, uneori aceste sincerități mă dezavantajează, dar pe termen lung am doar de câștigat. Cel mai murdar lucru care poate fi, e să vorbești pe cineva pe la spate.

efg

8. Jurnalismul nu te face bogat, dar te educă

Am ales să fac jurnalism nu pentru bogăție. E o iluzie să crezi că meseria aceasta te poate face putred de bogat. Plăcerea cea mare o constituie cunoștințele pe care le acumulezi documentând un subiect sau pregătind o emisiune. O să practic această profesie exact atâta timp cât o să mai am ce învăța, după, pur și simplu o să aleg o activitate care să-mi aducă mai mulți bani.

few

9. Fă ceea ce-ți place și nu are cum să iasă prost

Cele mai reușite lucruri sunt făcute cu dăruire. Văd mulți oameni care își calcă pe principii, valori și demnitate doar pentru ca să câștige mai mult. Nu se merită să-ți irosești viața și timpul pentru activități care nu-ți provoacă plăcere!

gewg

10. Viața e un meci de tenis

De regulă, câștigă cel care are mai multă răbdare și cel mai des reușește persoana care își recunoaște defectele, dar le transformă în atu-uri. Totodată, se bucură de succes doar cei care își asumă riscuri în momentele importante. Același lucru se întâmplă și într-o partidă de tenis. Nu trebuie să ne fie frică să riscăm sau să credem în idei aparent irealizabile!”, povestește Dorin Galben pentru Stiripozitive.eu

gqg

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben 10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 24 de ani: Dorin Galben
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.