Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova: Ana Rudico

10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova: Ana Rudico imprimare

31.05.2016  

Ana Rudico este o tânără din Republica Moldova care de un an jumătate trăiește în Chile. A ajuns aici din motive profesionale dar și personale după șase ani de reședință în SUA. Ana a povestit pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Chile a devenit pentru Ana Rudico o țară specială, ruptă parcă din altă lume datorită peisajelor extraordinare și oamenilor calzi care locuiesc aici.

La început în acest stat asemănător unui „spaghetti” Ana a lucrat în domeniul jurnalismului, specialitate pe care a îmbrățișat-o la Universitatea de Stat din Moldova, iar acum își desfășoară activitățile în industria energetică.

htfh

Ana Rudico a reușit să descopere această țară și a împărtășit cu noi 10 lucruri din Chile care pot inspira Moldova.

1. Perseveranța

Chile, la fel ca Moldova, a trăit într-un regim totalitar – o perioada în care mii de oameni au suferit. O etapă în care respectarea libertății și drepturilor fundamentale ale omului au fost un vis. Chilienii au reușit în doar două decenii să transforme această experiență nefastă într-o lecție dură pentru a-și fortifica democrația și statul de drept.

Într-o perioada foarte scurtă de timp, acest popor a reușit să devină un lider în regiune, dar și nu numai, în ceea ce privește edificarea unui stat democratic. Chile nu folosește drept scuză trecutul pentru a justifica erorile prezente, pe care evident încă le comite. E un popor care privește înainte, cu capul sus, un popor care își asuma greșelile și chiar învață din ele.

vh,kh

2. Optimismul

Trebuie să fii foarte optimist ca să trăiești în Chile. O țară unde ai peste 2000 de vulcani, majoritatea dintre care sunt activi și erup cu o frecvență înaltă, o țară unde un cutremur de 9,5 grade pe scala Richter trăiește în memoria recentă a multor cetățeni și unde cutremure de 8 grade în ultimul deceniu devin o rutină, ori ești optimist ori nebun. Chilienii după fiecare dezastru, construiesc sau reconstruiesc și merg înainte.

ișlil

uyyoyuo

3. Capacitatea de a privi înainte

Capacitate de a privi înainte și a de a avea o viziune de viitor se reflectă practic în toate domeniile. După dictatură, acest popor a reușit să se reinventeze ca brand și să găsească piețe de desfacere pentru marfa pe care o produc. Au învățat că fără relații comerciale puternice și un climat investițional favorabil este foarte greu de construit o economie durabilă. Nu se lasă copleșiți de faptul că sunt o țară relativ mică ca nivel de populație și unde natura îți testează puterea de caracter în continuu.

jhk

5. Ingeniozitatea

Dacă te-ai născut într-o țară ca Chile ingeniozitatea îți este în sânge. Natura de aici este frumoasa dar dură. La nord se află cel mai uscat deșert de pe pământ (excluzând Antarctica) unde plouă o data la cinci–șase ani, astfel încât localnicii au inventat sisteme ingenioase de a captura fiecare picătură de apa care este în aer dezvoltând agricultura în locuri unde practic nu crește nimic. Cu toate că e o țară seismică, în capitala Santiago se găsește cel mai înalt edificiu de pe continent și al doilea ca înălțime în emisfera de sud.

njfhj

6. Extremele se împacă

Deși se întinde pe o lungime de mii de kilometri și cuprinde distincte grupuri, culturi și moduri de viață, cetățenii acestui stat sunt amicabili. Ei au un nivel foarte înalt de toleranță, atât etnică, religioasă, culturală sau sexuală. Nu se discută pe subiecte de istorie sau neam - toți sunt cetățeni ai statului, indiferent de limbă, religie și cultură. Toți au același rol, de a ajuta societatea să meargă înainte.

uhluhl

7. Identitatea bine definita

Chilienii au identitate națională bine definită. Pentru cei care trăiesc pe alte continente s-ar părea doar pentru că majoritatea populației din America de Sud vorbește spaniola și sunt în mare parte descendenți ai colonizatorilor spanioli. La fel ar trebui să existe foarte puține diferențe, spre exemplu între Chile și vecinul Peru. Nimic mai greșit nu poate fi. Chilienii sunt foarte mândri de identitatea lor și văd diferențe enorme de cultură dintre ei și vecinii lor pe care nu neapărat îi consideră frați.

uhjoli

8. Ospitalitate

În Chile se vorbește mult despre ospitalietatea oamenilor din sud, lucru pe care îl pot confirma. Este greu de imaginat să fii altfel când ai o densitate atât de mică de oameni. Poți călători sute de kilometri fără să vezi țipenie de om sau așezări umane, iar atunci când le găsești, întâlnești oameni de o ospitalitate enorma. O vizită fără un „cordero al palo” (un miel întreg fript la foc de lemn) și un vin bun, nu trece.

9. Curiozitatea

Evident, trăind atât de izolați ca pe o insula, unde la nord e cel mai uscat pustiu, la est munți de peste 4000m, la vest un ocean și la sud Antarctica, chilienii au devenit foarte curioși și primitori față de tot ce e „din altă lume”.

ipui

10. Turismul

După dictatura și imaginea de stat represiv și periculoas pe care Chile a avut-o mai multe decenii, a fost oarecum greu de reconstruit o imagine pozitivă și atractivă pentru turiști. Deși nu are plajele pe care le are Brazilia sau arhitectura pe care o are Buenos Aires, Chile a reușit pas cu pas să își găsească nișa și să atragă altfel de turiști – turiști care sunt interesați să cunoască o natură frumoasă și să vadă locuri extraordinare. Un lucru pe care îl fac cu foarte mult succes, astfel că și numărul vizitatorilor crește considerabil, în special din Europa și SUA.

hfgtj

Autor: Cristina DUDUCIUC
Foto: Arhivă personală 

yyhjy gng gm gm ghm jjgm gmg jmfg fgvjm gfmj gj gjjg fggmj fgj jf gfjn fgbjn gftj jnfg fj fgbjn fgbjn
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.