Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova: Cristina Leahu

10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova: Cristina Leahu imprimare

02.06.2016  

Cristina Leahu este originară din Republica Moldova și trăiește de șapte ani în Spania. După ce Cristina a lucrat o perioadă în cadrul guvernului român, viața ei s-a schimbat radical și a ajuns să locuiască la Barcelona. Fascinată de tot ceea ce o înconjoară, Cristina Leahu a povestit 10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova.

Votează: 4.5/5 (4 Voturi )

Balcoanele cu flori, terasele pline de oameni dar și dragostea au determinat-o pe Cristina Leahu să trăiască în Spania, unde recent a lansat cartea Cercuri Ovale ce Râd. La fel, după ce s-a stabilit aici, mai mulți oameni de afaceri din România au ajutat-o să implementeze un proiect în domeniul nutriției și wellness.

Fiind impresionată de oamenii din Spania și de energia lor creativă, Cristina Leahu a povestit pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova.

fghf

1.Viața socială 

O particularitate specifică a spaniolilor este viața socială pe care o construiesc în comunități de oameni cu aceleași interese. Socializarea este un pilon al societății care începe în frageda copilărie. La ei, concediul de maternitate este de doar 6 luni, astfel că un copil, îndată ce împlinește jumătate de an, poate merge la grădiniță, ceea ce îl face să-și dezvolte abilitățile de comunicare și socializare încă de mic. Școala începe la vârsta de 3 ani, iar apartenența la grupul social este o bună parte din construcția individului în societate.

tht

2. Îngrijirea locului de trai

Spaniolilor le place să fie frumos nu doar până la prag, dar și după prag. Cam asta este motoul de viață al localnicilor. Nu se limitează doar la ce este în casă, ci se preocupă și de exterior ei, aceasta fiind parte componentă a locului în care trăiesc. Fațadele blocurilor se restaurează la fiecare doi ani, de aceea culoarea gri nu predomina în oraș. O să credeți că primăria are grija de aceasta. Ei nu, fiecare bloc este responsabil pentru restaurarea fațadelor prin colectarea unui fond de la locatari.

gjjkg

3. Colectarea corectă a deșerilor

Gunoiul are tomberoane separate de reciclare. Sunt 5 tipuri de gunoi, iar centrele Eco pentru mediul ambiant din fiecare cartier fac ateliere pentru copii și adulți, învățându-i gratuit cum se face separarea corectă. 

4. Transportul în comun

Autobuze, tramvai, metrou și biciclete: toate pentru o deplasare comodă prin oraș. Bicicletele publice sunt întreținute de primărie și sunt accesibile pe bază de abonament anual de 60 euro. Există și o rețea de trenuri de lungă și scurtă distanță, foarte bine pusă la punct, care permite conectarea cu oricare alt punct al țării.

Transportul public este nu doar pe timp de zi, ci și pe timp de noapte. „Nit Bus” este, spre exemplu, o soluție formidabilă pentru persoanele care lucrează în ture de noapte, merg la petreceri sau se întorc de la aeroport. Iar în autobus poți urca doar prin ușa din față și coborî prin cea din mijloc sau din spate, astfel se evită aglomerația și haosul.

5. Parcările

În Spania dacă ai mașină trebuie să-ți permiți să o întreții. O oră de parcare în oraș te costă de la doi la trei euro. Dacă vrei să o lași fără ca să plătești, imediat te trezești că mașina ta a fost dusă în afara orașului, iar pentru ca să o recuperezi trebuie să achiți o amendă, plus costurile de transportare și depozitare a mașinii. 

De aceea în oraș sunt mai puține mașini parcate, existând astfel trotuare libere pentru pietoni. Totuși, există parcări subterane și la subsolul blocurilor care sunt foarte practice și pot fi ușor implementate și la noi în Moldova. La fel, la ei există locuri demarcate separat atât pentru motociclete, cât și pentru biciclete.

6. Accesul și egalitatea drepturilor

Toate mijloacele de transport sunt dotate cu spații pentru scaunele cu rotile și cărucioarele de copii, iar în metrou există liftul care facilitează accesul celor cu mobilitatea redusă. De asemenea, trecerile de pietoni au rampă, iar bordurile lipsesc pentru a ușura accesul oricăror tip de roți. Tot la trecerile de pietoni este un sistem de susținere, de traversare pentru oamenii orbi. Obligatoriu este ca și scările blocului să aibă rampă, iar scările rulante prezente în oraș sunt acolo unde există deal abrupt și oamenii cu mobilitate redusă nu pot urca.

gfj

7. Libera exprimare a sexualității

Barcelona este un oraș liber, ceea ce înseamnă că oamenii știu să respecte și să accepte deciziile celorlalți atât în viața privată, cât și în cea socială. Iubirea nu are gen, ea se întâmplă și este împărtășită uneori chiar în public.

Copiii învață despre diversitatea sexuală la școală încă de la o vârsta fragedă. La patru ani, în cadrul unei ore de educare și diversitate, copiii învață că există familii cu două mame sau cu doi tați și că, indiferent de unele sau de altele, dragostea față de copil este cea care e importantă. 

olk

8. Respectul față de sine

Spaniolii sunt un popor mândru și pe merit. Ei știu să pună accentul pe punctele lor forte și de acolo le vine și puterea. Iubesc tot ce ține de ei și cu mult drag promovează asta. 

Masa de la prânz este lege. Toți au o pauză de masă pe care o respectă. Să știi să te așezi la masă și să te bucuri de bucatele pe care le ai în față este o chestiune de cultură, tradiție și iubire de sine. Tot din categoria respectul de sine face ăparte și siesta – ora de somn de la amiază pe care majoritatea nu o ratează.

Daca știi că ai nevoie de persoana respectivă în acel interval, e mai bine să o întrebi dacă azi va face siesta sau o poți deranja cu un sunet de telefon. Siesta este după masa de prânz și este inclusă în pauza din ziua de lucru. De obicei, pauza e de la ora două la patru.

9. Sportul

În Spania sportul este practicat de la mic la mare. La sălile de sport vin mame și copii de 2-3 ani. Yoga în familie se practică de la nou născuți, iar domnii de 80 de ani merg la sala și la piscina clubului sportiv din cartier. 

Aici toți fac sport, merg la maratoane și participă la concursuri nu pentru a câștiga, ci pentru a menține un ritm și un stil de viață sănătos.

șlș

10. Promovarea valorilor naționale

Spaniolii se susțin reciproc și apreciază calitatea. Dacă lângă casă au o brutărie, o afacere de familie, un spaniol adevărat va cumpăra pâine de la brutarul cartierului și nu de la supermarket. Dacă lângă casă este o pescărie cu tradiție moștenită din tată în fiu, vor cumpăra pește de acolo, deși la supermarket uneori poate fi mai ieftin. Ei își susțin afacerile locale și cumpără unii de la alții, iar asta ii face sa fie mai uniți și mai empatici. Trăiesc în comunitate și nu sunt individualiști, le pasă de cel care este alături. 

fgjk

Autor: Cristina DUDUCIUC

ry rgtg rgt regt retgw rt ret et ret ergt ergt
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.