Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Thailanda care pot inspira Moldova: Arina Iavorschi

10 lucruri din Thailanda care pot inspira Moldova: Arina Iavorschi imprimare

28.06.2016  

Thailanda este o țară minunată ce poate oferi totul, de la vacanțe de cinci stele, la turism cu peisaje splendide, de la plaje cu nisipuri albe până la jungle dese și solicitate. De aceasta s-a convins și Arina Iavorschi, care a ajuns să țină cursuri de Ethics și Professional Ethics Seminar la Universitatea Assumption din Thailanda, prima universitate internațională de aici.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Pentru Arina Iavorschi, Thailanda reprezintă țara oportunităților, care timp de doi ani i-a oferit ocazia să acumuleze experiență profesională, culturală și socială. A ajuns aici la invitația unei prietene thailandeze cu care a învățat împreună la Roma. Țara este mult prea frumoasă pentru a o descrie în cuvinte, iar Arina a ales cele mai importante 10 lucruri din Thailanda care pot inspira Moldova.

dcbf

1.Patriotismul

Thailanda este unica țară din Asia de Sud-Est, care nu a fost colonizată și thailandezii se mândresc foarte mult cu aceasta. În plus dragostea și respectul pentru țară se observă și prin faptul că peste tot este arborat steagul Thailandei și steagul regal. De asemenea la ora 8:00 și 18:00 este intonat imnul țării la toate stațiunile de radio și în toate instituțiile, iar între timp toate persoanele se opresc și stau fără mișcare pe durata intonării. Nu se opresc doar persoanele care conduc diverse mijloace de transport și persoanele care din anumite motive de securitate nu-și pot sista activitatea în acel moment.

gjn

2. Dragostea pentru rege

Thailanda este un regat, numele oficial al țării fiind Regatul Thailandez. Dragostea thailandezilor față de rege este aparte și unică, aceasta se observă prin faptul că în toate instituțiile publice și private, pe toate străzile se poate vedea imaginile monarhului singur sau alături de regină. Zilele de naștere a regelui și a reginei sunt instituite și ca ziua tatălui și respectiv ziua mamei, regele și regina fiind considerați părinții națiunii. De asemenea, în toate cinematografele din țară înaintea ca un film să înceapă, se derulează un scurt filmuleț despre rege urmat de imnul regal, la care toate persoanele sunt obligate să se ridice în picioare până la terminarea acestuia. E important de menționat faptul că dragostea specială față de rege este pe bună dreptate, actualul monarh Bhumibol Adulyadej, cunoscut și ca Rama al IX-lea a ajutat și ajută în continuare la dezvoltarea Thailandei. El deține patentul de inventator ce a ajutat la irigarea solurilor în regiunile mai aride din țară. La fel este un compozitor, pictor, fotograf, autor, translator și marinar. El singur a și proiectat și a construit diverse corăbii.

gbj

3. Proiecte sociale

Am rămas impresionată că încă de pe băncile școlilor și în special la universități, thailandezii învață să fie conștienți de problemele lor în societate și de nevoile celor dezavantajați. Chiar cursul care îl predau eu, Etica, la Universitatea Assumption din Thailanda are în curriculum de a face un proiect de grup în folosul comunității, fie de a vizita, a dona și de a avea diverse activități în orfelinate, fie de a vizita ONG ce au grijă de animalele abandonate, fie de a face curat într-un templu și multe idei, activități organizate de către studenți pentru cei nevoiași și pentru mediul înconjurător.

kh

4. Zâmbetul

Thailandezii au darul de a zâmbi mereu și în orice situație, de altfel Thailanda mai este numită și țara zâmbetelor. Zâmbetul face parte din cultura lor și nu din cauza situației economice a țării. Se poate observa chiar și cele mai simple și sărace persoane care împart zâmbetul lor cu toți.

fgcj

gfj

5. Turismul

Thailanda este una din cele mai solicitate țări de către turiști din regiune. Aceasta se datorează faptului că Thailanda este cunoscută prin plajele sale fermecătoare cu nisipuri albe și fine, cu ape cristaline și locuri perfecte pentru vacanță. Munții și pădurile tropicale sunt și ele prezente astfel atrăgând diverși turiști cu diferite interese, mai puțini sau mai mult aventuroși. Nu doar natura cu peisajele sale splendide atrage turiștii, dar și serviciile hoteliere și cele turistice sunt destul de bine dezvoltate care oferă diverse servicii pe placul și posibilitățile fiecăruia. Turismul în Thailanda este promovat și pentru localnici, nu doar pentru străini. Și guvernul încearcă să promoveze turismul local prin acordarea intrării libere sau la un preț foarte scăzut în parcurile naturale, la diverse monumente istorice.

sxv

fchb

6. Tradițiile

Thailandezii țin foarte mult la tradiții și obiceiuri care se mențin cu strictețe de la mic la mare. Religia preponderentă în Thailanda este budismul, 94% din întreaga populație fiind budiști, care face parte din identitatea națională a Thailandei. Deși globalizarea, se poate simți și aici, oricum locuitorii țării țin cu strictețe la sărbătorile naționale și religioase.

sedh

7. Masajul

Cine nu a auzit de masajul thailandez? Acesta este foarte cunoscut peste tot, în special despre beneficiile sale pentru sănătate. Masajul thailandez se poate găsi oriunde în Thailanda, e practic la orice colț. De asemenea, doritorii pot face cursuri de masaj thailandez oferindu-le și certificate. E un păcat să vii în Thailanda și să nu încerci măcar o dată acest masaj, în plus aici e foarte accesibil.

8. Bucătăria

Bucatele tradiționale thailandeze sunt variate și gustul se schimbă de la Nord la Sud, dar în principiu se bazează pe cinci gusturi: picant de la ardei iuți, acru de la sucul de lime, dulce de la zahărul brun, sărat de la sosul de pește și uleios de la laptele de cocos, acestea sunt ingredientele ce nu lipsesc din bucătăria thailandeză. Precum thailandezii sunt o națiune mixtă, așa și bucătăria lor oferă o varietate de bucate specifice unui sau altui popor care apoi a fost adaptat în bucătăria națională.

gfj

fdh

9. Calmul

Thailandezii nu sunt popor stresant, chiar nu se împrietenesc deloc cu stresul. Aceasta se observă peste tot: la serviciu, la școală, pe stradă, totul se face cu calm și fără presiuni. Thailandezii au mers specific și domol, fără a se grăbi, de fapt în general vorbind nu prea le place să meargă pe jos și pe bună dreptate la 40 de grade Celsius. Deci ceea ce inspiră este faptul că pe când trăim într-o societate grăbită mereu și stresantă, în Thailanda se menține un echilibru, în special la locul de muncă. Astfel responsabilitățile sunt îndeplinite fără mari presiuni din partea autorităților.

dg

10. Uniformele

Aici în mare parte locuitorii poartă diverse uniforme, fie că sunt elevi, studenți la licență, lucrători la instituțiile publice sau private. Practic toate băncile au cel puțin tricourile lor polo. Aceasta creează o imagine mai profesională și contribuie la autodisciplină.

kiipș

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală  

gf dsg dsg sdg edg aseg edg seg swg esg esgf fa sf sgf esf edf sef swf
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.