Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova: Dana Muntean

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova: Dana Muntean imprimare

22.08.2016  

Dana Muntean a ajuns în Marea Britanie acum 3 ani. A obținut bursa de la Open Society Foundations ca să-și facă masteratul la Warwick University, specialitate Creative & Media Enterprises. Astăzi, ea lucrează la Next Jump, o companie americană care este lider mondial în programe de recompense şi de recunoaştere a angajaţilor. Trei ani au fost suficienți ca Dana să cunoască de la britanici lucruri frumoase ce pot inspira și țărișoara noastră.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„Decizia mea de a pleca în Marea Britanie a fost influențată atât de cali­ta­tea stu­di­i­lor pe care le oferă, cât și din motiv că aici vin cei mai buni stu­denţi din toată lumea. Competiția cu studenții străini m-a dezvolat mult la nivel intelectual. Totodată, am avut parte de multe proiecte frumoase, șansa de a acumula cunoștințe utile și oportunitatea de a întâlni oameni interesanți.

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova: Dana Muntean

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova:

1. Calitatea studiilor 

Spre deosebire de standartele din Republica Moldova care impun ideea de a toci totul, în Marea Britanie profesorii dezvoltă în tine spiritul investigator, interpretarea critică a observațiilor, curiozitatea de a te întreba și de a explora de unul singur diferite laturi ale materiei. Ei sunt deschiși ideilor și ipotezelor noi argumentate și le susțin, astfel, motivând în tine dorința de a explora în continuare.

Mi-a plăcut relația de echilibru dintre profesor – student, simțeam că sunt respectată chiar dacă aveam o părere diferită. În Republica Moldova, mulţi din­tre pro­fe­sori nu aveau expe­rienţă de lucru în dome­niu şi nu acceptau nici o pro­vo­care din partea stu­denţilor. 

Aici am avut parte de cei mai buni experți din domeniu. În mare parte cred că se datorează sistemului foarte selectiv de atragere a profesorilor și a salariilor pe măsura competențelor. Aici nu se plagiază, iar în cazul în care încalci această restricție, ești exmatriculat și rămâi cu această pată rușinoasă toată viața.

2. Nu doar coperta contează

În Londra mă simt liberă prin intermediul aspectului. Nu ținutele slim și super sexy însoțite de tocuri de 10-20 de cm sau machiajul de fotomodel te face atractiv și te definește să fii la înălțime. De fapt, simt că „veșmintele” mele spirituale și intelectuale sunt cele apreciate cu adevărat. Britanicii sunt non-stop implicați în tot felul de activități din afara studiilor și a lucrului, ei practică: alergatul, pictatul, climbing-ul, înotul, de asemenea fac cursuri de leadership, coaching și multe altele. Când vine vorba despre dezvoltarea lor personală și profesională, am senzația că niciodată nu se opresc, mereu au tendința de a-și îndrepta forțele spre ceva mai mult.

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova

Din păcate, la Chișinău, aveam uneori impresia că colegele mele de facultate veneau de la un club de noapte direct la lecții. Prea mult machiaj, tocuri înalte, ținute inadecvate.

3. Toleranța și incluziunea 

Chiar dacă votul Brexit a arătat cât de divizată este Marea Britanie și cât de (in)tolerantă este față de migrație, consider că în comparație cu Republica Moldova este o țară destul de deschisă și tolerantă față de diversele grupuri etnice care fac parte din ea: englezi, scoțieni, gali, irlandezi, dar și față de străinii care au decis să aterizeze pe această insulă.

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova

Cred că semenii mei ar putea fi mai toleranți față de reprezentanții diferitor nationalități, religii, culturi, etc.. Oare atât de mult contează că el este indian sau că ea este de culoare, că ei sunt catolici, că alții ascultă muzica rock și că fiecare din ei se deosebește de limitele pe care le definești tu ca normalitate?

Acceptarea diferențelor este ceea ce o face pe Marea Britanie unică și prosperă. Dacă aveam o omogenitate a societății și aveam o gândire uniformă și plată aici, nu făceam parte dintr-o țară numită Marea Britanie, ci probabil numele pe care îl poartă ar fi fost definit ca Mica Britanie. 

4. Viața culturală

Mă bucur să văd că viața culturală se dezvoltă în Republica Moldova. Dacă țara noastră și-ar îndrepta o parte din forțe în organizarea evenimentelor stradale, festivaluri, expoziții, concerte, piese de teatru, menite să îmbogățească viața culturală a orașului, atunci cu siguranță ar apărea o revistă ca TimeOut, asemenea celei din Londra. Dacă stai să răsfoiești TimeOut în Londra, vei fi uimit de diversitatea evenimentelor culturale organizate aici, mai ales că o bună parte dintre ele sunt gratuite.

Aici am avut norocul să merg la galeria națională, unde am avut ocazia să urmăresc lucrările lui Gaugain, Michelangelo, Monet, Van Gogh. Tot aici am avut plăcerea să fac parte dintr-o piesă de teatru secretă și interactivă în care publicul a participat împreună cu actorii la dezvoltarea ei. Am avut plăcerea să vizionez musicaluri ca Wicked, Alladin și Lord of Dance. În incinta pub-urilor mereu vesel, mereu ai parte de ceva nou și atractiv, cum ar fi: Open Mike, Jazz Jams, Pop Quiz. 

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova

5. Politețea

Britanicii sunt foarte politicpși. La început mi-a fost destul de dificil să citesc printre linii și să înțeleg despre ce vorbesc, deoarece la suprafață totul pare să fie prea bine. Am învățat să ciulesc urechile bine în timp ce un profesor îmi dădea feedback și să ascult cu atenție partea care vine după „This is an excellent work, but…” (Aceasta este o lucrare excelentă, dar ...). Totul ce vine după „dar” reflectă mai bine ce vrea să zică, doar că va fi de 10 ori mai voalat și indirect, în comparație cu mulți dintre moldoveni.

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova

6. Statul în rând

Uneori mă gândesc că sportul național în Marea Britanie ar trebui să fie „statul în rând”. Dacă s-ar califica ca sport, sunt sigură că Marea Britanie ar lua tot aurul din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio.

Când am venit pentru prima dată în Marea Britanie, prima lecție de viață am avut-o la aeroport în momentul în care trebuia să trecem controlul. Venită cu obiceiul de acasă care spune că „cine e mai șmecher - trece primul”, dar nu a fost să fie. Chiar dacă super politicoși când vine vorba despre „statul în rând”, o dai grav în bară dacă nu respecți regulile. Imediat am fost însoțită de reacții nemulțumite, de mesaje de atenționare că am încălcat o normalitate și la un moment dat trăiam senzația că am comis o crimă de stat. 

7. Respect în trafic

Am obținut permisul de conducere în țara mea natală și cu teroare îmi aduc aminte lipsa respectului și lipsa toleranței la unii șoferi. Pentru a defini importanța unei secunde în traficul din Republica Moldova, o poți face imaginându-ți momentul din timpul traficului, când abia apucă semaforul să facă culoarea verde, cineva din spate te claxonează cu ardoare cu sensul de a te grăbi. Așa o grabă că ai putea crede că pe banca din spate a șoferului urmează să nască o mămică sau îi „prăpădul lumii”, cum zicea și bunica. În Marea Britanie nu prea întâlnești asemenea situații

8. Promovarea talentelor

Marea Britanie are o cultură puternică a celebrităților. De asemenea, este foarte bună în descoperirea și dezvoltarea de noi talente, prin intermediul a diverse concursuri ca X Factor și The Apprentice. Multe nume cunoscute în toată lumea ca Beatles, Rolling Stones, Kinks, Queen, Radiohead, Coldplay, Adele, One Direction își au pornirile din Marea Britanie.

E păcat că singura soluție de a atinge succesul în industria muzicii, este de a pleca peste Prut sau spre alte țări, așa cum a fost în cazul formațiilor: O-Zone sau Carla’s Dreams.

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova

9. Știu să glumească

Cred că moldovenilor le-ar prinde bine să accepte glumele pe seama lor. Prea des întâlnesc oameni bosumflați din această cauză, dar care cu nesaț râd la glumele pe seama altora. Noi nu suntem perfecți, din acest motiv uneori e bine să faci haz de necaz. Ironia, sarcasmul, glumele pe seama lor este ceva care-mi place nespus de mult la britanici.

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova

10. Puțini, dar puternici

Marea Britanie nu este o țară enormă din punct de vedere teritorial. Ceea ce o face măreață sunt oamenii care sunt mândri de țara lor, care își cunosc istoria și fac tot posibilul să-i ducă faima în lume. Cred că Moldova are șansa de a fi denumită ca Great Moldova, dacă oamenii ar începe să se iubească și să se respecte mai mult. Avem un paradis devastat, dar care poate fi restabilit atunci când vom fi mai încrezuți în forțele proprii și vom fi mândri să fim moldoveni. Schimbarea nu se va lasă mult-așteptată.

Dana Muntean

În același timp, cred că britanicii au multe de învățat și de la moldoveni!”, povestește Dana Muntean, pentru echipa Stiripozitive.eu.

Foto: arhivă personală

Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean Dana Muntean
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.