Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din România care pot inspira Moldova: Diana Toma

VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din România care pot inspira Moldova: Diana Toma imprimare

25.07.2016  

Diana Toma a îmbrățișat România în 2010, atunci era elevă la Colegiul Național „Teodor Neș”, din județul Bihor. Actualmente, Diana este studentă anul I la Universitatea Tehnică, din Cluj- Napoca, la Facultatea Ingineria Materialelor și a Mediului, Departamentul Ingineria Materialelor. Nici pentru o clipă Diana Toma nu regretă că a ales România, deoarece consideră că este țara ce-i oferă multe oportunități de a se dezvolta.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Diana Toma a ales să povestească 10 lucruri din România care pot inspira Moldova.

1. Cultura și amabilitatea
România inspiră prin frumusețea din jur, atât a muzeelor, a bisericilor cât şi a teatrelor etc. O altă calitate a oamenilor este amabilitatea. Expresia „Sărut mâna” este întrebuințată frecvent în rândul bărbaților. Ești primit cu amabilitate și răsplătit cu un zâmbet chiar și de către un necunoscut.

 

2. Sistemul de învățământ
Sistemul educațional din România la nivel liceal și la nivel superior are o seninătate pentru fiecare elev și student. Aceştia au sprijin din partea cadrelor didactice și din partea Ministerului Educației, ceea ce îi motivează să obțină rezultate bune. Oare asta nu ar inspira şi cetăţenii din Republica Moldova?

 

3. Viața studențească
Experiența ce o acumulezi în anii de studenţie te dezvoltă atât profesional cât și personal. În România ai foarte multe variante de a-ți petrece timpul liber: proiecte, voluntariat, organizații studențești şi diferite petreceri.

 

4. Sportul
Majoritatea românilor sunt pasionați de speologie - o activitatea de a explora peșteri şi caverne. Alpinismul este sportul de vară practicat frecvent de către români. Se spune că stațiunile din România că sunt cele mai atrăgătoare și cele mai sălbatice din Europa. Alte sporturi practicate de mulți români sunt: fotbalul, baschetul, atletismul, voleiul, etc.

 

5. Transportul
Mijloacele de transport sunt numeroase, începând cu  bicicleta  și terminând cu propria mașină. Tramvaiul și troleibuzul sunt predominante în orașe mari, prețul fiind accesibil atât pentru  studenți cât și pentru pensionari. Aceștia beneficiază de abonamente gratis sau  reduceri, spune Diana.

 

6. Bucătăria tradițională
Cum să lipsească mămăliga și fripturica și bucatele specifice zonei de trai de la masa unei familii românești?! Ospitalitatea românilor impresionează majoritatea străinilor, aceștia îi  primesc cu brațele deschise. Un obicei străvechi este întâmpinarea oaspeților cu pâine și sare, semn de respect, bunătate și dragoste.

 

7. Turismul

România dispune de un potențial turistic  variat cu obiecte culturale, sociale și naturale. Are o  arhitectură extraordinară și infrastructura bine dezvoltată. Obiectivele turistice sunt muzeele, mănăstirile istorice, castelele. Un punct turistic ce atrage sute  și chiar mii de turiști este Castelul Bran situat la 30 km de Brașov care impresionează datorită „Legendei Contelui Dracula”.

 

8. Capitala României – București!
Capitala Bucuresti supranumită și „Micul Paris” este una din cele mai importante și mai vechi orașe din Europa. București poate fi considerat un centru cultural, istoric și economic al Europei de Est. De asemenea, este un important centru turistic, prin numeroasele sale muzee, clădiri și monumente istorice, culturale și arhitecturale: Ateneul, Palatul de Justiție, Casa Poporului, Domeniul Mogoșoaia etc.

 

9. Casa Poporului - Parlamentul României
Este cea de-a doua construcție administrativă din lume ca suprafață, după Pentagon, fiind cea mai grea şi cea mai scumpă din lume. Ceea ce impresionează străinii este dimensiunea pe care o are. Arhitectura clădirii îți taie respirația, este foarte multă istorie în această construcție, are o priveliște impresionantă, iar vizitarea acestei instituții trebuie să fie un obiectiv atins de către fiecare dintre noi.

 

10. România - Orizont deschis al cunoașterii!
O dezvoltare în prim plan ar fi învăţarea limbilor străine, aceasta fiind una dintre direcţiile de dezvoltare a învăţământului. Alte oportunități sunt: numeroasele programe, organizații de tineret, proiecte, conferințe, festivaluri și multe altele realizate de tineri și pentru tineri, povesteşte Diana Toma în cele 10 lucruri din România care pot inspira Moldova.

 

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.