Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova: Ceslava Bodiu

10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova: Ceslava Bodiu imprimare

22.09.2016  

Moldoveanca Ceslava Bodiu este căsătorită cu un cetățean japonez, de aproape cinci ani sunt stabiliți în Țara Soarelui Răsare. Ceslava este bucătar, iar acum se află în concediu maternal, însă reușește pe blogul ei culinar Gustosel.com să dezvăluie secretele adevăratelor delicii, inclusiv din bucătăria japoneză. Timpul petrecut în Japonia a ajutat-o pe Ceslava Bodiu să observe mai multe lucruri din Japonia, de la igiena personală până la sistemul de învățământ - lucruri ce pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Iată care sunt cele 10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova, povestite pentru Stiripozitive de Ceslava Bodiu:

awsertyui

1. „ Din clasa I până în clasa a VI-a, în Japonia se predă disciplina „Drumul spre bunul simț”. Aici elevii învață comportamentul civilizat și bunele maniere.

2. În Japonia din clasa I până în clasa a VII-a nu rămâne nici un elev cu restanțe, deoarece scopul este cunoașterea și preluarea principiilor și nicidecum stocarea informațiilor!

qwsertyu

3. Japonezii cu toate că sunt considerați printre cei mai bogați oameni din lume, nu angajează femei de casă sau bone pentru creșterea copiilor, părinții sunt responsabili de educația odraslelor!

qwaertyu

4. Elevii japonezii fac timp de 15 minute curat în școlile lor, împreună cu educatorii, învățătorii și profesorii. Iată de ce în Japonia cresc generații modeste și atente la fenomenul curățenie și igienei! Sigur că asta ar inspira Moldova!

qwe4rt56yui

5. Fiecare elev japonez mereu are la el periuța de dinți pentru a-și spăla dinții după fiecare masă. În acest mod învață de mici cum să aibă grijă de propria sănătate.

6. Profesorii iau masa cu 30 de minute înaintea elevilor, ca să fie siguri că mâncarea este bună. Aici elevul este considerat viitorul țarii și trebuie protejat!

qwertyui

7. Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de „inginer sanitar”. Pentru a ocupa acest post, candidatul trebuie să treacă o proba scrisă și orală, spune Ceslava Bodiu.

8. În Japonia, este interzisă utilizarea telefonului mobil în trenuri, restaurante și locurile publice, Acesta trebuie setat pe modul „bun simț”, ceea ce la ei este foarte important!

aqwsertyui

9. Dacă mergi la un restaurant cu bufet japonez, vei vedea că fiecare pune în farfuria lui, atât cât îi trebuie. Ei nu fac risipă, nici nu lasă resturi de mâncare în farfurii!

10. În Japonia, media de întârziere la trenuri pe an este de șapte secunde!! Sigur că ar fi un exemplu demn de urmat pentru Moldova”, povestește Ceslava Bodiu în cele 10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova.

Autor: Cristina Zeamă

Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu: Ceslava Bodiu:
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.